ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μεγάλη μάχη των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια

Η μεγάλη μάχη των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια

Με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων  πρώτου τριμήνου οι ελληνικές τράπεζες βάζουν εμπρός τις μηχανές για να πιάσουν τους στόχους του α’ εξαμήνου.  Τα βασικά στοιχήματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι η αύξηση των εσόδων με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας, η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά και η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.

Eν τω μεταξύ οι τραπεζίτες βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στο εξωτερικό θα συμμετέχοντας σε road shows.

Στις 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο οικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Παρίσι και στις 11 και 12 Ιουνίου το road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη.

Η πιο μεγάλη μάχη των τραπεζών είναι η μείωση των NPEs και απώτερος στόχος, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους είναι μέχρι το 2022 το αργότερο, να υπάρξει μείωση σε μονοψήφιο αριθμό στη σχέση NPEs προς το σύνολο των δανείων.

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έδειξαν ότι γίνεται πια εμφανής η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πως είναι εφικτό να επιτευχθούν οι στ΄χιοι που έχουν τεθεί ως το τέλος του έτους.

Τα τραπεζικά στελέχη παρουσίασαν σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τους βασικούς άξονες στρατηγικής μέχρι το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά στα έσοδα, με δεδομένο ότι προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τις χορηγήσεις, οι οποίες είναι ανύπαρκτες στην ελληνική αγορά, οι τέσσερις τράπεζες στις παρουσιάσεις έκαναν στους επενδυτές ανέφεραν στόχους για νέες εκταμιεύσεις δανείων. Κι αυτό διότι αυτές θα φέρουν σε βάθος χρόνου έσοδα σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους και την ενεργή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πειραιώς

Τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Intrum για τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) καθώς και ανακτηθέντων ακινήτων ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς

Η ανάθεση διαχείρισης θα διενεργηθεί με απόσχιση και εισφορά της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Recovery Banking Unit), που αποτελεί τον «κορμό» της Piraeus Legacy Unit (PLU), σε μια νέα θυγατρική που θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για διαχείριση απαιτήσεων.

Η τελευταία θα υπογράψει με την Πειραιώς 10ετή σύμβαση διαχείρισης και εν συνεχεία η Intrum θα αγοράσει το 80% της εταιρείας, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ. Συνολικά η νέα εταιρεία διαχείρισης αποτιμάται σε περίπου 410 εκατ. ευρώ.

Επομένως, η Πειραιώς θα εισπράξει 328 εκατ. ευρώ, που αποτελούν κεφαλαιακό κέρδος, ενώ το 20%, που θα συνεχίσει να κατέχει, αποτιμάται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Από την εγγραφή κεφαλαιακού κέρδους και την αποτίμηση της θυγατρικής ο Common Equity Tier I (CET I) εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το deal θα έχει στάδια και θα γίνει τμηματικά, με θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια της τράπεζας. Παράλληλα σχεδιάζεται κλείσιμο καταστημάτων και εξορθολογισμόσ του προσωπικού με στόχο τον περιορισμό του κόστους

Αlpha Bank

Για την Αlpha Bank οι αναλυτές αναμένουν πιο επιθετικές κινήσεις στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Κύκλοι από την τράπεζα επισημαίνουν πως στα road shows θα παρουσιαστεί ένα πιο επιθετικό πλάνο μείωσης των ΝPEs, με τη διοίκηση της τράπεζας να έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πιο δραστικές και μεγάλου όγκου λύσεις, με αιχμή τις τιτλοποιήσεις.

Ήδη η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, η οποία αποτελεί σύμβουλό επί σειρά ετών επεξεργάζεται ένα πιο επιθετικό project για τα NPEs. Παράλληλα στο στρατηγικό της πλάνο προβλέπονται κινήσεις περαιτέρω μείωσης του κόστους, μέσω κλεισίματος καταστημάτων και μείωση προσωπικού. Επίσης η τράπεζα θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη υπηρεσιών του digital banking, ενώ στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκονται οι εκταμιεύσεις νέων δανείων, με στόχο την τόνωση των εσόδων με οργανικά μέσα.

Eurobank

Από την πλευρά της η Eurobank τρέχει τη διαδικασία για το mega deal που επιδιώκει, προκειμένου να μειώσει κατά 9,5 δισ. ευρώ, φέτος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures), αναλαμβάνοντας προϋπολογισμένη ζημία έως 1,4 δισ. ευρώ.

Η Eurobank δέχθηκε πέντε δεσμευτικές προσφορές από ξένα funds για την τιτλοποίηση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ (Pillar). Τα funds που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά είναι: Pimco, LoneStar, B2 Kapital και οι κοινοπραξίες Fortress-do Bank και Elliot-Bain-Cerved.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τρεις εξ αυτών εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και για την απόκτηση του πακέτου Cairo, στο οποίο περιλαμβάνονται 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και για την εξαγορά του 70% της εταιρείας διαχείρισης NPEs της τράπεζας, την FPS.

Το πακέτο Pillar αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση δανείων στην ελληνική αγορά και δη στεγαστικών καθώς περιλαμβάνει 45.000 καταγγελμένα στεγαστικά δάνεια, μέσης αξίας 80.000 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των συναλλαγών, η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank (FPS) θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της 23 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία, θα αποτελέσει το πρώτο mega deal στα εγχώρια «κόκκινα» δάνεια, από το οποίο η Eurobank εκτιμά ότι θα βάλει στα ταμεία της περί τα 400 με 500 εκατ. ευρώ και θα αποενοποιήσει κόκκινα δάνεια 9,5 δισ. ευρώ, με μια προϋπολογισμένη ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις, που δεν θα ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, πρόκειται για το project Cairo, εκ των οποίων τα περίπου 7 δισ. ευρώ είναι είτε καταγγελμένα είτε σε βαθιά καθυστέρηση και τα υπόλοιπα NPEs.

Με τις δύο τιτλοποιήσεις ονομαστικής αξίας 9,5 δισ. ευρώ και την αποενοποίηση που θα επέλθει, εφόσον πωληθεί ικανός αριθμός ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 9,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ θα υπάρξει και οργανική μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στόχος της τράπεζας για τη φετινή χρονιά είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, δηλασή στο 16% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ στο τέλος της τριετίας προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ