ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρυσή Αυγή: Ενός Λαγού… μύριοι έπονται

Χρυσή Αυγή: Ενός Λαγού… μύριοι έπονται
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ζούμε τις τελευταίες ώρες της Χρυσής Αυγής;

Φαίνεται πολύ πιθανό. Τα σημάδια της αποσύνθεσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Η μεγάλη εκλογική ήττα προκάλεσε κύμα αποχωρήσεων που χτυπάει τον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Η γενική αίσθηση είναι ότι στον Νίκο Μιχαλολιάκο έχει απομείνει πια ένας πολύ στενός κύκλος πιστών –κατά κύριο λόγο συγγενών του.

Η δίκη

Καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση της Χρυσής Αυγή έχει η συνεχιζόμενη δίκη εναντίον της. Μέσα από διαδικασία που έχει σεβαστεί ευλαβικά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής πείστηκαν ότι δεν πρόκειται για «ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα» όπως διατεινόταν η ίδια. Μην ξεχνάμε ότι τα βασικά πειστήρια της διαδικασίας έχουν βρεθεί στους σκληρούς δίσκους των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, η στάση «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω» που υιοθέτησαν οι κατηγορούμενοι, ράγισε την εικόνα των «άτρωτων» στην οποία είχαν επενδύσει πολιτικά.

Στην απαξίωση προστέθηκε ο φόβος των ποινών, με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση ή και τις αποχωρήσεις πολλών μελών.

Η αποχώρηση Λαγού

Στις 7 Ιουλίου η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής. Στη συνέχεια, οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό. Το βράδυ των εκλογών κατά τη διάρκεια της δήλωσης του Μιχαλολιάκου, στο πλάι του δεν βρίσκεται κανένα ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, πλην του Χρήστου Παππά. Το ρήγμα στον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας είναι πια εμφανές.

Το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε την αποχώρησή του ο «πιο πιστός από τους πιστούς» του Μιχαλολιάκου ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ούτε πρόκειται να υπάρξει μια εγκληματική οργάνωση. Ήμασταν πάντα άνθρωποι που μιλούσαμε για πατρίδα και για έθνος. Ίσως κάποια στιγμή να μας φόβισαν οι διώξεις, τα κυνηγητά και τα συναφή».

Τον Λαγό ακολουθούν οι Γιώργος Γερμενής, Νίκος Κούζουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κόνι Κρυστάλλιδου, Ιάκωβος Γεωργακάκης, ο Γιάννης Ζωγράφος, Μάκης Τουμάσης, Γιώργος Λουκάκος, Χρήστος Αθανασάκος, Νίκος Κρέσπης, Γεωργία Τσουρνακάκη, Θανάσης Μπεκρής και Λευτέρης Αλαντζάς. Πρόκειται δηλαδή για διάσπαση του σκληρού πυρήνα της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα ο γραμματέας της οργάνωσης Καβάλας και δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Βογιατζής, χαρακτήρισε την εναπομείνασα Χρυσή Αυγή «οικογενειακή συμμορία».

Η απάντηση της Χρυσής Αυγής

Η πλευρά Μιχαλολιάκου επιχείρησε να αντεπιτεθεί. Σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Η Κεντρική Επιτροπή της Χρυσής Αυγής καταδικάζει κατηγορηματικά τη δόλια και υστερόβουλη αποχώρηση του Λαγού. Καλεί τον αποχωρήσαντα Ευρωβουλευτή Λαγό να παραδώσει την έδρα στο Κόμμα. Θυμίζουμε ότι όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ευρωβουλευτής Συναδινός, σε δημόσια ομιλία του ο Λαγός τον καλούσε να παραδώσει την έδρα γιατί ανήκει στη Χρυσή Αυγή.»

Η αποχώρηση Λαγού έχει άμεση επίπτωση στα οικονομικά της οργάνωσης η οποία φαίνεται ότι θα εγκαταλείψει τα κεντρικά γραφεία της στη Μεσογείων.

Ο Μίχος «δίνει» τον Λαγό

Στη σημερινή κατάθεσή του στη δίκη για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο, ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος (έχει αποχωρήσει και αυτός από τη Χρυσή Αυγή) «έδωσε» τον Γιάννη Λαγό.

«Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Λαγός στο αυτοκίνητό του ως συνοδηγός», είπε στην κατάθεσή του, αναφερόμενος στην μοτοπορεία που έκανε την επίθεση. Επιπλέον, ο Μίχος κατέθεσε ότι ο προηγούμενος δικηγόρος του Ιωάννης Ζωγράφος εκτελούσε εντολές της οργάνωσης και όχι δικές του.

Ερωτήματα προκαλεί η στάση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αν και μίλησε σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής το περασμένο Σάββατο, εντούτοις, παραμένει φειδωλός στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ