ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση βυθίζεται στο τέλμα του προσφυγικού

Η κυβέρνηση βυθίζεται στο τέλμα του προσφυγικού
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο τραγικός θάνατος του πεντάχρονου παιδιού από το Αφγανιστάν ανέδειξε με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο την απάνθρωπη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια.

Ένα παιδί που παίζει με μια χαρτόκουτα, σε ένα μέρος που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Πάνω από 12.000 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ένα στρατόπεδο που έχει φτιαχτεί το πολύ για 3.000. Περισσότεροι από 7.000 βρίσκονται σε σκηνές την στιγμή που αρχίζει να ψυχραίνει ο καιρός, ενώ σε όλο το νησί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ξεπερνούν τους 1.000.

Έχοντας επισκεφτεί τη Μόρια, όταν οι διαμένοντες ήταν κάτι παραπάνω από 5.000, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η έκφραση «η Μόρια προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» δεν συνιστά κανενός είδους δημοσιογραφική υπερβολή.

Η νέα κυβέρνηση

Η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν προεκλογικά, κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών, άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας και των υπόλοιπων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει. Για την ακρίβεια, τόσο η Μόρια όσο και τα υπόλοιπα στρατόπεδα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στις 25/9 οι αιτούντες άσυλο στα νησιά άγγιζαν τις 30.000. Όλα δείχνουν ότι οι αφίξεις θα συνεχίζονται αυξημένες, όσο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης για περισσότερες παραχωρήσεις από τη μεριά της Ευρώπης.

Το σφράγισμα των συνόρων

Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση υπόσχεται το σφράγισμα των συνόρων, το οποίο θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στρατού. Όμως είτε τα πλωτά μέσα του Λιμενικού είναι πολλά είτε λίγα, αν φτάσουν οι προσφυγικές βάρκες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα πρέπει τα στελέχη του Λιμενικού να περισυλλέξουν τους επιβαίνοντες.

Η άλλη εκδοχή είναι να εφαρμοστεί το λεγόμενο push-back, η βίαιη απώθηση των βαρκών πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Αυτή όμως η πρακτική θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές γιατί οι φουσκωτές βάρκες εύκολα αναποδογυρίζουν. Επιπλέον, είναι παράνομη, τόσο κατά το διεθνές όσο και κατά το ελληνικό Δίκαιο. Στην πραγματικότητα, οι βάρκες μπορούν να μπλοκαριστούν μόνο στην Τουρκία.

Το τέλμα

Τίποτα δεν είναι απλό με το προσφυγικό και η κυβέρνηση το κατάλαβε από πρώτο χέρι με τη διαδικασία για το άσυλο. Στις 31 Αυγούστου το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την κατάργηση του δεύτερου βαθμού προσφυγής για το άσυλο. Ωστόσο, η κατάργησή του αντιβαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τελικά, κάτω από την πίεση των διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να κάνει λόγο πλέον μόνο για απλοποίηση κι επιτάχυνση των διαδικασιών. Όσο όμως και να απλοποιηθούν, οι διαδικασίες ασύλου θα παραμείνουν χρονοβόρες.

Η κυβέρνηση βυθίζεται στο τέλμα του προσφυγικού όπως ακριβώς είχε συμβεί με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τέλμα το οποίο δημιουργούν από τη μια μεριά η παγκόσμια κατάσταση και, από την άλλη, η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκία που μετατρέπει σε buffer zones, νεκρές ζώνες για τα δικαιώματα και την ανθρωπιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ