ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ζωή του Άσανζ απειλείται και μαζί της και η δημοσιογραφία

Η ζωή του Άσανζ απειλείται και μαζί της και η δημοσιογραφία
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε στη Βρετανία επιστολή 60 γιατρών με την οποία ζητούν την κατεπείγουσα μεταφορά του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Άσανζ, σε νοσοκομείο για θεραπεία, διαφορετικά, όπως λένε, μπορεί να πεθάνει στη φυλακή όπου βρίσκεται. Υπενθυμίζεται ότι ο Άσανζ βρίσκεται στη φυλακή από τον περασμένο Απρίλιο μετά τη άρση του ασύλου που του είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Το Wikileaks, δημιούργημα του Άσανζ, ήταν και είναι μια μεγάλη επανάσταση για τη δημοσιογραφία στον αιώνα που διανύουμε. Για πρώτη φορά τα σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκαν τόσο συστηματικά για τη δημοσίευση πληροφοριών που κανένας δεν τολμούσε να δημοσιοποιήσει.

Έτσι όλα αυτά τα χρόνια από το Wikileaks μάθαμε μεταξύ άλλων για τις απάνθρωπες φυλακές του Γκουαντάναμο, λεπτομέρειες για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, για θανάτους που έμειναν κρυφοί και είδαμε βίντεο με δολοφονίες αμάχων από τον αμερικανικό στρατό, για τοξικά απόβλητα ευρωπαϊκών εταιριών και την προσπάθειά τους να κουκουλώσουν την υπόθεση, για τα πάρε-δώσε των αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο με κυβερνήσεις και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, για το πώς διάφορες χώρες επωφελήθηκαν από τον πόλεμο της Συρίας, για υποθέσεις κατασκοπίας, για τη συνωμοσία κατά του Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ, μέχρι και μυστικά μαγειρέματα του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Η δημοσίευση των αποκαλύψεων και η προστασία που εξασφάλισε το Wikileaks στους wistblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) έφεραν στο φως, πληροφορίες που κάθε πολίτης δικαιούται να ξέρει σε μια υποτιθέμενη ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία.

Ο Άσανζ κυνηγήθηκε πολύ, κυρίως από τις ΗΠΑ που έβλεπαν στο πρόσωπό του μια απειλή, έναν άνθρωπο διατεθειμένο να βγάζει στον αέρα όποια βρωμιά θα ήθελαν να παραμείνει κρυφή.

Ο κλοιός γύρω από τον Άσανζ άρχισε να σφίγγει όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό στη Σουηδία, κάτι το οποίο αρνήθηκε χαρακτηρίζοντάς τις, επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα. Οι κατηγορίες του τότε, πρόσφατα αποσύρθηκαν αλλά για σχεδόν 9 χρόνια κουβαλούσε πάνω του το στίγμα του κατηγορούμενου για βιασμό.

Επίσης, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι πληροφορίες και τα mail της Χίλαρι Κλίντον που δημοσίευσε το Wikileaks ωφέλησαν τη Ρωσία.

Πάντα κάποιος ωφελείται όμως από τη δημοσίευση πληροφοριών. Σε τελική ανάλυση δημοσιογράφοι είμαστε, όχι υπάλληλοι μυστικών υπηρεσιών.

Η συμβολή του Άσανζ ήταν τόσο καθοριστική που πλέον τα μεγάλα μέσα ανά τον κόσμο έχουν φτιάξει δικές τους πλατφόρμες για να υποδέχονται ανώνυμα και με ασφάλεια πληροφορίες από whistblowers.

Ο Ασάνζ βρίσκεται στη φυλακή γιατί δημοσίευσε αυτά που κυρίως οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δημοσιευθούν και τώρα κινδυνεύει με έκδοση που σημαίνει σχεδόν σίγουρα, φυλακή. Η κοινή γνώμη όμως έπρεπε να μάθει και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε.

Η φυλάκιση και η φίμωση του Ασάνζ είναι χτύπημα στη δημοσιογραφία και στην διαφάνεια.
Αν ο Ασάνζ πεθάνει στη φυλακή αυτό θα είναι μια τρομερή ήττα για όλους τους δημοσιογράφους.
Θα είναι ένα μήνυμα ότι “η δημοσίευση στοιχείων που δεν θέλουν κάποιες κυβερνήσεις μπορεί να στοιχήσουν τη ζωή σου”. Και όχι από μια αόρατη μαφία αλλά από το ίδιο το κράτος και τους θεσμούς του.
Ο Ασάνζ πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ