ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δική μας υπευθυνότητα

Η δική μας υπευθυνότητα
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Τις τελευταίες μέρες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Οδεύουμε προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών, διαδικασία η οποία θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και οι πολίτες συνειδητοποίησαν τη δυσκολία της κατάστασης, οι ζωές μας άλλαξαν. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι συμπεριφερθήκαμε ώριμα. Η νέα κατάσταση σφυρηλάτησε την κοινωνική υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη.

Ο καθένας από εμάς ανέδειξε χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της επιτυχίας του εγχειρήματος. Καταφέραμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, ακόμη και όταν η αλλαγή έγινε με τόσο απότομο τρόπο. Το σύνολο σχεδόν των πολιτών έδειξε ότι μπορούν να πειθαρχήσουν σε κανόνες. Αντιληφθήκαμε έγκαιρα ότι έπρεπε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα, όσο δύσκολό και εάν ήταν.

Σε συλλογικό επίπεδο αναδείχθηκε εκ νέου ότι η υγεία είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό. Μάθαμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και στην αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες. Επαναπροσδιορίστηκε η σχέση των πολιτών με το κράτος και διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση όπου ο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας ονομάζεται Εμπιστοσύνη. Ο πολίτης ένιωσε το κράτος δίπλα του. Ο πρωθυπουργός πήρε γρήγορες και επιτυχημένες αποφάσεις και οι Έλληνες απέκτησαν ξανά, ύστερα από πολλά χρόνια, ηγεσία ευθύνης.

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης το κόμμα μας η Νέα Δημοκρατία λειτούργησε με αντανακλαστικά. Οργανώσαμε τρεις δράσεις υπό το γενικό τίτλο «Νοιαζόμαστε» με στόχο να απευθυνθούμε σε μέλη του κόμματος, της ΟΝΝΕΔ, άλλα και στην κοινωνία των πολιτών. Η πρώτη πρωτοβουλία είχε στόχο την εθελοντική προσφορά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Η δεύτερη αφορούσε την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η τρίτη είχε στόχο την οικονομική στήριξη γνωστών εθελοντικών οργανώσεων.

Στην πρώτη μάχη που έδωσε η χώρα βγήκαμε νικητές αφού καταφέραμε όλοι μαζί με αίσθημα ευθύνης και συλλογική προσπάθεια να περιορίσουμε τον "αόρατο" εχθρό. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί αφού μπροστά μας έχουμε να ξεπεράσουμε νέες δυσκολίες. Με σύνεση, ομοψυχία, υπεθυνότητα και την κατάλληλη καθοδήγηση από την ηγεσία είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και στη δύσκολη συνέχεια.

* Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ