ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εύθραυστη πραγματικότητα της πανδημίας

Η εύθραυστη πραγματικότητα της πανδημίας
INTIME / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Εξακόσια εξήντα επτά (667) κρούσματα με κορωνοϊό (τόσα καταγράψαμε χθες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου), είναι πολλά σε μία ημέρα, για μία χώρα που διανύει ένα ήπιο φθινόπωρο και που στο πρώτο κύμα της πανδημίας διαχειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο έναν απρόβλεπτο ιό.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έλαβε τα εύσημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τη διαχείριση του COVID-19 στο πρώτο κύμα. Η χώρα μας, κατάφερε να ορθοποδήσει υγειονομικά και να οργανώσει το σύστημά της, καθώς επίσης και να επιδείξει ανθεκτικότητα ψυχική και κοινωνική, όταν οι περισσότερες ισχυρές χώρες, κατέρρεαν η μία μετά την άλλη, βλέποντας τις εντατικές τους να φυλλορροούν και τους ασθενείς τους να αποχαιρετούν τον μάταιο τούτο κόσμο, με μοναδική συντροφιά, τους αφοσιωμένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Τι συμβαίνει πραγματικά και δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας; Μήπως είναι οι αρνητές της μάσκας που πολλοί τους χαρακτηρίζουν γραφικούς; Είναι η υποτίμηση του ιού και η εύλογη χαλάρωση όλων μας λόγω παρατεταμένου θέρους; Είναι η κόπωση; Ή μήπως είναι πιο επιθετικό το δεύτερο κύμα; Μήπως είναι άραγε οι λιγοστές ιχνηλατίσεις, που πραγματοποιούνται;

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν… μία ακόμη πιο επιθετική πορεία αλλά θα δείξουν και τα νέα μέτρα που έρχονται, όσο και εάν πονούν…

Προς το παρόν, η επιστημονική κοινότητα, η Πολιτική Προστασία αλλά και το υπουργείο Υγείας, κάνει λόγο για εξαιρετικά εύθραστη εικόνα της επιδημίας, με κέντρο βάρους την Αττική, πολλές περιοχές στα όρια του κόκκινου και με την νεαρή ηλικιακή ομάδα 18-40 ετών, να σέρνει το χορό της πανδημίας, επιδεικνύοντας μία μάλλον ανεύθυνη στάση, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους.

Και εάν νομίζουμε όλοι μας ότι ένα δεύτερο lockdown θα αποδειχθεί σωτήρια λύση, ευελπιστούμε να είναι το έσχατο μέτρο που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση. Μπορεί πράγματι να βοηθήσει ώστε να συρρικνώσει τον ανεξέλεγκτο αριθμό των κρουσμάτων, όμως στην πραγματικότητα, θα είναι μία παραδοχή της αποτυχίας όλων μας. Δεν μπορέσαμε να πειθαρχήσουμε και να φορέσουμε τις μάσκες μας, να τηρήσουμε τις αποστάσεις και να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και προκαλούμε μόνοι μας την τύχη μας…Ένα δεύτερο lockdown, όπως αναφέρουν συχνά οι επιστήμονες, θα είναι βέλος στην καρδιά της οικονομίας αλλά και του ψυχισμού μας. Γιατί άραγε να αποδίδουμε οι άνθρωποι σχεδόν πάντα με την αστυνόμευση;

Την περασμένη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπ. Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν λάβει πολλές χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών, η Βρετανία που βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους αυστηρούς περιορισμούς, η Γαλλία που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ιταλία με χιλιάδες κρούσματα, η Τσεχία και η Ολλανδία σε μερικό lockdown, η Γερμανία, με νέα ημερήσια κρούσματα πάνω από 6.600 κρούσματα, η Ισπανία με νέα έξαρση και με την Καταλονία να κλείνει μπαρ και τα εστιατόρια μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Εάν δεν επιβληθεί και στην Ελλάδα επομένως ένα δεύτερο lockdown, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει και η χώρα μας μία αντίστοιχη αντιμετώπιση που ακολουθούν και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Θα αποδώσει το μέτρο αυτό; Και πάλι θα φανεί ότι λέμε κοινοτυπίες. Στο χέρι μας είναι να δούμε ότι πετυχαίνουν τα μέτρα…

Όσο ο ιός είναι ακόμη εδώ, και δεν έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, δεν έχουμε δικαίωμα να του γυρίζουμε την πλάτη…

Είναι η ευθύνη (ατομική και συλλογική), η πειθαρχία και η συνεργασία που επιβάλλεται να επιδείξουμε, προκειμένου η εύθραυστη πραγματικότητα να μην γίνει οριακά επικίνδυνη αλλά συνειδητά ελέγξιμη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ