ΑΠΟΨΕΙΣ

Η απειλή του κράτους ταραξία

Η απειλή του κράτους ταραξία
Turkish Presidency via AP, Pool

Η άποψη που διατύπωσε πρόσφατα ο Αιγύπτιος πρόεδρος περί ισλαμιστικής τρομοκρατίας, καθώς και ο τρόπος που αυτή εντάσσεται στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν σχολιάστηκε στα σοβαρά διπλωματικά κέντρα ανά τον κόσμο. Ήρθε να συμπληρώσει δε, την παραληρηματική φρασεολογία του Τούρκου προέδρου απέναντι στις ΗΠΑ που κάθε άλλο παρά προσομοιάζει σε σύγχρονο κράτος.

«Κάναμε βήματα προς το F-35. Δώσαμε προκαταβολές και εσείς δεν τα δώσατε. Και όχι μόνο δεν τα δώσατε αλλά αντίθετα μας απειλήσατε. Είπατε: “Στείλτε τα S-400 πίσω στην Ρωσία”. Δεν είμαστε κράτος με φυλές το οποίο μπορείτε να πιέσετε. Είμαστε η Τουρκία» είπε ο Ερντογάν.

Στο διπλωματικό επίπεδο η κάθε λέξη που χρησιμοποιείται έχει την δικιά της ξεχωριστή σημασία. Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθούν ακόμα να ερμηνεύσουν αυτό το «δεν είμαστε κράτος με φυλές» του Ερντογάν.

Σε μεγάλη Αμερικανική εφημερίδα υπήρχε σχόλιο με την πρώτη ερμηνεία κορυφαίου αμερικανικού διπλωμάτη. «Ο τύπος ξέφυγε ήταν η αρχική αντίδραση».Ήταν δε το ίδιο πρόσωπο που το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία, προσπαθούσε να κατανοήσει τι έκαναν εκατοντάδες ακραίοι φανατικοί έξω από την βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντζιρλίκ.

Η αμερικανική διπλωματία έχει εδώ και χρόνια σχηματίσει άποψη για την Τουρκία του Ερντογάν. Η κατάρρευση της οικονομίας της, εν μέρει δικαιολογεί την ακραία ρητορική για το εσωτερικό μέτωπο. Το μήνυμα που εκπέμπεται όμως προς όλες τις κατευθύνσεις, μπορεί να αποτελεί απειλή για τον ελεύθερο κόσμο.

Ο φανατικός ισλαμιστής που φεύγει «με τα έξοδα πληρωμένα» από την Βόρεια Συρία για να πολεμήσει δίπλα στους Αζέρους στο Καραμπάχ, μπορεί προσεχώς να ταξιδέψει παντού .

Για αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται στο Ιράκ και τη Συρία, τρία χρόνια αφότου έχασε τα τελευταία εδάφη που κατείχε στη χώρα, έκανε λόγο σε ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC.
Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών χωρών της Δύσης και των κουρδικών δυνάμεων είχαν πει στο δίκτυο, ότι η παρουσία του ISIS στο Ιράκ είναι ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα και επισήμαναν ότι οι επιθέσεις των μελών του αυξάνονται.

Οι μαχητές της οργάνωσης είναι πλέον πολύ πιο εμπειροπόλεμοι και επικίνδυνοι από ότι ήταν στο παρελθόν τα μέλη της Αλ Κάιντα, δήλωσε στο δίκτυο ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των Κούρδων του Ιράκ.

Η σημερινή οργάνωση του ISIS δεν θέλει πλέον να ελέγχει εδάφη, για να μη γίνεται εύκολος στόχος. Αντ’ αυτού, οι τζιχαντιστές έχουν περάσει στην παρανομία και χρησιμοποιούν σπηλιές στα όρη Χαμρίν ως καταφύγια.

Άλλος ανώτερος αξιωματικός του ιρακινού στρατού υποστηρίζει διαρκώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ,ότι εάν η κατάσταση μείνει ως έχει, το 2021 οι τζιχαντιστές θα αναδιοργανωθούν περισσότερο, θα είναι πλέον ισχυρότεροι και «θα διαπράττουν περισσότερες επιθέσεις» κινούμενοι μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς την Ευρώπη .

Σοβαρό πρόσωπο της επιστημονικής κοινότητας της γειτονικής χώρας είπε πρόσφατα ότι περίπου 26 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα με μόνο 4 εκατομμύρια από αυτά νόμιμα.

Οι πληροφορίες που θέλουν φανατικούς σαλαφιστές να συγκεντρώνουν οπλισμό στην Τουρκία του Ερντογάν, ανησυχούν τους πάντες .

Είναι απειλή η σημερινή Τουρκία για τον ελεύθερο κόσμο και την Ευρώπη;

Ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης κινείται με γνώμονα το δικό του εσωτερικό ακροατήριο πουλώντας «γαλάζιες πατρίδες και πράσινα άλογα». Ποιος όμως διασφαλίζει ότι στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης αυτής της πολιτικής, οι διάφοροι ανεγκέφαλοι φανατικοί θα είναι διαρκώς σε καταστολή;

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύει συνεχώς, για την αποτροπή και την ενίσχυση της ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ