ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δαμόκλειος σπάθη του τρίτου κύματος κορωνοϊού

Η δαμόκλειος σπάθη του τρίτου κύματος κορωνοϊού
INTIME

Ως δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από την κυβέρνηση η πιθανότητα επέλασης τρίτου κύματος κορωνοϊού με οδυνηρές για όλους συνέπειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στα χέρια του τις εισηγήσεις των ειδικών, εκείνο για το οποίο προβληματίζεται είναι ο λόγος που δεν πέφτει, παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων, ενώ αντίθετα μέρα με την μέρα αυξάνεται ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι, την ώρα που καθημερινά μετράμε 100 και πλέον νεκρούς.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, συνομιλητής του πρωθυπουργού, περιμένει ο αριθμός των κρουσμάτων να αρχίσει να πέφτει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας κάτι που σημαίνει -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- ότι ο ιός αντέχει «και με κρύο και με ζέστη».

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός άλλα είχαν σχεδιάσει και άλλα τους προκύπτουν, με αποτέλεσμα συνεχώς να αναδιαμορφώνουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις τους, σε ό,τι αφορά την επιστροφή της κανονικότητας -έστω και μερικώς, σε ορισμένους τομείς της καθημερινότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει αρχικά ότι τα πρώτα που θα άνοιγα ήταν τα σχολεία. Τώρα βλέπουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν όπως όλα δείχνουν με τον νέο χρόνο. Άλλωστε, δεν έχει καμία σημασία να ανοίξουν «για τα μάτια του κόσμου», λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αμέσως μετά να κλείσουν για τις γιορτές.

Το λιανεμπόριο θα ανοίξει «αν και εφόσον» κοντά στις γιορτές ίσα - ίσα για να κινηθεί ελαφρώς ο τζίρος, ενώ τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν παρά ελάχιστα και υπό αυστηρά μέτρα προστασίας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο ιός δεν μπορεί να έχει σταθερά σημεία αναφοράς και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δαμάσει την πανδημία για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα ανοίγματος της κοινωνίας και της αγοράς. Οι στόχοι συνεχώς αναπροσαρμόζονται και τα χρονοδιαγράμματα καθημερινά ανατρέπονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται πως αν επιστρέψουν ορισμένες από τις επαγγελματικές δραστηριότητες, γεγονός που σημαίνει κίνηση και συγχρωτισμός, δεν θα αποφύγει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν αρχές του νέου έτους, άρα ο κίνδυνος να ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης από τα χέρια της κυβέρνησης ξανά η πανδημία και γεμίσουν πάλι οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία είναι μεγάλος.

Ο πρωθυπουργός επιλέγει να μην βιαστεί, προκειμένου να δείξει ότι αντιμετωπίζει τον ιό καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες της Ευρώπης, και δεν βγάζει από την καραντίνα τη χώρα. Επιλέγει να ανοίξει τη κοινωνία και την οικονομία στην ώρα τους, με ασφάλεια, γιατί οι συνέπειες σε μια αντίθετη επιλογή θα ήταν εφιαλτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ