ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιοι φοβούνται τη βελόνα στο μπράτσο τους

Ποιοι φοβούνται τη βελόνα στο μπράτσο τους
Associated Press

Υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 30%  των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, που τρομάζει μόνο και μόνο στην ιδέα να τρυπήσει με τη βελόνα το μπράτσο του για να περάσει στον οργανισμό του το εμβόλιο για τον COVID-19.

Διακατέχονται όλοι αυτοί από θεωρίες συνωμοσίας διαβάζουν βιβλία επιστημονικής φαντασίας και έχουν επηρεαστεί; Είναι μήπως εξωγήινοι; «Ψεκασμένοι»; Τι ακριβώς είναι και φοβούνται μην τυχόν και τους «βάλουν» τσιπάκια ή τον Αντίχριστο του 666 για να ελέγχουν και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Αυτοί που αντιδρούν και λένε ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το πιθανότερο δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και περιπτώσεις υπερβολικές.

Είναι άνθρωποι σαν και εμάς. Ίσως έχουν λιγότερη συναίσθηση από κάποιους άλλους και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν τους προβληματισμούς τους, τους φόβους τους, βεβαίως, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να ακούνε τους διπλανούς τους και είναι ισχυρογνώμονες.

Φοβούνται πως θα μεταλλαχθούν ή θα πάθουν κάτι στην υγεία τους, το οποίο δεν θα μπορούν να θεραπεύσουν και πως όλα κινούνται γύρω από μια παγκόσμια συνομωσία.

Όλα αυτά είναι λάθος. Όπως λάθος είναι ότι θα πρέπει αυτοί όλοι που δεν πειθαρχούν να απομονωθούν από εκείνους που δηλώνουν θιασώτες του εμβολίου.

Δεν χρειάζεται για μία ακόμη φορά να χωριστούμε στους μεν και τους δε, ούτε χρειάζεται σε εκείνους που κάνουν το εμβόλιο να τους χορηγείται πιστοποιητικό.

Τι χρειάζεται;

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν οι αρνητές του εμβολίου είναι ότι πρώτα και κύρια κάνουν κακό στους ίδιους τους εαυτούς τους. Κάνουν κακό στα ίδια τους τα παιδιά αφού δεν θα τα εμβολιάσουν και θέτουν σε κίνδυνο αγαπημένα τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αν αυτοί όλοι οι συμπολίτες μας κατανοήσουν ότι οι φόβοι τους δεν έχουν αντίκρισμα και πως δεν πρόκειται να νοσήσουν ή να γίνουν «Νεάντερταλ» τρυπώντας το μπράτσο τους για να μπει το φάρμακο, για να μην αρρωστήσουν οι ίδιοι και τα κοντινά τους αγαπημένα πρόσωπα, τότε πραγματικά όλοι μας -και αυτοί και εμείς- θα έχουμε διώξει τον κορωνοϊό και θα ζούμε πραγματικά ελεύθεροι όπως και πριν.

Η λύση δεν είναι με διοικητικά μέτρα να αντιμετωπίσει η Πολιτεία τους αρνητές του εμβολίου και να τους επιβάλλει κυρώσεις ή περιορισμούς. Το θέμα είναι όλοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για ένα ολόκληρο πλανήτη, όχι μόνο για μας τους ίδιους, να ενταχθούν σε ένα σύστημα ανοσίας, να αποκτήσουν ασπίδα προστασίας και να καταφέρουν να μην μεταδώσουν μεταξύ τους τον ιό και πεθάνουν.

Γιατί όσοι δεν καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο και αδιαφορήσουν, τότε η ευθύνη θα είναι δική τους για το αν τελικά δεν αποφύγουν ακόμη και την πιο ακραία, αλλά υπαρκτή, πιθανότητα: τον θάνατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ