ΑΠΟΨΕΙΣ

«Τα Χριστούγεννα των οριζόντων»

«Τα Χριστούγεννα των οριζόντων»
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Όπως ο Θάνος Μικρούτσικος που μελοποίησε τον ποιητή των ναυτικών, Νίκο Καβαδία, δίνοντας τον τίτλο «Γραμμές των οριζόντων», η προσμονή στα μάτια όλων της έλευσης των Χριστουγέννων είναι μοναδική. Τέτοιες μέρες η νοσταλγία μεγαλώνει και ο άνθρωπος ορισμένες φορές αναστοχάζεται.

Προσδοκία για τα Χριστούγεννα, που όμως αυτές τις στιγμές δεν είναι ίδια όπως στο παρελθόν όμορφα, αλλά φέτος είναι αλλόκοτα.

Το στοίχημα της κυβέρνησης φέτος δεν είναι σαν τα στοιχήματα άλλων κυβερνήσεων, σε προηγούμενες εποχές, όταν οι πολίτες κατανάλωναν στις γιορτές δώρα, μισθούς, ξοδεύοντας χρήματα …

Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγο υγειονομικής κρίσης αλλά και οικονομικής, ο κόσμος τις γιορτές ήταν αλλιώς. Δεν ήταν σαν τα ανέμελα χρόνια όταν σκεφτόμασταν μόνο το πως θα περάσουμε πιο ωραία. Τώρα η συμπεριφορά γίνεται βαριά, είναι αλλιώς, καταθλιπτική, με καθημερινή την αγωνία αφ’ ενός να έχουμε υγεία και αφ’ ετέρου να καταφέρουμε να τα φέρουμε βόλτα.

Η άδολη σκέψη δεν υπάρχει πλέον ούτε σαν... σκέψη και περιμένουμε για πρώτη φορά φέτος τις γιορτές να δούμε πώς θα είναι και πώς θα τις περάσουμε χωρίς όλη την προηγούμενη κανονικότητα των στιγμών. Ούτε τα μικρά παιδιά που άλλα θα περίμεναν φέτος και άλλα βλέπουν δίχως να μπορούν να δούνε στολισμένα δένδρα, παιχνίδια φανταχτερά για να παίξουν να κάνουν τρενάκι και να χαθούν στις αγκαλιές των γονιών τους φοβούμενοι οι μεγαλύτεροι να μην μεταφέρουν τον ιό.

Χριστούγεννα δεν είναι η γιορτή μόνο για τα μικρά παιδιά είναι για όλους που θέλουν δύο μέρες το χρόνο να αισθανθούν κάπως διαφορετικά αλλιώς από τις άλλες μέρες. Και εμείς όλοι δεν θα είμαστε σαν τις άλλες φορές. Δεν θα κάνουμε γιορτές με αγαπημένα πρόσωπα, παρά μόνο με τους εντελώς απαραίτητους ανθρώπους δίπλα μας στα σπίτια μας.

Φέτος το στοίχημα για όλους μας, όχι μόνο για την κυβέρνηση, είναι άλλο. Σαν κυνηγημένοι από την μοίρα μας θέλουμε να προστατεύσουμε πρώτα την υγεία μας και μετά όλα τα υπόλοιπα και πραγματικά το μείζον είναι μόνο αυτό και όσοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμη μακάρι να ήξεραν πόσο λάθος κάνουν.

Ωστόσο, το εμβόλιο που υποτίθεται θα έφερνε έναν διαφορετικό αέρα αισιοδοξίας, αυτός εξανεμίζεται αφού τελικά για να αποκτήσει η κοινωνία ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών. Τα εμβόλια όμως δεν φτάνουν για όλους τουλάχιστον στην πρώτη φάση και αυτό δείχνει ότι η θωράκιση απέναντι στον ιό θα αργήσει. Μέχρι τότε ας ελπίσουμε ότι τις μέρες των εορτών, όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν θα ξεφύγουμε, θα τηρήσουμε τα μέτρα και δεν θα χάσουμε και άλλους συνανθρώπους μας.

Ας είναι αυτό το δικό μας στοίχημα και του κάθε ενός ξεχωριστά φέτος αυτές τις γιορτές, ώστε ο ορίζοντας να μην αργήσει να φανεί…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ