ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τον εγκλεισμό στην ελευθερία, ένα εμβόλιο δρόμος, έστω και με το φανελάκι άλλης εποχής…

Από τον εγκλεισμό στην ελευθερία, ένα εμβόλιο δρόμος, έστω και με το φανελάκι άλλης εποχής…
Δελτίο τύπου / POOL

Και κάπως έτσι λίγο πριν την εκπνοή του 2020, του σωτήριου έτους που άλλαξε τον πλανήτη, κοινωνικές συμπεριφορές και όλους μας τελικά, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Ο περίφημος εμβολιασμός κατά της COVID-19, ένα δώρο της επιστήμης προς την ανθρωπότητα, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της πανδημίας, δίνει τέλος στα σενάρια των πάσης φύσεως αρνητών…

Το εμβόλιο είναι εδώ και οι σελίδες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως και πολλοί ιστότοποι, έχουν πάρει φωτιά… Η εθνική εκστρατεία του εμβολιασμού, με την εμβληματική ονομασία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ξεκίνησε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου λίγο πριν το μεσημέρι, στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ τον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» με δύο ανθρώπους – μορφές, που σφράγισαν το 2020: Μία νοσηλεύτρια και έναν υπερήλικα 88 ετών, δύο εκπροσώπους των ομάδων που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη γραμμή της μάχης της πανδημίας. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Και ύστερα εμβολιάστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο εμβληματικός λοιμωξιολόγος - επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ήσυχα, χωρίς φανφάρες, χωρίς φωνές, χωρίς εντυπωσιασμούς. Ξεκούμπωσε το πουκάμισο, φάνηκε το φανελάκι μιας άλλης εποχής, προέταξε το μπράτσο του στην νοσηλεύτρια του Αττικόν -του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται και ερευνά νυχθημερόν- στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ότι μέσω του εμβολίου έχουμε απτές προσδοκίες, ότι πλέον μπορούμε να περιμένουμε και πάλι μία κανονική ζωή. Με συναντήσεις με τους αγαπημένους μας χωρίς μάσκες, με γιορτές, με αγκαλιές και χειραψίες, όπως κάνουν οι κανονικοί άνθρωποι και όχι οι ανθρωπόμορφοι.

Γιατί είναι βέβαιον, ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας -ο οποίος ενοχλεί με την σεμνότητα, την ταπεινότητα και την αυθεντική του στάση ζωής- την ώρα του εμβολιασμού του, πάνω και πίσω από όλα, ήθελε να στείλει ακριβώς αυτό το μήνυμα της ελπίδας και της προσμονής, ότι η επιστήμη νίκησε τον απρόβλεπτο εχθρό, και ότι δεν ήρθε ακόμη το τέλος της ανθρωπότητας…

Όμως εάν από το γκρι φανελάκι παλαιάς κοπής μέχρι την παρέλαση των εκλεκτών που παίρνουν θέση για μία φωτογραφία στην… αιωνιότητα με «κάδρο» τον εμβολιασμό η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Γουχάν, μέχρι την Ευρώπη, τότε το ίδιο θα λέγαμε ότι ισχύει και για άλλες χώρες, οι οποίες μέχρι πρότινος αποδομούσαν την πανδημία.

Δεν ξέρω, εάν οι πολιτικοί, μπορούν να πείσουν περισσότερο από τους επιστήμονες, τους γιατρούς και νοσηλευτές, τους πολίτες για να εμβολιαστούν… Δεν νομίζω... Καλό θα ήταν ειδικά τώρα, να μην αναλωθούμε περισσότερο σε μία τέτοια συζήτηση, για να μην πω ότι θα πρέπει να σταματήσει η παρέλαση και οι φωτογραφίσεις την ώρα των εμβολιασμών.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, ώστε οι πολίτες να φανούν συνεπείς στο ραντεβού τους με τα εμβόλιο. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μπορέσουν να εμβολιαστούν εγκαίρως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που ανήκουν στις ομάδες προτεραιοποίησης, όπως ευπαθείς, ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες. Και τελικά αυτό που έχει αξία, είναι να συνεχίσει η επιστήμη την έρευνά της- γιατί αυτή πανδημία δεν θα είναι η τελευταία του σύγχρονου κόσμου- και όλοι μας, να αλλάξουμε αντιλήψεις για το Περιβάλλον και το οικοσύστημά μας, υιοθετώντας μία πραγματικά υπεύθυνη στάση ζωής.

Το οφείλουμε στους ήρωες της καθημερινότητάς μας, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ερευνητές. Το οφείλουμε, στη μνήμη των 74 και πλέον εκατ. κρουσμάτων και στους πάνω από 1,6 εκατ. νεκρούς παγκοσμίως που άφησε πίσω της-και εξακολουθεί να σαρώνει η πιο σοβαρή υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ