ΑΠΟΨΕΙΣ

Κερδίσαμε το στοίχημα των γιορτών, να κερδίσουμε και της αγοράς…

Κερδίσαμε το στοίχημα των γιορτών, να κερδίσουμε και της αγοράς…
NTIME / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία του ιού, εκπλήσσουν ευχάριστα.

Δεν έχουμε τη ραγδαία αύξηση σε κρούσματα που φοβόμασταν όλοι εξαιτίας της εορταστικής έξαψης και της ανάγκης για κοινωνικοποίηση μετά από μήνες εγκλεισμού.

Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό από τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τόσο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, όσο και η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ωστόσο, καταγράφονται ακόμη καθημερινά θάνατοι από COVID-19 και οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί -σχεδόν 300 κάθε μέρα- όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα πολύ θετικό στοιχείο που εκπλήσσει, με δεδομένη την πληθωρική προσωπικότητα των Ελλήνων (σε εορταστικές και μη περιόδους) αλλά και με δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα σε όλη την Ευρώπη -καίτοι πολλές χώρες βρίσκονται σε απαγορευτικό και ο εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει- αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως το Ντουμπάι (που του έδωσε και κατάλαβε στις γιορτές και τώρα το «πληρώνει»).

Δεν απομένει, παρά να αποδειχθεί ότι και το άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου θα «αγκαλιαστεί» συνετά και ώριμα από τους Έλληνες και μετά από 10 με 14 ημέρες οι επιδημιολογικοί δείκτες θα είναι εξίσου χαμηλοί.

Και με τις μεταλλάξεις; Ακόμη ένας μπελάς; Πράγματι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εμφανίστηκαν, όπως ίσως ήταν φυσικό, όμως φαίνεται σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ότι η μετάλλαξη ανταποκρίνεται στα εμβόλια.

Εδώ και ένα χρόνο που εμφανίστηκε η πανδημία της COVID-19, τα βήματα της επιστήμης αλλά και της ανθρωπότητας ήταν μεγάλα, ραγδαία, εμβληματικά και συγκινητικά…

Η ανθρωπότητα, όσο και εάν πολλές φορές στηλίτευσε και έβαλλε κατά της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, αντελήφθη στο τέλος της ημέρας, ότι η λύση είναι μονόδρομος και ότι υπάρχει μόνο μία επιλογή. Η επιστήμη και η ανθρωπότητα κέρδισαν πολλά στοιχήματα την τελευταία χρονιά που άλλαξε ο πλανήτης, τώρα θα κερδίσουν ένα ακόμη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ