ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέλουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας

Θέλουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας
AP Photo/Felipe Dana

Ο βιασμός είναι κάτι που καταστρέφει την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με ανθρωπιά. Είναι κάτι που στερεί από το ανθρώπινο είδος τα πιο βασικά συστατικά της ψυχής του.

Αν δεν θέλουμε λοιπόν ο κόσμος μας να αρχίζει και να τελειώνει σε ένα κλειστό δωμάτιο όπου κάποιοι θα εκδηλώνουν κτηνώδη βία ενάντια σε πιο αδύναμες από τους ίδιους υπάρξεις, πρέπει όλοι να αντισταθούμε ψυχικά ,πολιτικά και κοινωνικά στην προσπάθεια επιβολής του νόμου της ζούγκλας πάνω στις ανθρώπινες ζωές...

Το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης προσβάλλει την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του θύματος στην αυτοδιάθεση, καταρρακώνει την προσωπικότητα και δημιουργεί βαθιά ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα που επουλώνονται -αν επουλώνονται- πολύ δύσκολα. Σε κάθε της μορφή η βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου, αναπηρίας ή ψυχικής διαταραχής για τις γυναίκες 16-44 ετών. Σε αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών είναι τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, όσο ο καρκίνος.

Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το επίπεδο μόρφωσης, την καταγωγή ή τη θρησκεία.

Αναπόφευκτα, η συζήτηση έρχεται στην πατριαρχία. Διότι τα μοντέλα πατριαρχικών αντιλήψεων που επιβιώνουν στην κοινωνία μας ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, είναι αυτά που επιτρέπουν τη θυματοποίηση ανθρώπων από άλλους ανθρώπους και τη χρήση της βίας ως έκφραση εξουσίας κάθε είδους.

Είναι λάθος να εθελοτυφλούμε πως η πατριαρχία δεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα, και οφείλουμε ως κοινωνία να επανεξετάσουμε τις αξίες μας. Η πατριαρχία είναι μια πραγματικότητα, που όσο δεν θέλουμε να την παραδεχτούμε, τόσο θα συνεχίσει να αναπαράγεται.

Όμως, ήρθε η στιγμή να δούμε, να ακούσουμε και να μιλήσουμε για αυτό το θέμα. Ηρθε η στιγμή εμείς οι νέοι του 21ου αιώνα να πολεμήσουμε τις παλιές ξεπερασμένες ιδέες και να ανοίξουμε το δρόμο για τη Νέα Εποχή της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης. Οι νέοι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους ότι «όχι» σημαίνει «όχι» και ότι ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου, του όποιου άλλου, είναι μονόδρομος.

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της από μεγαλοπαράγοντα της ιστιοπλοΐας έδωσε το εφαλτήριο και σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν, και επιτέλους να γίνει ανοιχτή δημόσια συζήτηση για αυτή την κοινωνική μάστιγα, τη σεξουαλική κακοποίηση / παρενόχληση.

Το ελληνικό #ΜeΤoo, το #ΣπάσεΤηΣιωπή άγγιξε όλη την υγιή κοινή γνώμη, συσπείρωσε τις γυναίκες και άνοιξε τα στόματα. Έχουν ακουστεί σοβαρές καταγγελίες για επώνυμα πρόσωπα που μέσα από τη θέση του καταξιωμένου επαγγελματία θέλησαν να προσβάλλουν βάναυσα γυναίκες που βρέθηκαν να εργάζονται μαζί τους ή για αυτούς.

Οι χυδαίες αιτιάσεις ατόμων που ζουν στον σκοταδισμό του Μεσαίωνα, και εγκαλούν το θύμα ως υπεύθυνο για τη βία που του ασκήθηκε, μόνο την περιφρόνηση μπορούν να προκαλέσουν.

Καλώ όλα τα θύματα σεξουαλικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας, να μιλήσουν με αποδείξεις και ονόματα. Καλώ γυναίκες και άνδρες να σπάσουν τη σιωπή τους, να μη φοβηθούν και να μη διστάσουν να δημοσιοποιήσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους. Καλώ τα ΜΜΕ να σέβονται τους ανθρώπους που με τόσο πόνο ψυχής βγαίνουν στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν το δράμα τους. Καλώ την ελληνική δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της απρόσκοπτα και με διαφάνεια στην τιμωρία των θυτών, όποιοι κι αν είναι. Καλώ την πολιτεία να σκύψει με ενσυναίσθηση πάνω στο πρόβλημα και να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην εξυγίανση της ελληνικής κοινωνίας. Καμία ανθρώπινη ψυχή και κανένα ανθρώπινο σώμα δεν πρέπει να γίνεται βορά στα νύχια σεξουαλικά διεστραμμένων ατόμων. Κάθε κακοποιημένος άνθρωπος, γυναίκα ή άνδρας, είναι ένας από εμάς. Για αυτό και θα σταθούμε δίπλα σε κάθε θύμα και απέναντι σε κάθε επίδοξο κακοποιητή.

Η Μαρία Απατζίδη είναι βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25

ΔΗΜΟΦΙΛΗ