ΑΠΟΨΕΙΣ

Κουρασμένοι και εμβολιασμένοι 

Κουρασμένοι και εμβολιασμένοι 
INTIME

Δειλά-δειλά βγαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη που, θέλοντας να ανασυντάξουν τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση, μιλάνε για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Μία εβδομάδα ακόμη έμεινε, καθώς οι εισηγήσεις που δέχονται από τους λοιμωξιολόγος τα κυβερνητικά στελέχη λένε μερικές από τις δραστηριότητες να ανοίξουν στις 5 Απριλίου.

Εκτός από τα γυμνάσια και λύκεια, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ανοίγουν, αφού πρώτα μαθητές και καθηγητές θα κάνουν τα απαραίτητα υποχρεωτικά self test μία φορά την εβδομάδα, θα ανοίξουν, όπως τουλάχιστον ακούγεται, και τα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Στη δέσμη άρσης μέτρων κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθεί και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποτέλεσμα από την επόμενη εβδομάδα να μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς περιορισμούς, με απαραίτητα όμως μέτρα προστασίας, όπως τις μάσκες, και ελεύθεροι να μεταβαίνουμε σε γειτονικούς δήμους για τις πάσης φύσεως ανάγκες μας.

Στην άρση των μέτρων συμφωνούν οι πάντες. Συμφωνούν και οι εμβολιασμένοι, αλλά και οι κουρασμένοι. Και όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους δεν αντέχουμε άλλο καραντίνα.

Φαινόμενα άλλωστε όπως αυτά του τελευταίου μήνα, που επικρατούν στη δημόσια σφαίρα των παντός είδους συζητήσεων, οφείλονται εν πολλοίς λόγω στην ψυχική κούραση και την μονοτονία που βιώνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. «Ο καλός μας εαυτός» θριάμβευσε από την κλεισούρα και τώρα που σιγά-σιγά τα μέτρα αλλάζουν και γίνονται λιγότερο περιοριστικά αρχίζουμε να παίρνουμε τον ίσιο δρόμο.

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πλήρως τα ψυχικά όρια των πολιτών, ανοίγει με το σταγονόμετρο την «βαλβίδα αποσυμπίεσης». Από τη μία φοβάται πως εάν ανοίξει εντελώς την βαλβίδα το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, με αύξηση των κρουσμάτων, από την άλλη όμως, εάν δεν κάνει σταδιακά αυτό που κάνει τώρα γνωρίζει ότι οικονομικά δεν θα αντέξει η χώρα για πολύ ακόμη.

Το λένε οι υπουργοί -και το λένε δημόσια- ότι τα οικονομικά της χώρας δεν μπορούν να αντέξουν ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα me επιδόματα, οικονομικές ενισχύσεις , έκτακτες επιχορηγήσεις , επιστρεπτέες προκαταβολές κ.ο.κ .

Επομένως είναι κομβικής σημασίας να λειτουργήσει έστω και με το σταγονόμετρο στην αρχή η αγορά και οι οικονομικές δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης, υπολογίζεται ότι θα πάνε λίγο πιο πίσω χρονικά, καθώς ακόμη φοβούνται ότι ο συγχρωτισμός πολιτών σε κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες , εστιατόρια θα αποβεί μοιραίος.

Επιλέγουν επομένως το άνοιγμα της εστίασης με αστερίσκους. Δηλαδή μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όχι εσωτερικούς και πάντα με τον ανάλογο αριθμό πελατών που μπορεί να δέχεται το κάθε μαγαζί, ανάλογα με τα τετραγωνικά του μέτρα.

Ασφαλώς όλα αυτά βοηθούν στην ψυχική ανάταση την οποία στοχεύει η κυβέρνηση, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν θέλει να έχει καθημερινά στους δρόμους αγανακτισμένους πολίτες δίχως χρήματα και δίχως ελπίδα για το μέλλον.

Η σταδιακή υποχώρηση των μέτρων θα βοηθήσει ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή και με την απαιτούμενη οικονομική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες, κάποια στιγμή να μπούνε όλοι στην ίδια γραμμή, αυτή που θα μας πάει πιο κοντά στην επόμενη ημέρα, στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ