ΑΠΟΨΕΙΣ

Το άνοιγμα του τουρισμού θέλει υποστήριξη

Το άνοιγμα του τουρισμού θέλει υποστήριξη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη. Μια βόλτα στις Κυκλάδες πρόσφατα και συνομιλώντας με ανθρώπους που εργάζονται επαγγελματικά σε πολλούς τομείς του Tουρισμού, εκείνο στο οποίο στάθηκαν με προσοχή είναι ότι αυτή η βαριά βιομηχανία δεν ανοίγει με μαγικό τρόπο, πατώντας απλά ένα κουμπί. Χρειάζεται πολλά περισσότερα να γίνουν.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό φοβούνται. Διότι η νέα σεζόν που ανοίγεται μπροστά τους δεν έχει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει. Όλοι το θέλουν, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Οι άνθρωποι του τουρισμού αναμφίβολα έχουν αγωνίες. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου των νησιών που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν χρειάζεται κατά την επιστροφή των επισκεπτών αποδεικτικό έγγραφο- είναι για τους ανθρώπους αυτούς ζήτημα.

Είναι αποτρεπτικό θεωρούν όσοι ασχολούνται στα νησιά με ξενοδοχεία, καταλύματα ή καταστήματα εστίασης ότι η πολιτεία δεν έχει αυτοματοποιήσει τους ελέγχους είτε με pcr μοριακό τεστ, είτε με rapid ή self test, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία των τουριστών ή αποτροπή στο να ταξιδέψουν το καλοκαίρι με ασφάλεια .

Από την άλλη, οι εστιάτορες αυτοί που έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εστίαση περιμένουν διευκολύνσεις, όπως παράδειγμα στην πρόσληψη έμπειρου προσωπικού δίχως πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε με ασφάλεια να μπορέσουν για τη νέα τουριστική σαιζόν να προσφέρουν σε υψηλό επίπεδο τις υπηρεσίες τους.

«Η θέληση από την κυβέρνηση υπάρχει» λένε οι επαγγελματίες τουρισμού, ωστόσο περιμένουν περαιτέρω βοήθεια αφού οι απατήσεις είναι υψηλές.

Όλα δείχνουν ότι παρ΄όλα αυτά φέτος θα είναι καλύτερα τα πράγματα στον Τουρισμό. Θέλουν να αισιοδοξούν και να ελπίζουν οι επαγγελματίες ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Αρκεί όλοι να τηρούν πιστά τα μέτρα ασφαλείας και να μην υπάρξει χαλάρωση.

Τα νησιά και ο Τουρισμός χρειάζονται όραμα και πίστη και όχι άλλη μια νέα αρχή, δίχως σχέδιο απλά μόνο για να μπούνε χρήματα στα ταμεία του κράτους. Θέλει ο Τουρισμός αγώνα όχι για το ποιος θα είναι ο νικητής , αλλά για το ποιος θα δείξει αντοχή στον «Μαραθώνιο».

Μόνο έτσι η φετινή χρονιά θα είναι ελαφρώς καλύτερη από την περσινή και σίγουρα η αφετηρία για του χρόνου, που αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν νέα κύματα κορωνοϊού, οι προσδοκίες θα είναι τεράστιες με στόχους όχι άπιαστους και ούτε ακατόρθωτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ