ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χώρα του 150άρικου 

Η χώρα του 150άρικου 
AP Photo/Sebastian Scheiner

Τόσο κοστίζει η συνείδηση του νέου ανθρώπου σήμερα για να καταλάβει το εξής απλό: Ότι πρέπει να εμβολιαστεί για να προφυλάξει την δική του υγεία, αλλά και των αγαπημένων του προσώπων γύρω του, από τον καορωνοϊό. 

Χρειάζονται 150 ευρώ για να ωθήσουν τους ανεμβολίαστους να κλείσουν ραντεβού. Θα μπορούσαν να το είχαν κάνει ήδη… Όταν όμωε άκουσαν ότι θα αμειφθούν κιόλας έτρεξαν στις αρμόδιες υπηρεσίες όλοι, ξεχνώντας τους δήθεν προβληματισμούς.

Αντί όλοι αυτοί που θα λάβουν τα χρήματα από την Πολιτεία ως ανταμοιβή είχαν τρέξει από την αρχή που άνοιξε το σύστημα να μπούνε στην πλατφόρμα για να κάνουν το εμβόλιο και να μην κινδυνεύουμε τώρα τόσο πολύ από τη μετάλλαξη «Δέλτα», με το που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η ανταμοιβή τους, τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό σχεδόν τριπλασιάστηκαν μέσα σε μια ημέρα. Τι έδειξε αυτό; Έδειξε πως ορισμένοι συμπολίτες μας την ηθική τους υποχρέωση την ζυγίζουν ανάλογα με το οικονομικό όφελος.

Κίνητρα δίνουν και άλλες χώρες, αλλά τουλάχιστον είναι διαφορετικά όχι μόνο οικονομικά. Εμείς εδώ που έπρεπε από μόνοι μας να πάμε να εμβολιαστούμε για το καλό όλων μας και την προστασία της υγείας μας, χρειάστηκε να βάλουμε πρώτα κάτι στη τσέπη και μετά να σκεφτούμε το εμβόλιο.

Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη προτεραιότητα ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν άλλα θέματα.

Ας αφήσουμε όμως τους δήθεν προβληματισμούς για το αν κάνει καλό ή κακό το εμβόλιο. Γιατί όπως απεδείχθη το πρόβλημα εκείνων που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν -είτε από απλό (και λογικό) φόβο για τις παρενέργειες είτε πίστευαν ότι παραβιάζονται δημοκρατικά δικαιώματα- δεν ήταν τελικά υπαρκτό. Ας αφήσουν τις διάφορες ιδεοληψίες ακόμη και ιδεολογίες που εφηύραν ως δικαιολογία για να μην κάνουν το σωστό. Όταν άκουσαν ότι η Πολιτεία θα τους δώσει 150 ευρώ, αμέσως οι ενδοιασμοί παραμερίστηκαν, ξεχάστηκαν ως διά μαγείας οι αρνήσεις για το εμβόλιο και έτρεξαν οι περισσότεροι στο …ταμείο.

Από τη μια καλά έκαναν και ας πάρουν τα 150 ευρώ… Ίσως όμως το μεγαλύτερο καλό που έκαναν είναι ότι μας έδωσαν να καταλάβουμε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι τελικά εκείνο που προέχει για εκείνους όλους δεν είναι η υγεία, αλλά το οικονομικό όφελος και όσα υποστήριζαν περί επικινδυνότητας των εμβολίων δεν ήταν τίποτε μπροστά στα 150 ευρώ.

Ευτυχώς, το καταλάβαμε και ας αργήσαμε λίγο αλλά τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ