ΑΠΟΨΕΙΣ

Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γελάνε και τα «μουστάκια» των ανωτάτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την επιλογή των φρεγατών και κορβετών από τη Γαλλία -αντί της αγοράς πολεμικών πλοίων από την Αμερική κάτι που δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας, όπως λένε, λόγω της τεράστιας τεχνικής υποστήριξης που θα ήθελαν τα επόμενα χρόνια. Και επομένως μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος. 

Για την αμυντική και την στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία πολλά θα ειπωθούν το επόμενο διάστημα, τόσο για την προοπτική της συμφωνίας όσο και για το οικονομικό της κόστος.

Ωστόσο ανάλογη συζήτηση γίνεται ήδη και για τους λόγους που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά την συγκεκριμένη αγορά από τη Γαλλία και όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ένας και μοναδικός λόγος είναι η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία σε βάρος της Γαλλίας.

Εξ αιτίας αυτής της συμφωνίας η συγκυρία βοήθησε την Ελλάδα στο να πάρει σημαντικές αποφάσεις ο Μακρόν για να αντισταθμίσει τη «χασούρα» από τον άξονα ΗΠΑ -Αγγλία και Αυστραλία (AUKUS) και να κάνει πιο συμφέρουσα πρόταση στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια ο Γάλλος πρόεδρος πιέστηκε πολιτικά και οικονομικά από την συμφωνία των Αμερικανών, των Αυστραλών και των Άγγλων, με αποτέλεσμα να «ρίξει» τις τιμές σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση και την τεχνική υποστήριξη των φρεγατών και τον κορβετών που θα αγοράσει η Ελλάδα από τη χώρα του ύψους 5 δισ. ευρώ. Προοπτικά μάλιστα το κόστος θα ανέλθει κοντά στα 10 δισ. ευρώ, αν λάβουμε υπόψη μας και τα παρελκόμενα της συμφωνίας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στο σκεπτικό του Μακρόν είναι και οι προεδρικές εκλογές που έχει μπροστά του σε μερικούς μήνες.

Έτσι λοιπόν οι έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν κρύβουν την χαρά τους από την απόφαση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη Γαλλία, αναβαθμίζοντας τον Πολεμικό Στόλο.

Περαιτέρω ωστόσο διευκρίνιση χρειάζεται σε ό,τι αφορά στο σκέλος της αμυντικής συνεργασίας, στην ενότητα που αναφέρει τα περί συνεργασίας στην περίπτωση που μια από τις δυο χώρες δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα. Ποιος θα το αποφασίσει αυτό αν κάποια στιγμή βρεθούμε εμείς σε κίνδυνο από την Τουρκία και δεύτερο τι σημαίνει στρατιωτική βοήθεια στο όριο της ελληνικής επικρατείας.

Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, η συμφωνία θα θεωρήσει την επέκταση των συνόρων ελληνική επικράτεια; Επίσης η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει πολλές αποικίες στον κόσμο. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα αφορά βοήθεια με ελληνική στρατιωτική δύναμη και σε αυτές τις χώρες που βρίσκονται υπό γαλλική διοίκηση, αφού θεωρούνται επικράτεια της ή όχι;

Είναι λοιπόν θέματα τα οποία χρήζουν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το μέρος της συγκεκριμένης συμφωνίας και για αυτό το λόγο έλληνες αξιωματούχοι περιμένουν να δουν ακριβώς πως θα είναι γραμμένη η συμφωνία στο χαρτί, αλλά και το τι θα πει ο πρωθυπουργός στην συζήτηση στη Βουλή, στις 5 Οκτωβρίου.

Το σημαντικότερο όμως από αυτή τη συμφωνία είναι ένα: Ότι στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα αποκτά υπεροπλία στον στόλο της με υπερσύγχρονες φρεγάτες και κορβέτες, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Αυτό και μόνο δείχνει το κέρδος της Ελλάδας, που για να το αποκτήσει φυσικά πληρώνει…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ