ΑΠΟΨΕΙΣ

Δοκιμάζονται οι διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ και του Λιβάνου

Δοκιμάζονται οι διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ και του Λιβάνου
AP Photo/Hassan Ammar

Πριν από εννέα μέρες η επίθεση ελεύθερων σκοπευτών εναντίον Σηιτών διαδηλωτών των οργανώσεων Αμάλ και Χεζμπολλά με επτά νεκρούς στην Βηρυτό υπενθύμισε την εύθραυστη σταθερότητα του Λιβάνου και τον κίνδυνο επαναδιολίσθησης σε εμφύλιο σπαραγμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου ανάμιξη στην επίθεση φαίνεται ότι είχε η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση Λιβανέζικες Δυνάμεις του Σαμίρ Ζά‘ζα.

Οι σηιτικές οργανώσεις δεν προέβησαν σε αντίποινα, τονίζοντας ότι δεν θα παρασυρθούν σε εμφύλιο από εκείνους που απεργάζονται τέτοια σχέδια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι λιβανέζικες πηγές ενέπλεξαν στην επίθεση εναντίον των Σηιτών και μέλος/η της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Βηρυτό.

Υπάρχει επίσης διάχυτη η φήμη στην κοινή γνώμη της χώρας ότι οι Λιβανέζικες Δυνάμεις του Σαμίρ Ζά‘ζα έδρασαν σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Βηρυτό με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.[1]

Η εν λόγω αναφορά σε στελέχη της διπλωματικής των ΗΠΑ στο Λίβανο δεν είναι η πρώτη.

Κατά τους τελευταίους μήνες διάφορα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα κι οργανώσεις έχουν αναφερθεί με αρνητικό πρόσημο στον σχολιασμό διπλωματικών στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας, ακόμη και της ίδιας της Αμερικανίδας πρέσβη,[2] για την παρατεταμένη πολιτική κι οικονομική κρίση του Λιβάνου. Τον εν λόγω σχολιασμό θεωρούν παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου.

Ελπίζοντας ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί, δεδομένου του αντιαμερικανισμού στο Λίβανο και της αυξανόμενης και παρατεταμένης πολιτικής κι οικονομικής κρίση της χώρας, οιαδήποτε, απευκταία, περαιτέρω όξυνση των πολιτικών παθών στην χώρα με κίνδυνο την διολίσθηση σε εμφύλιο δεν αποκλείεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ και το Λιβάνου.

Άλλωστε όσο νωπές είναι ακόμη στην μνήμη όλων οι σκηνές του 15ετούς λιβανέζικου εμφυλίου άλλο τόσο νωπό είναι και το τίμημα που πλήρωσαν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις το 1983, τίμημα που περιλάμβανε και την συνολική διπλωματική και στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Λίβανο με βαριές αμερικανικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.

[1] Steve Sweeney, «Lebanese Forces sniper alleged to have worked for US Embassy fuelling fears of interference», The Morning Star, 17.10.2021. https://morningstaronline.co.uk/article/w/lebanese-forces-sniper-alleged-have-worked-security-us-embassy-fuelling-fears-us

[2] « U.S. ambassador tells Lebanese leaders it is time to form government », Reuters, 25.3.2021. https://www.reuters.com/article/us-lebanon-crisis-usa-idUSKBN2BH1NT

* Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ