ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέλουμε (και) μικρότερες ξένες επενδύσεις

Θέλουμε (και) μικρότερες ξένες επενδύσεις
Το ζητούμενο είναι η έμφαση να δοθεί και στα μικρότερου βεληνεκούς επενδυτικά πλάνα. Unsplash

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά από επιχειρηματικοί κολοσσοί επενδύουν στην Ελλάδα. Ο καθένας για δικούς του λόγους, «βλέπουν» προοπτικές στη χώρα μας, επιλέγοντας να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην εγχώρια οικονομία.

Είτε πρόκειται για τον τουρισμό, την ενέργεια, τις υποδομές την πληροφορική και την τεχνολογία ή την έρευνα και ανάπτυξη, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σπάνε κάθε ρεκόρ.
Προφανώς, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετική για την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις σημαίνουν αύξηση του ΑΕΠ, περισσότερες θέσεις εργασίας, επαναπατρισμό εργαζομένων, καλύτερες αμοιβές και μια ευρύτερη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς. Και κάθε νέα επένδυση βελτιώνει την κατάσταση.

Όμως, μιλώντας ρεαλιστικά, ο αριθμός των κολοσσών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι πεπερασμένος, όπως αντίστοιχα και οι δυνατότητες της χώρας μας να τους υποδεχθεί και να καλύψει τις ανάγκες και της απαιτήσεις μιας τέτοιου βεληνεκούς επένδυσης.

Συνεπώς, η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αλλά και το περιβάλλον ώστε να είναι ελκυστική και σε μικρότερου μεγέθους επενδύσεις.
Και εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περίπλοκα. Γιατί η εκάστοτε επένδυση των δισεκατομμυρίων προβλέπει ότι οι όποιες δικαστικές διαφορές λύνονται σε διεθνές επίπεδο ενώ αν «κολλήσει» σε κάποιο πιστοποιητικό ή υπηρεσία θα μεριμνήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί ή ακόμη και το επιτελικό κράτος.

Τι γίνεται όμως με τις μικρότερες επενδύσεις που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια;

Όπου μια μήνυση είναι αρκετή για να βαλτώσει ένα έργο για μια δεκαετία ή όπου στο επιχειρηματικό πλάνο ο επενδυτής θα πρέπει να υπολογίσει ένα σαφές ποσό για «γρηγορόσημο»;

Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους επενδυτές, έχουν αποτυπωθεί στους σχετικούς δείκτες και επηρεάζουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Και αντικειμενικά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως είναι λογικό, πρώτη προτεραιότητά ήταν η επιτάχυνση των μεγάλου μεγέθους επενδύσεων, οι οποίες και έχουν αντίστοιχο αντίκτυπο στη χώρα. Και σε αυτό το μέτωπο, εκ του αποτελέσματος, η προσπάθεια έφερε αποτελέσματα.

Το ζητούμενο είναι όμως, από εδώ και πέρα, η έμφαση να δοθεί και στα μικρότερου βεληνεκούς επενδυτικά πλάνα. Είδαμε πρόσφατα μια μικρή επιχείρηση να χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβεβαιώνοντας ότι τουλάχιστον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται και προς αυτή την κατηγορία.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η επιτάχυνση να περάσει και στη γραφειοκρατία αλλά και στην απονομή δικαιοσύνης. Και κυρίως, οι διαδικασίες να τρέχουν χωρίς την ανάγκη άνωθεν παρεμβάσεων, ώστε και οι μικρότερου μεγέθους επενδυτές να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Προϋπόθεση αναγκαία, ώστε να επιλέξουν τη χώρα μας για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ