ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημιουργούμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία

Δημιουργούμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία
PIXABAY

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης.

Καταδικάζουμε κάθε πράξη που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και την παρενόχληση.

Παράλληλα είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας, έχοντας ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών -με 44 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900- που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης. Συμβουλεύουμε τις γυναίκες να μιλήσουν και να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Τα θύματα βίας έχουν φωνή και εμείς είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε και να τα στηρίξουμε.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας. Δημιουργήσαμε το «Οριζόντιο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής/έμφυλης βίας στην Ελλάδα» που μετρά τον κίνδυνο υποτροπής ενός περιστατικού βίας και το οποίο μπορεί να μειώσει τα ποσοστά βίας αλλά και να σώσει ζωές.

Το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και βοηθά τους επαγγελματίες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής περιστατικών βίας (όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα για Γυναίκες θύματα βίας, η αστυνομία, οι εισαγγελίες, τα νοσοκομεία, η ιατροδικαστική υπηρεσία και οι κοινωνικές υπηρεσίες) να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν τα θύματα και να προβούν στη διαχείριση των περιστατικών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο και η δημιουργία της εφαρμογής «Panic Button» η οποία έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και βοηθά τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να απομακρύνονται άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν έγκαιρα βοήθεια και στήριξη. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό, οι γυναίκες που κινδυνεύουν, ζητούν βοήθεια. Οι αρχές εντοπίζουν το στίγμα και παρεμβαίνουν άμεσα για να προλάβουν βίαιες συμπεριφορές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή των γυναικών.

Σε πρώτη φάση το «Panic Button» που αποτελεί ένα «σιωπηλό συναγερμό» δίνεται σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, μέσα από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος μας είναι το κουμπί άμεσης ανάγκης που είναι πολύ απλό στη χρήση του, να είναι σε δεύτερη φάση διαθέσιμο σε όλη την Περιφέρεια και να έχουν πρόσβαση σε αυτό και άλλες γυναίκες και άλλοι συμπολίτες μας.

Την ίδια ώρα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Πραγματοποιούμε καμπάνιες ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα, μαθαίνουμε στα παιδιά ότι η βία κατά των γυναικών είναι μη αποδεκτή και επιδιώκουμε, μέσω της εκπαίδευσης, την προαγωγή των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Για την εξάλειψη, όμως, των περιστατικών βίας κατά των γυναικών είναι αναγκαία η συνεργασία όλων μας, κοινωνίας και πολιτείας. Οφείλουμε όλοι και όλες να σταματήσουμε τη διαιώνιση των στερεότυπων ρόλων των φύλων και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή βίας.

Η Μαρία Συρεγγέλα, είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων / Υποψήφια βουλευτής ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ