ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρεις απαντήσεις σε τρία ερωτήματα που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση για το ΜέΡΑ25

Τρεις απαντήσεις σε τρία ερωτήματα που κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση για το ΜέΡΑ25
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

«Δήμητρα», «Οδυσσέας», συνεργασία. Όλοι μιλούν για αυτά τις τελευταίες ημέρες όταν μιλούν για το ΜέΡΑ25. Ο επικοινωνιακός «καταιγισμός» δείχνει ότι το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 σηματοδοτεί πραγματικά πλαίσιο ρήξης -και έτσι εξηγείται ο «πανικός» στο επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτός ο πανικός τους ώθησε να ανακαλύψουν «ξαφνικά» το σχέδιο «Δήμητρα» -το οποίο έχουμε καταθέσει ως πρόταση νόμου από το 2020.

Η «Δήμητρα» δεν είναι κλείσιμο των τραπεζών -η «Δήμητρα» κόβει το μακρύ χέρι των τραπεζών βάζοντας τέλος στα χαράτσια που αυτές έχουν επιβάλλει.

Πρόκειται για ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτών με ΑΦΜ στη χώρα, καθώς και ιδιωτών μεταξύ τους.

Ας το σκεφτούμε -γιατί να πληρώνει ο πολίτης 0,60 ως 1 ευρώ προμήθεια στην τράπεζα για κάθε πληρωμή; Γιατί να πληρώνει ο ιδιοκτήτης μαγαζιού ψιλικών ένα ποσό για κάθε συναλλαγή που γίνεται με ηλεκτρονική πληρωμή; Είναι αισχροκέρδεια των τραπεζών, που μαζεύουν κέρδη κυριολεκτικά από την κάθε μας κίνηση χωρίς κανένα κόστος για εκείνες. Ταυτόχρονα, με τη “Δήμητρα” το Δημόσιο αποκτά χώρο δημοσιονομικής ελευθερίας, καθώς θα έχει φθηνό δανεισμό από τους πολίτες του μέσω προθεσμιακών καταθέσεων ενός χρόνου με επιτόκιο 8% -ενώ οι τράπεζες δίνουν μηδέν. Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέμε -επειδή αυτό που λέμε είναι απλό και δίκαιο.

Ο «Οδυσσέας» είναι η πλατφόρμα για τα «κόκκινα» δάνεια που θα φέρουμε στη θέση του λεγόμενου «Ηρακλή» μέσω του οποίου τα αρπακτικά ταμεία αγοράζουν και πουλάνε τα «κόκκινα» δάνεια των πολιτών -και μάλιστα αγοράζουν σε εξευτελιστική τιμή για να κερδίσουν τεράστια ποσά όταν πουλήσουν.

Ο «Οδυσσέας» είναι μια νέα δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους η οποία παίρνει όλα τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταργεί τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς και «παγώνει» τα πανωτόκια. Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δανειοληπτών διασφαλίζονται στο ακέραιο.

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν «τρύπα» στους ισολογισμούς των τραπεζών και ο «Οδυσσέας» θα τα πάρει δίνοντας ομόλογα δικής του έκδοσης με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το κομβικό που κάνουμε είναι ότι καταργούμε μόνιμα όλους τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, και άρα τα ταμεία έχουν κίνητρο να πουλήσουν στον «Οδυσσέα» σε πολύ χαμηλή τιμή τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν αγοράσει.

Γνωρίζουμε ότι αυτή μας η πολιτική θα κοστίσει ακριβά στα αρπακτικά και την ολιγαρχία και θα κάνουν το παν για να μην περάσει το σχέδιό μας. Γι΄ αυτό λέμε -και το εννοούμε- ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη.

Η ρήξη μας φέρνει και στο άλλο ερώτημα που θέλουν άλλοι να απαντήσουν για εμάς -ή να μας «υποχρεώσουν» να απαντήσουμε με τον τρόπο που βολεύει το σύστημα.

Μας ρωτούν γιατί «δε θέλουμε» τη συνεργασία για μια «προοδευτική» κυβέρνηση. Είναι πολύ απλό: γιατί δε θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -και φυσικά του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ- ετοιμάζεται να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό και απέρριψε την έγκαιρη πρόσκλησή μας για συζήτηση πάνω σε αρχές και πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα και διέξοδο στον λαό.

Στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη έχουμε πρόγραμμα για να κυβερνήσουμε -αλλά δε θα μπούμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει τη φτωχοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα είμαστε η αντιπολίτευση που θα ανατρέπει τις πολιτικές τους -όποιος κι αν είναι πάνω-, και θα παλεύουμε για μια πραγματική κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής του ΜέΡΑ25 και εκ νέου υποψήφιος στον Β2' Δυτικό Τομέα Αθηνών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ