ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γρίφος των συνεργασιών, η ψήφος ανοχής και ο σκόπελος «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Ο γρίφος των συνεργασιών, η ψήφος ανοχής και ο σκόπελος «ΔΗΜΗΤΡΑ»
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κόκκινο χτυπά η προεκλογική αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς - αν και διαφωνούν επί των ορών διεξαγωγής τηλεμαχίας – να επιδίδονται την ίδια ώρα σε ένα «άτυπο debate» μέσω των ομιλιών τους ανά τη χώρα. Αιχμή του δόρατος οι μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς η απλή αναλογική και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 21ης Μαίου πυροδοτεί τη σχετική συζήτηση.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «κυβέρνηση ανοχής» προκάλεσε αίσθηση δημιουργώντας νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει μεν το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25, ωστόσο επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν, είτε με την ανοχή του», ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Καθαρή απάντηση στο θέμα έδωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον Alpha, όπου επανέλαβε τη θέση του περί αυτοδυναμίας. «Διεκδικώ την αυτοδυναμία. Δεν συζητώ σενάρια ψήφου ανοχής. Προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ σενάριο που δεν θα έχει την πλειοψηφία της βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι «ο κύριος Τσίπρας δεν αποκήρυξε τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΚΕ επιμένει στην σταθερή θέση ότι στις επερχόμενες εκλογές ούτε θα συνεργαστεί με κάποιο κόμμα, ούτε και θα δώσει ψήφο ανοχής, κάτι που ξεκαθάρισε εκ νέου ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο θέμα συνεργασιών, από την Άρτα όπου περιόδευσε την Τρίτη, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ηθελημένη διασπορά fake news και προπαγάνδα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ «όταν επιμένει παρά τις διαψεύσεις, περί ''τερατογενέσεων''. Για τον κ. Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό του επιτελείο κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη και τους πρωταγωνιστές της δραχμής, αυτός συνεχίζει να διασπείρει fake news προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πολίτες», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Προγράμματα και ομιλίες

Και ενώ τη συζήτηση δείχνουν να μονοπωλούν τα σενάρια περί συνεργασιών, την ίδια ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί προχωρούν και σε παρουσίαση των προγραμμάτων τους και των σχεδίων για την επόμενη τετραετία.

Την Τετάρτη (26/4) ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ με βασικά σημεία τις αυξήσεις στους μισθούς, τη δημόσια υγεία και τη λειτουργία του κράτους. Ήδη στην τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης αποκάλυψε ότι στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα χίλια ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας καθώς και να υπάρξει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει την Τετάρτη στο Φόρουμ των Δελφών όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη αναπτύσσοντας τις δικές του προτεραιότητες, ζητώντας ισχυρή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ «ως αντίπαλο δέος της διαπλοκής και της διαφθοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ