ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας

Η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας
Pixabay

Στα δελτία ειδήσεων παγκοσμίως, ακούμε για καταστροφικές πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, πυρκαγιές. Ακραία φαινόμενα που δυστυχώς τα έχουμε ζήσει και τα ζούμε και στη χώρα μας.

Όλα αυτά τα σημάδια του ζοφερού μέλλοντος μας δεν είναι κάτι που μπορούμε να αγνοήσουμε. Όλοι αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι κάτι που συμβαίνει μακριά μας και δεν μας αγγίζει, ότι δεν θα συμβεί και σε μας. Ωστόσο, αυτή η ανασφάλεια δεν πρέπει να μας καθηλώσει στην αδράνεια και τον πεσιμισμό, αλλά αντίθετα να μας κινητοποιήσει σε επείγουσα δράση. Γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον μας καθώς και εκείνο των παιδιών μας.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια κάτι που συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη, στις πιο ευάλωτες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, αλλά έχει χτυπήσει και την πόρτα μας. Καμία χώρα δεν πρόκειται να μείνει στο απυρόβλητο.

Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να δράσει άμεσα και να επενδύσει στην προστασία του περιβάλλοντος και των πιο ευάλωτων ομάδων και πληθυσμών και αντίστοιχα οι πολιτικές των χωρών πρέπει να είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Αυτά που συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα σημάδι αφύπνισης. Ο χρόνος μας για αδράνεια έχει τελειώσει. Οι προβλέψεις των επιστημόνων ότι έχουμε μπροστά μας μια δεκαετία για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, διαψεύστηκαν από τη σκληρή πραγματικότητα. Το ομολογούν και οι ίδιοι οι επιστήμονες ότι τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα τους αιφνιδίασαν.

Από την άνοιξη ήδη και τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου μέρος της αγροτικής παραγωγής καταστράφηκε, ενώ από τις πυρκαγιές ολόκληρες κοινότητες διαλύθηκαν. Τίποτα από αυτά δεν είναι φυσιολογικό. Και όπως όλα δείχνουν τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν. Μαζί τους θα φέρουν φτώχεια και μαζικούς εκτοπισμούς.

Πως θα καταφέρουν τα κράτη να βρούνε οικονομικούς πόρους για τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν; Πως θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν τις υποδομές που καταστράφηκαν;

Η Ελλάδα, όπως έχει δικαίωμα να κάνει, θα ζητήσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τη λάβει. Όσο όμως στον κατάλογο θα προστίθενται κράτη μέλη που θα έχουν πληγεί και εκείνα από τα ίδια ακραία φαινόμενα, τόσο θα αυξάνεται και η δυσκολία της ΕΕ να ανταποκριθεί στα αιτήματα.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα ελπίζουμε όλοι να αποκαλύψει στους παγκόσμιους ηγέτες πόσο κοντόφθαλμα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εκλιπαρεί για συνεργασίες. Μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Συνεργασία μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών, συνεργασία μεταξύ των πόλεων, συνεργασία μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων μέσα στις χώρες, συνεργασία των πολιτικών με τους επιστήμονες, συνεργασία και μεταξύ των πολιτών.

Κανείς δεν περισσεύει για να μείνει έξω από αυτή τη μάχη, καθώς η κλιματική κρίση θα μας πλήξει όλους.

Είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά. Ας μη μείνουμε στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που λειτουργούν και σώζουν ζωές, όπως το 112, ας δουλέψουμε όλοι μαζί

* Ο Χρήστος Τεντόμας είναι Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου στο Δήμο Αθηναίων και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ