ΑΠΟΨΕΙΣ

Έτος μεγάλων μεταρρυθμίσεων, για ακόμα πιο ισχυρή ανάπτυξη

Έτος μεγάλων μεταρρυθμίσεων, για ακόμα πιο ισχυρή ανάπτυξη
Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Το 2024 βρίσκει τη χώρα μπροστά σε μια ευνοϊκή συγκυρία: οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα είναι να ενισχύσουμε το εισόδημα των πολιτών, θωρακίζοντάς τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, και ταυτόχρονα να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο ισχυρή, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η Παιδεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εφαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου κάθε χώρας. Μέσα από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες καλούμαστε να προετοιμάσουμε τους αυριανούς πολίτες και επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και εργασιακές προκλήσεις που θα συναντήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 2024 έχει ήδη ξεκινήσει να αποτελεί έτος μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική αγωγή μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ήδη το σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή. Και είναι ταυτόχρονα συμβολικό και ουσιαστικό ότι η πρώτη μεγάλης κλίμακας τομή συντελείται σε αυτό το πεδίο. Στόχος μας είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για πολλούς νέους μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, αναβαθμίζουμε συνολικά τα ΙΕΚ και τα μετονομάζουμε σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, εισάγουμε σε αυτά περίπου 130 νέους οδηγούς σπουδών – δηλαδή νέα επαγγέλματα, θεσμοθετούμε τη λειτουργία τουλάχιστον 60 Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ) με θεματική και τοπική στόχευση σε όλη την Ελλάδα, επεκτείνουμε τις καινοτομίες των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων σε όλα τα ΕΠΑΛ και κατευθύνουμε 114 εκ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για τη «διπλή απελευθέρωση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον αναχρονισμό του κρατικού μονοπωλίου και των δημόσιων ΑΕΙ από τα δεσμά της γραφειοκρατίας.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, όπως τα κατάφερε με το δικό της μοντέλο η Κύπρος. Σε αυτή μας την προσπάθεια, θέλουμε να προσελκύσουμε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια, τα οποία θα εγκαταστήσουν στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παραρτήματα. Ωστόσο, ναυαρχίδα της στρατηγικής μας είναι και θα παραμείνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο ενισχύουμε τόσο θεσμικά, όσο και χρηματοδοτικά, κατευθύνοντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αναβάθμιση της λειτουργίας του και τα επόμενα στάδια της διεθνοποίησής του, που ήδη έχει ξεκινήσει να συντελείται.

Τους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες για το σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες. Και, παράλληλα με τις νέες μεταρρυθμίσεις που θα εισαγάγουμε, προετοιμαζόμαστε για την εφαρμογή αρκετών ακόμα αλλαγών που έχουν ήδη θεσπιστεί, όπως το πολλαπλό βιβλίο που έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο του 2025. Θέλουμε οι αλλαγές που θα καθιερώσουμε στο σχολείο να επαναφέρουν στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τους πραγματικούς της πρωταγωνιστές, δηλαδή τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και εστιάζοντας στην ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, αλλά και την ενθάρρυνση των μαθητών να ανακαλύπτουν και να ακολουθούν την εκάστοτε κλίση τους.

Είναι πεποίθησή μας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αθροιζόμενες, ωστόσο επιτυγχάνουν το βέλτιστο αποτέλεσμα όταν λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, όταν ουσιαστικά πολλαπλασιάζεται το αντικείμενό τους και το αποτέλεσμά τους. Και είμαστε αποφασισμένοι να μεταβολίσουμε δημιουργικά και με συνεργατικό πνεύμα τον διαχρονικό διάλογο που συντελείται εδώ και δεκαετίες πάνω σε θέματα παιδείας, μετουσιώνοντας όλες τις ιδέες σε δράση, με μόνο γνώμονα τις όσο το δυνατόν ευρύτερες προοπτικές για τις επόμενες γενιές και για τη χώρα μας.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2024

ΔΗΜΟΦΙΛΗ