EDITORIAL

Kυβέρνηση: υπό την απειλή του «κόφτη», ελπίζει στο ψαλίδισμα του χρέους

Kυβέρνηση: υπό την απειλή του «κόφτη», ελπίζει στο ψαλίδισμα του χρέους
Κατακαλόκαιρο και οι πολιτικές εξελίξεις δεν κάνουν διακοπές Reuters

Ουρά είχαν σχηματίσει την Παρασκευή 12 Ιουλίου οι υπουργοί στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατακαλόκαιρο και παραμονή Δεκαπενταύγουστου, η κινητικότητα των λεγόμενων «ευαίσθητων χαρτοφυλακίων» (βλ. Μουζάλας, Πολάκης κ.ά.) δεν φαινόταν να ήταν όσο εθιμοτυπική φαινόταν.

Το προσφυγικό και τα θέματα υγείας, πέραν των μετώπων που ανοίγει σωρηδόν ο υπουργός υγείας σε πολλά και δύσκολα μέτωπα και όχι μόνο από την επικοινωνιακή άποψη, αναμένεται να αποτελέσουν, με κυρίαρχο βεβαίως το δημοσιονομικό, το πλήθος από μεγάλες μαύρες τρύπες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ενόψει Σεπτεμβρίου.

Και πάνω από αυτές τις μαύρες τρύπες, έτοιμες, ούτως ή άλλως, να ρουφήξουν ακόμα και τις πιο υγιείς οικονομίες του κόσμου, πλανάται ένα φάντασμα που μόνο στο άκουσμά του, υψηλά κυβερνητικά στελέχη, αποστρέφουν κάθε βλέμμα. Αναφερόμαστε στο φάντασμα του «κόφτη» στην περίπτωση που δεν κατορθωθεί να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ήδη, η μέχρι στιγμής θερινή αποτίμηση έχει αρχίσει να συσσωρεύει μαύρα σύννεφα μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, εντός φθινοπώρου, αναγκαστεί να ενεργοποιήσει την μνημονιακή της υποχρέωση που ακούει στο όνομα «κόφτης» αυτομάτως θα επέλθουν επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Οι περικοπές, αυτήν την φορά, δεν θα έχουν ως κύριο στόχο τον ιδιωτικό τομέα αλλά τον Δημόσιο. Κάτι που, σύμφωνα με την έως τώρα κυβερνητική πρακτική, συνιστά έναν από τους χειρότερους εφιάλτες, καθώς θα τεθούν πολύ σοβαρά ζητήματα αναφορικά με την πολιτική επιβίωση τόσο της κυβέρνησης αλλά και προσωπικώς του πρωθυπουργού καθώς και του στενού περιβάλλοντός του. Αυτά τονίζουν μιλώντας στο CNN Greece κυβερνητικές πηγές αναφορικώς με τους φόβους που έχει η ελληνική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον.

Με το βλέμμα στην Ευρώπη

Tsipras3

Η ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook στις 8 Αυγούστου, ο Αλ. Τσίπρας, ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως, αναφορικώς με το αναμενόμενο φθινοπωρινό τοπίο:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

Παραβλέποντας κάποιος την πρόκληση να ενδοσκοπήσει στα κρυμμένα μηνύματα της ανάρτησης, διαβλέπει ότι καταγράφεται φανερά η επιδίωξη του διαμοιρασμού της ευθύνης για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος σε διευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι, επίσης, σαφές, ότι η αναγωγή στην «συνυπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» από την πλευρά της Ευρώπης, επιχειρεί να στοχοθετήσει ευρωπαϊκές ευθύνες προς ανάληψη, με τον τρόπο βεβαίως που τα αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, κινείται και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου με την ακόλουθη κύρια ελληνική επιδίωξη: τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου που σε πρώτη φάση θα υποστηρίξει και σε δεύτερη θα διεκδικήσει την μείωση του ελληνικού χρέους. Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Ο. Γεροβασίλη σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες, το αίτημα για μείωση του ελληνικού χρέους είναι πλέον ώριμο και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Κινήσεις εκτός συνόρων για το "ψαλίδισμα"

Αυτός φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είναι και ο κύριος πολιτικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει του δύσκολου Σεπτεμβρίου. Άλλωστε η ανάρτηση στο FB, που προαναφέραμε, έγινε από τον πρωθυπουργό στις 8 Αυγούστου, όταν και συμπληρώθηκαν 63 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου, η οποία προέβλεπε τη διαγραφή του 60% του χρέους της ναζιστικής Γερμανίας ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση της χώρας σε καθεστώς Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Η ιστορική, αυτή, υπέρβαση καθώς στη διεθνή ατζέντα της σύγχρονης Ιστορίας δεν υπάρχει τέτοια επέτειος, εκτιμάται ότι ανήκει στον σχεδιασμό μιας ευρύτερης στρατηγικής διεκδίκησης διαγραφής του ελληνικού χρέους με, πλέον, περισσότερο πρακτικά βήματα.

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο CNN Greece, δεν έκρυψαν τον δισταγμό τους να μιλήσουν ανοικτά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του Φθινοπώρου και παρέπεμψαν στις προσπάθειες που κατέλαβε η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του θέρους, κάτι που –αν το κατάφερνε- θα επρόκειτο για σημαντική ...προκαταβολή εκλογικής αλλά και κομματικής επιβίωσης στην περίπτωση που της έρθουν όλα ανάποδα. Σε κάθε περίπτωση και επί του παρόντος η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα καθώς μπροστά της επικρέμεται η γνωστή ταμπέλα των παλιών χειμερινών κινηματογράφων: «Ραντεβού τον Σεπτέμβριο...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ