EXPLAINERS

Τα νεότερα σενάρια για το Brexit: Ποια θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος;

Τα νεότερα σενάρια για το Brexit: Ποια θα είναι η επόμενη πράξη του δράματος;
REUTERS/Henry Nicholls

Με την κλεψύδρα να αδειάζει και την Τερέζα Μέι να προχωρά σε «μπαράζ» πολιτικών επαφών για να καταφέρει να λύσει τον γόρδιο δεσμό του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανοί, Ευρωπαίοι, επιχειρηματίες αλλά και απλοί πολίτες αναμένουν με κομμένη την ανάσα την επόμενη πράξη του… δράματος.

Το Brexit «κλυδωνίζει» τη βρετανική πολιτική σκηνή και παρότι η Τερέζα Μέι κατάφερε να βγει αλάβωτη από την πρόταση δυσπιστίας που κατετέθηκε εναντίον της, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται εφικτή κάποια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τους Βρετανούς βουλευτές.

Και παρότι οι συντηρητικοί συσπειρώθηκαν πίσω από τη Μέι και καταψήφισαν την πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν, η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται πολιτικά «νεκρή».

Ποια είναι, λοιπόν, τα σενάρια για την επόμενη μέρα του Brexit;

1. Σκληρό Brexit

Παρότι Βρετανοί και Ευρωπαίοι έχουν πολλάκις προειδοποιήσει για τις συνέπειες ενός «άτακτου» Brexit, το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει όλο και πιθανότερο. Το άρθρο 50, το οποίο ενεργοποιήθηκε από τη Βρετανία, ορίζει ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.

2. Δεύτερη ψηφοφορία

Έχοντας λάβει νέα νομιμοποίηση, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να θέσει ξανά σε ψηφοφορία τη συμφωνία Μέι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Τερέζα Μέι έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να μιλήσει με πολιτικούς άλλων κομμάτων για τα «αγκάθια» της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ορισμένες μικροαλλαγές ή διευκρινίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να έρθει ξανά στο κοινοβούλιο της χώρας για να λάβει το «πράσινο φως» από τους βουλευτές.

Σε περίπτωση που η Μέι ξαναφέρει στη βουλή ακριβώς την ίδια συμφωνία, τότε τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν και πάλι σε αδιέξοδο.

Επίσης, στην πολιτική ζωή της Βρετανίας είναι αρκετά ασυνήθιστο να τεθεί στους βουλευτές ακριβώς το ίδιο ερώτημα.

3. Νέες διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση θα μπορούσε, επίσης, να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το «διαζύγιο». Σε αυτή την περίπτωση, όμως, απαιτείται χρόνος, οπότε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρατείνουν το άρθρο 50 για να καθυστερήσουν το Brexit. Για να συμβεί αυτό, η Βρετανία θα πρέπει πρώτα να αιτηθεί παράτασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια να συμφωνήσουν όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. Στη συνέχεια, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει την ημερομηνία εξόδου από την Ένωση μέσω τροπολογίας, που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

4. Νέο δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση θα μπορούσε, επίσης, να αποφασίσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και εάν αποφασιστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- θα πρέπει να παραταθεί το άρθρο 50, καθώς τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται από τη βρετανική νομοθεσία δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν την 29 Μαρτίου.

5. Πρόωρες εκλογές

Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η Τερέζα Μέι να αποφασίσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες. Η ίδια δεν έχει την πολιτική δύναμη να ανακοινώσει απλώς τη διεξαγωγή εκλογών. Ωστόσο, όπως έκανε και το 2017, θα μπορούσε να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης για εκλογές.

6. Νέα πρόταση δυσπιστίας

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί νέα πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι από τους Εργατικούς. Ο βρετανικός νόμος επιτάσσει τη διενέργεια εκλογών κάθε πέντε χρόνια. Επόμενη εκλογική χρονιά είναι το 2022. Ωστόσο, η πρόταση μομφής μπορεί να γίνει δίαυλος για την πτώση μίας μη αρεστής κυβέρνησης.

7. To κοινοβούλιο παίρνει τα «ηνία»

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τα νομοθετήματα που εισάγονται στο κοινοβούλιο. Έτσι, είναι δύσκολο για την αντιπολίτευση να λάβει πρωτοβουλία σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν. Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές έχουν προτείνει την παράκαμψη των φυσιολογικών κανόνων για να αλλάξει η έκβαση του Brexit.

Το σχέδιό τους είναι να εκμεταλλευτούν το ντιμπέιτ για τη κυβερνητική συμφωνία για να περάσουν τροπολογία που θα δώσει χρόνο να καταρτιστεί νέο σχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ