ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Επιστροφή χιλιάδων ευρώ - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Αναδρομικά: Επιστροφή χιλιάδων ευρώ - Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Pixabay

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν ανοίξει το δρόμο σχετικά με την επιστροφή αναδρομικών των συνταξιούχων. Πρόκειται για 80 αποφάσεις που είχαν εκδοθεί έως το τέλος του 2018 υπέρ των συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν καταθέσει προσφυγές κατά των μειώσεων στις συντάξεις τους. Μάλιστα, μέσα σε αυτές είναι και μία απόφαση Εφετείου που διατάσσει τα Ταμεία (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) να επιστρέψουν έως και 27.935 ευρώ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι αποφάσεις ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για επιστροφές χρημάτων σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί μία ή και περισσότερες περικοπές, τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές και διέταξε την ακύρωσή τους από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε να επιβάλλει μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ως και το 2018, οδηγώντας πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους σε αιτήσεις για διακοπή των περικοπών και κυρίως για το πάγωμα της παραγραφής των ποσών που διεκδικούν πλέον με αγωγές.

anadromika

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

«Βροχή» οι προσφυγές

Στα Ταμεία καταφθάνουν κατά χιλιάδες τα δικόγραφα των αγωγών με προσφυγές συνταξιούχων του 2018 αλλά και του 2019. Η νέα χρονιά αναμένεται να είναι «χρονιά των αναδρομικών» που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Το ΣτΕ είναι αυτό που θα αποφασίσει σχετικά με το διάστημα των επιστροφών, καθώς αναμένεται μια νέα διευκρινιστική απόφαση για όσα αποφάσισε τον Ιούνιο του 2015. Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή θα διευκρινίζει αν οι επιστροφές θα γίνουν από εκείνη την ημερομηνία και μετά, δηλαδή για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018, ή αν τα αναδρομικά θα περιοριστούν στο ένα έτος, δηλαδή από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016 που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι συμμορφώθηκε και διέκοψε τις παράνομες μειώσεις ψηφίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου.

Με το νόμο αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ γιατί επέβαλε νέες μειώσεις αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ενώ στις παλιές συντάξεις διατήρησε τις περικοπές, όπως τις βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με τον επανυπολογισμό, δε, των παλαιών συντάξεων και το διαχωρισμό ενός τμήματος ως «προσωπικής διαφοράς», η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική. Και αυτό γιατί ο επανυπολογισμός έγινε χωρίς να επιστραφούν οι παράνομες – κατά το ΣτΕ – μειώσεις, με αποτέλεσμα οι προσωπικές διαφορές μεταξύ παλιάς και νέας - επανυπολογισμένης σύνταξης - να είναι μικρότερες από αυτές που θα έπρεπε να παίρνουν οι συνταξιούχοι, γιατί δεν επεστράφησαν τα ποσά των αντισυνταγματικών περικοπών.

Επιστροφή σε δόσεις

Είναι πλέον θέμα χρόνου να βρεθεί και ο τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους δικαιωθέντες συνταξιούχους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ένα σύστημα δόσεων που ανάλογα με το εύρος των αναδρομικών, που θα ορίσει το ΣτΕ, μπορεί να είναι από 24 έως και 60 μήνες.

Τα αναδρομικά θα καλύπτουν κατ’ ελάχιστον διάστημα 12 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) και κατά μέγιστο όριο 3,5 έτη (Ιούνιος 2015-Δεκέμβριος 2018).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ