EXPLAINERS

Brexit: Οι τρεις ψηφοφορίες που κρίνουν το μέλλον Λονδίνου και Βρυξελλών

Brexit: Οι τρεις ψηφοφορίες που κρίνουν το μέλλον Λονδίνου και Βρυξελλών
Gareth Fuller/PA via AP

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα και οι ώρες αποκτούν κρίσιμο βάρος για το Ηνωμένο Βασίλειο που εξακολουθεί να έχει πλήθος επιλογών ακόμη και την ύστατη ώρα. Μετά τον συμβιβασμό τού παρά πέντε μεταξύ Τερέζα Μέι και Βρυξελλών, αργά σήμερα το απόγευμα, αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι τρεις ψηφοφορίες της εβδομάδας

Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί του ανανεωμένου σχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
Αν απορριφθεί, επίκειται νέα ψηφοφορία την Τετάρτη για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Brexit: Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για Μέι - Γιούνκερ

Αν και αυτό το σενάριο απορριφθεί, οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν, με νέα ψηφοφορία, αυτή τη φορά την Πέμπτη 14 Μαρτίου, για το αν θα αιτηθούν ή όχι πίστωση χρόνου με παράταση του Άρθρου 50 – δηλαδή καθυστέρηση του Brexit, πέραν της 29ης Μαρτίου.

Στην περίπτωση που συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, οι ηγέτες θα κληθούν να ψηφίσουν επί της ανάλογης αίτησης της Βρετανίας κατά την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης και 21ης Μαρτίου. Κι εκεί, ωστόσο, τα πράγματα μοιάζουν περίπλοκα, υπό το φόβο νέας εμπλοκής, με τρία σενάρια.

Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε μία βραχυπρόθεσμη παράταση, το Brexit προς το παρόν αναβάλλεται.

Αν συμφωνήσουν σε μία πιο μακροπρόθεσμη παράταση, η διαδικασία επιστρέφει στους Βρετανούς βουλευτές (που, με τη σειρά τους, αν υπερψηφίσουν, και πάλι το Brexit μετατίθεται, αν καταψηφίσουν, η διαδικασία φτάνει σε νέο αδιέξοδο).

Αν οι ηγέτες διαφωνήσουν επί της πρότασης για παράταση του Άρθρου 50, τότε προκύπτει νέο αδιέξοδο, επιστροφή στο σημείο εκκίνησης και τα γνωστά σενάρια περί «άτακτου» Brexit, δεύτερου δημοψηφίσματος, νέων εκλογών και νέων ιδεών…

Brexit: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο

(Ειρήσθω εν παρόδω, ασαφής παραμένει η περίοδος παράτασης που θα ζητηθεί από τη Βρετανία. Κι αυτό φαίνεται να εξαρτάται από την υπερψήφιση ή όχι της συμφωνίας της Μέι, από τις ευρωεκλογές και, σαφώς, τις πιέσεις από τα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Brexit. Για παράδειγμα οι υπέρμαχοι του Brexit πιέζουν για τη συντομότερη δυνατή παράταση που θα τελειώνει πριν την αρχή της θητείας του νέου ευρωκοινοβουλίου, τον Ιούλιο. Από την άλλη, οι υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ προτιμούν μεγαλύτερη πίστωση χρόνου που θα τους δώσει την ευχέρεια των εναλλακτικών λύσεων – μεταξύ αυτών και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος).

Το σενάριο της τρίτης ψηφοφορίας

Στην περίπτωση, ωστόσο, που η Μέι ναι μεν χάσει τη σημερινή ψηφοφορία, πλην όμως με «ήπια» διαφορά, λιγότερων των 50 ψήφων για παράδειγμα, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα τρίτης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Καταστροφικό περιγράφουν οι αναλυτές το σενάριο τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να απορρίψουν με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία, όπως είχε γίνει τον Ιανουάριο, καθώς αυτό θα υποδεικνύει πως το σχέδιο της Μέι είναι ανεπανόρθωτα αντιδημοφιλές.

Σ’αυτήν την περίπτωση, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις (από αξιωματούχους της κυβέρνησης και θιασώτες της παραμονής της χώρας στην ΕΕ) να αφήσει το κοινοβούλιο να αποφασίσει τα επόμενα βήματα – κάτι που θα μεταφράζεται σε ηπιότερο Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ