EXPLAINERS

Ανάλυση: Γιατί οι Ουκρανοί χρειάζονται άμεσα άρματα μάχης

Ανάλυση: Γιατί οι Ουκρανοί χρειάζονται άμεσα άρματα μάχης
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Ζελένσκι, ο Πούτιν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις αρχές της άνοιξης, ετοιμάζει τη μεγάλη του αντεπίθεση AP Photo/LIBKOS

Το ουκρανικό αίτημα για άρματα μάχης από τους συμμάχους της χώρας δεν είναι καινούριο.

Διατυπώθηκε για πρώτη φορά από το στόμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, λίγο μετά την πτώση πυραύλου στα εδάφη της Πολωνίας.

Οι Ουκρανοί μέχρι σήμερα μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων κυρίως με πυροβολικό, με τα εξελιγμένα Himars να κάνουν εξαιρετική δουλειά στο νότιο μέτωπο και την ανακατάληψη της Χερσώνας να είναι ένα σημαντικό κέρδος για το Κίεβο, και τα Βρετανικά αντιαρματικά Nlaws ειδικά στις μάχες εντός των πόλεων.

Χάρη στα Βρετανικά όπλα, ο ουκρανικός στρατός από την μία απέτρεψε την ρωσική εισβολή στο Κίεβο στις αρχές του πολέμου και από την άλλη έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν θυσιάσει στα πεδία χιλιάδες άρματα μάχης και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Γιατί λοιπόν η Ουκρανία σήμερα χρειάζεται κάτι διαφορετικό;

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Ζελένσκι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις αρχές της άνοιξης, ετοιμάζει τη μεγάλη του αντεπίθεση.

Ο χειμώνας και το σύστημα αναχωμάτων που οι Ρώσοι έχουν στήσει στην ανατολική όχθη του Δνείπερου πάνω από την Κριμαία, φαίνεται πως έχει λειτουργήσει από άποψη ουκρανικής επέλασης.

Οι μισθοφόροι της Wagner πολλές φορές ως «κρέας για τα κανόνια» πέφτουν στο Ντονμπάς, προκειμένου οι ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν ελάχιστα μέτρα την ημέρα έξω από το Μπάκμουτ αλλά κυρίως για να απασχολούν 24ωρες την ημέρα τον ουκρανικό στρατό. Τα άρματα μάχης σήμερα θα άλλαζαν τις ισορροπίες.

Με δυτικά άρματα μάχης, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χτυπήσουν ξανά από δύο μέτωπα τους Ρώσους.

Στα νότια, έξω από την Χερσώνα με την συνδρομή των Himars, τα οποία οι Γερμανοί έχουν δώσει χωρίς δεύτερες σκέψεις σε αντίθεση με τα δικά τους Leopard, ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να δημιουργήσει ρήγμα και ουσιαστική απειλή για την Κριμαία την οποία το Κρεμλίνο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει.

Στα ανατολικά στην κοιλάδα του Ντονμπάς, μέχρι να λιώσει το χιόνι και τα εύφορα χωράφι μετατραπούν σε λάσπη, οι Ουκρανοί με τανκ θα είχαν την δυνατότητα να απωθήσουν τους Ρώσους πολύ πίσω από τις γραμμές που σήμερα κατέχουν. Τέλος με άρματα μάχης το σχέδιο για επίθεση εκ νέου στο Κίεβο θα έμπαινε οριστικά στον «πάγο» όπως και μία νέα πιθανή εισβολή από την Λευκορωσία, καθώς η απάντηση των Ουκρανών θα ήταν δυναμική από το πρώτο λεπτό.

Σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το Κίεβο έχει ανάγκη τα άρματα μάχης προκειμένου να διασφαλίσει πως η άνοιξη που έρχεται θα είναι το τέλος των μαχών στα δικά της εδάφη και η αρχή του τέλους για την ρωσική εισβολή.

Οι φωνές για άμεση εκκίνηση των διπλωματικών διεργασιών, δεν πρόκειται να εισακουστούν άλλωστε από το Κίεβο, όσο τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε τέτοιο βάθος εντός της Ουκρανίας, και αυτό σήμερα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ