EXPLAINERS

Το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα: στοιχεία και αριθμοί

Το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα: στοιχεία και αριθμοί
REUTERS

Για 1.8 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, το προσκύνημα (Hajj) αποτελεί το βήμα εκείνο που θα οδηγήσει στην ανύψωση του πνεύματος τους στο «τέλειο». Κάθε χρόνο πάνω από τρία εκατομμύρια προσκυνητές καταφθάνουν στη Σαουδική Αραβία, στην πόλη της Μέκκας, αναζητώντας τη λύτρωση, με σκοπό τόσο να συγχωρήσουν, όσο και να συγχωρεθούν.

Τυλίγοντας το σώμα τους με άσπρα ρούχα, οι προσκυνητές ταξιδεύουν στη Μέκκα από διάφορα μέρη του κόσμου. Το πενθήμερο προσκύνημα είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, μαζί με το Shahada (Πίστη),το Salat (Προσευχή), το Zakāt ( Ελεημοσύνη) και το Swam (Νηστεία).Όλοι οι μουσουλμάνοι που έχουν την φυσική και οικονομική δυνατότητα πρέπει να επισκεφθούν τη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η είσοδος στη Μέκκα

Πολλοί μουσουλμάνοι προσκυνητές (hajjis) συνηθίζουν να έρχονται στην πόλη εβδομάδες πριν αρχίσει το τελετουργικό.

Muslims attend Friday prayers at the Grand mosque before the beginning of the annual Haj pilgrimage. SourceReutersSuhaib Salem

Μουσουλμάνοι προσκυνητές στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας πριν από την έναρξη του ετήσιου προσκυνήματος (REUTERS/Suhaib Salem)

Με τα ρούχα, πάντα σε λευκό χρώμα, να συμβολίζουν την ισότητα αλλά και την ενότητα ενώπιον του Θεού, οι γυναίκες φορούν μαντίλα στο κεφάλι τους και καλύπτουν το σώμα τους με ένα απλό φόρεμα, σε αντίθεση με τον ριχτό χιτώνα των ανδρών.

hajj1 copy copy

(REUTERS/Suhaib Salem)

Η τελετή ξεκινά με την περιστροφή των πιστών, από τα αριστερά προς τα δεξιά, γύρω από την Κάαμπα, το πιο ιερό μέρος του Ισλάμ, ένα ογκώδες κατασκεύασμα σε κυβικό σχήμα.

Muslims touch the Kaaba at the Grand to pay respect to Prophet Mohammad in Mecca. Source ReutersSuhaib Salem

Οι μουσουλμάνοι αγγίζουν την Κάμπα στη Μέκκα, ενδειξη σεβασμού στον Προφήτη Μωάμεθ (REUTERS/Suhaib Salem)

Ο Προφήτης Μωάμεθ, ξεκινώντας από τη Μέκκα με 1.400 ακολούθους, πραγματοποίησε το πρώτο προσκύνημα το έτος 628 μ.Χ. Καθώς, λοιπόνη Μέκκα θεωρείται μία, κατεξοχήν, μουσουλμανική πόλη, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μη μουσουλμάνους. Αυτό επιτυγχάνεται διά των αυστηρών ελέγχων των σαουδαραβικών Αρχών, οι οποίες έχουν ειδικό υπουργείο για το Προσκύνημα στο οποίο εργάζονται 40.000.

hajj8

Χιλιάδες μουσουλμάνοι περιστρέφονται γύρω από τη Kaaba στο Μεγάλο Τέμενος μπροστά από το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα. (REUTERS/Suhaib Salem)

Εντυπωσιακό είναι πως ο αριθμός των προσκυνητών που έχουν συρρεύσει στη Μέκκα τα τελευταία 10 χρόνια ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια.

Μουσουλμάνοι από πολλά μέρη του πλανήτη συνυπάρχουν και περπατούν σχηματίζοντας τεράστιες πομπές. Επιθυμία τους να διέλθουν από τα έξι στάδια του ιερού τυπικού. Μοιράζονται τα πάντα: τα γεύματα, τις προσευχές, τα καταλύμματα του ύπνου.

«Σαν να βλέπαμε όλη την υφήλιο » θα γράψει ο Schams Elwazer, ανταποκριτής του CNN, εντυπωσιασμένος από το «πολύχρωμο» τοπίο που δημιουργούσαν τα χρωματιστά ρούχα των Αφρικανών, τα ζευγάρια από την Κίνα και οι ξανθοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Vendors sell souvenirs for pilgrims at Mount Al Noor in the holy city of Mecca Saudi Arabia August 28 2017. Picture taken August 28 2017. REUTERSSuhaib Salem

Οι πωλητές πωλούν αναμνηστικά για τους προσκυνητές στο όρος Al-Noor, στην ιερή πόλη της Μέκκας, Σαουδική Αραβία 28 Αυγούστου 2017 (REUTERS/Suhaib Salem)

Η τρίτη, κατά σειρά, μεγάλη τελετή λαμβάνει χώρα πάντα στο Όρος Αραφάτ, απ' όπου και πιστεύεται ότι ο Προφήτης Μωάμεθ έδωσε το τελευταίο του κήρυγμα.

reuters hajjAmr Abdallah Dalsh copy

(REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Σε αυτό το στάδιο το προσκύνημα φτάνει στην κορύφωσή του, με τους πιστούς να απαγγέλλουν αποσπάσματα από το Κοράνι και να κάνουν ολοήμερες προσευχές, ξεσπώντας συχνά σε δάκρυα.

hajj reuters

(REUTERS)

Η Μέκκα είναι η μοναδική ιερή μουσουλμανική πόλη όπου οι γυναίκες και οι άντρες προσεύχονται όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πιστοί διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους λατρείας (τζαμιά), ενώ στο ενδεχόμενο που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι γυναίκες προσεύχονται πάντα στο βάθος του δωματίου, πίσω από τους άντρες.

A Muslim reading the Koran during Friday prayers at the Grand mosque in Mecca. Source ReutersSuhaib Salem copy

Μουσουλμάνος διαβάζει απόσπασμα από το Κοράνι κατά τη διάρκεια της προσευχής στη Μέκκα. (REUTERS/Suhaib Salem)

Επόμενο στάδιο, αποτελεί ο «Λιθοβολισμός του Διαβόλου» κατά το οποίο οι προσκυνητές πετροβολούν τρείς βράχους, κάτι που συμβολίζει την απόρριψη των πειρασμών.

20170903 9371582320170903183454

Το όρος Al-Noor στη Μέκκα.(REUTERS)

Με αυτό το τυπικό σηματοδοτείται η έναρξη της εορτής του Eid al-Adha, η οποία διαρκεί τέσσερις ημέρες και οι πιστοί το γιορτάζουν με τη σφαγή προβάτων, το κρέας των οποίων και διανέμουν αργότερα στους φτωχούς. Αυτό το κομμάτι του προσκυνήματος, καθώς οι άνθρωποι συνωστίζονται και πετροβολούν, είναι και το πιο επικίνδυνο όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία με εκατοντάδες να ποδοπατούνται και να χάνουν τη ζωή τους.

GettyImages 52000307 copy

(REUTERS/Syhaib Salem)

Με το πέρας των πέντε ημερών, πλέον, το τελετουργικό οδεύει προς το τέλος του με τους πιστούς να επιστρέφουν στο Μεγάλο Τζαμί για να κάνουν τις τελευταίες προσευχές τους.

Θα ακολουθήσει η επιστροφή τους στο σπίτι, όπου και θα συνεχιστεί ο εορτασμός του Eid al –Adha μέσα σε οικογενειακό κλίμα.

GettyImages 52004709

Με πληροφορίες από: A journey through Hajj, Islam's special pilgrimage

ΔΗΜΟΦΙΛΗ