FOCUS

Ο Τραμπ στη Βρετανία: Μπίζνες, τσάι με τη Βασίλισσα και ...διαδηλώσεις

Ο Τραμπ στη Βρετανία: Μπίζνες, τσάι με τη Βασίλισσα και ...διαδηλώσεις
Benoit Doppagne/Pool via REUTERS

Λίγο πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για το ταξίδι του στην Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι και το σκέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ και εκείνο της επίσκεψής του στη Βρετανία «θα έχουν ενδιαφέρον».

Σε ό,τι αφορά τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ, είναι γεγονός ότι η πρόβλεψή του επιβεβαιώθηκε. Συνεπώς, καθώς από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες θα βρίσκεται στη Βρετανία, η Τερέζα Μέι -με ολόφρεσκια την επίθεση που ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε αφενός κατά του Βερολίνου κατηγορώντας το ότι εξασφαλίζει πλούτο στην, εχθρική προς το ΝΑΤΟ, Ρωσία με το να εξαρτάται ενεργειακά και να είναι «όμηρός» της, αφετέρου κατά των συμμάχων γιατί δεν δαπανούν για την άμυνα τα ποσά που θεωρεί απαραίτητα- έχει κάθε λόγο να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Ένα παραπάνω, δε, καθώς ο Τραμπ και δεν άφησε ασχολίαστες τις δυσκολίες με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες, ούτε κρύβει τη συμπάθειά του προς τον, μέχρι προ ημερών ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε διαφωνώντας με το ήπιο Brexit της.

Κι έπειτα είναι και οι αντιδράσεις που η επίσκεψή του έχει πυροδοτήσει στη Βρετανία. Οι διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov το 77% των Βρετανών δεν έχει καλή άποψη για τον Τραμπ· μόνο το 50% συμφωνεί με το ταξίδι του στη χώρα τους. Ή, με τα λόγια του επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο κοινοβούλιο, Ίαν Μπλάκφορντ, «δυστυχώς, μπορεί η κυβέρνηση των Συντηρητικών να στρώσει το κόκκινο χαλί για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά ο κόσμος ουδόλως θα τον υποδεχθεί θερμά».

Η Μέι, πράγματι, καθώς μάλιστα προσβλέπει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με ΗΠΑ, εκφράστηκε ενθέρμως για τις διμερείς σχέσεις ενόψει της άφιξης Τραμπ. Από την άλλη, όμως, απέφυγε επιμελώς στην ανακοίνωσή της ν’ αναφερθεί ευθέως σ’ εκείνον: «Οι εμπορικές μας σχέσεις είναι απαράμιλλες [...] έχουμε την ευκαιρία αυτήν την εβδομάδα να τις εμβαθύνουμε και να δούμε πώς θα τις ενισχύσουμε περαιτέρω».

Η επίσκεψη Τραμπ χαρακτηρίζεται ‘εργασίας’. Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι αυτή θα ήταν ‘επίσημη’, το πλάνο άλλαξε στην πορεία. Αφενός διότι υπήρξαν αντιδράσεις στο να εκφωνήσει, ως είθισται σε επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών, ομιλία στη βουλή, αφετέρου υπό τον φόβο μαχητικών διαδηλώσεων. Γι’ αυτό το δεύτερο, άλλωστε, ελάχιστα θα παραμείνει στο Λονδίνο· όλες του οι συναντήσεις θα γίνουν εκτός πρωτεύουσας -αρχής γενομένης από το αποψινό δείπνο στο ανάκτορο Μπλένιμ όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Τσώρτσιλ, και το οποίο βρίσκεται στο Οξφορντσάιρ. Θ’ ακολουθήσουν την επομένη οι συνομιλίες με τη Μέι στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία καθώς και η συνάντηση και το τσάι με τη Βασίλισσα στο κάστρο Ουίνδσορ στο Μπέρσκαϊρ. Μετά θα κατευθυνθεί στα ιδιόκτητα γήπεδά του στη Σκωτία. Θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή οπότε θα αναχωρήσει με προορισμό το Ελσίνκι για το πολυαναμενόμενο ραντεβού με τον Πούτιν.

Ακόμη κι έτσι, όμως, παρά την προστασία, η Παρασκευή θα είναι μια δύσκολη ημέρα. Χιλιάδες θα διαδηλώσουν στο Λονδίνο κάτω από το διαβόητο μπαλόνι που θα τον εμφανίζει ως φωνακλάδικο μωρό και θα υπερίπταται. Ο Γκι Φερχόφστατ, μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να το υπενθυμίσει στο τουίτερ, όταν χθες ο Τραμπ κοίταζε σε διαφορετική κατεύθυνση από τους άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην ‘οικογενειακή’ φωτογραφία: «Αυτό, λοιπόν, έψαχνε ο Τραμπ. Το μυστήριο λύθηκε!».

Τα μέτρα περιφρούρησης θα στοιχίσουν πολύ: 12 εκατ. στερλίνες. Οι άδειες και τα ρεπό των αστυνομικών έχουν ανασταλεί, ήδη 4000 έχουν μεταφερθεί στα σημεία που θα κινηθεί/επισκεφτεί, οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών έχουν απαγορευτεί.

Ο Τραμπ, όπως είπαμε, έχει προβλέψει ότι αυτό του το ταξίδι θα έχει ενδιαφέρον. Έχει, όμως, επίσης, επισημάνει πως ίσως αποδειχτεί δύσκολο: «Έχω το ΝΑΤΟ, έχω το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται κάπως σε αναταραχή και έχω και τον Πούτιν. Ειλικρινά, ίσως ο Πούτιν αποδειχτεί ο ευκολότερος όλων. Ποιος θα το πίστευε;». Για να δούμε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ