FOCUS

Η πολύχρωμη λιτανεία των Σιχ στον Ταύρο ανήμερα των Χριστουγέννων

Η πολύχρωμη λιτανεία των Σιχ στον Ταύρο ανήμερα των Χριστουγέννων
Λευτέρης Παρτσάλης

Φέτος τα Χριστούγεννα τα πέρασα διαφορετικά ζώντας μια αξέχαστη εμπειρία όχι πολύ μακριά από το σπίτι μου, στον γειτονικό Ταύρο σε μια πολύχρωμη λιτανεία. Οι Σιχ της Αθήνας στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζουν τον δέκατο Γκουρού τους (Guru Gobind Singh Ji) με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

Όταν μπήκα στο ναό τους στον Ταύρο, έβγαλα παπούτσια και κάλτσες και φόρεσα ένα πορτοκαλί μαντήλι στο κεφάλι όπως κάνουν όλοι, γεγονός που με κάνανε να νιώσω ότι γίνομαι ένα με το περιβάλλον. Οι πιστοί ήταν ανοιχτοί και καλοπροαίρετοι πράγμα σπάνιο στους χώρους λατρείας απέναντι σε κάποιον που φέρει κάμερα στο στήθος.

Στον πρώτο όροφο έτρωγαν και έπιναν τσάι με γάλα ενώ στον δεύτερο υπήρχαν μεγάλα σεντόνια και χαλιά στο πάτωμα καθώς και το ιερό του ναού. Όλοι γονατιστοί άκουγαν με προσοχή και κατάνυξη τη λειτουργία.

Μετά το πέρας της λειτουργίας ξεκίνησε η λιτανεία όπου ήταν συγκινητική η ευλάβεια με την οποία την τηρούσαν. Αρχικά προπορευόταν μία υδροφόρα του Δήμου Ταύρου όπου καθάριζε με νερό το ήδη νωπό οδόστρωμα από τη βροχή έτσι ώστε άντρες και γυναίκες να το σκουπίσουν. Έπειτα ακολουθούσε ένα φορτηγάκι με άνθη όπου παιδιά ραίνουν το δρόμο, μετά οι φύλακες του ιερού βιβλίου όπου οι πορτοκαλί ενδυμασίες τους, τα σπαθιά που κρατούσαν οι μακριές γενειάδες τους και τα τουρμπάνια στο κεφάλι τους (kesh) σε μετέφεραν στην μακρινή Ινδία, κι ας βρισκόσουν στον Ταύρο. Τέλος ακολουθούσε το αυτοκίνητο με το ιερό βιβλίο και οι πιστοί.

Εντύπωση μου έκανε ότι παρά το κρύο οι πιστοί ήταν ξυπόλητοι ενώ κατά μήκος της διαδρομής που διανύσαμε οι Σιχ είχαν ασβεστώσει το πεζοδρόμιο στις άκρες και σε αρκετά σημεία πρόσφεραν στους πιστούς τσάι μπανάνες αναψυκτικά νερό και γλυκά.

Ο Σιχισμός είναι αυστηρά μονοθεϊστική θρησκεία και οι Σιχ πιστεύουν σε ένα θεό και πρέπει να ακολουθούν τις διδασκαλίες των δέκα Γκουρού καθώς και την ιερή γραφή τους. Το κρατίδιο Παντζάμπι στα σύνορα Ινδίας Πακιστάν είναι η κοιτίδα της Θρησκείας.

Οι Σιχ είναι ίσοι μεταξύ τους και δεν υπάρχουν διακρίσεις σε άντρες και γυναίκες. Το 2005 στον Ταύρο ιδρύθηκε η μεγαλύτερη Γκουρντουάρα της Ελλάδας εν η κοινότητα των Ινδών απαριθμεί περίπου 15.000 μέλη το 95% των οποίων είναι Σιχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ