FOCUS

Ένα όνειρο πάντα ζωντανό: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η επίκαιρη κληρονομιά του

Ένα όνειρο πάντα ζωντανό: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η επίκαιρη κληρονομιά του
EPA PHOTO AFP FILES/-/vn/rc/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Υπέρμαχος του κινήματος των ίσων δικαιωμάτων, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, η φωνή των Αφροαμερικανών σε μία ταραγμένη περίοδο, αφοσιωμένος ακτιβιστής… Σήμερα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, τιμάται η σημαντική παρακαταθήκη του με αφορμή την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Δρ. Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968, λίγες ώρες μετά τον πύρινο λόγο του «Ανέβηκα στην κορυφή του Όρους».

«Κοίταξα πέρα και είδα τη Γη της Επαγγελίας. Ίσως να μην πάω μαζί σας. Αλλά θέλω να ξέρετε σήμερα πως, ως λαός, θα φτάσουμε στη Γη της Επαγγελίας. Γι’ αυτό είμαι χαρούμενος απόψε. Δεν ανησυχώ για τίποτα. Δεν φοβάμαι κανέναν. Τα μάτια μου είδαν το κλέος της έλευσης του Κυρίου», έλεγε λίγο πριν πέσει νεκρός από μία σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή σε ένα μοτέλ, στο Μέμφις του Τενεσί.

Με μαζικές πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες, μποϊκοτάζ, συναντήσεις με ξένους ηγέτες και πάντα πιστός στο δόγμα της μη βίας, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Ιστορία και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Σε ηλικία 35 ετών έγινε ο νεότερος άνδρας κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός άνδρας της Χρονιάς του περιοδικού Time και με το πάθος του κατάφερε να κλονίσει το κατεστημένο αιώνων.

Δύο Αφροαμερικανοί βουλευτές είχαν προτείνει τον ορισμό της 15ης Ιανουαρίου ως Ημέρας Μάρτιν Λούθεν Κινγκ, καθώς ήταν η ημέρα της γέννησής του. Ύστερα από διαφωνίες και με την «λαϊκή οργή» να πιέζει αμείλικτα την πολιτική σκηνή, του αφιερώθηκε, τελικώς, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ