FOCUS

Μια γιαγιά φυλάττει Θερμοπύλες στη βραχονησίδα Δοκός

Μια γιαγιά φυλάττει Θερμοπύλες στη βραχονησίδα Δοκός

Το νησάκι Δοκός, βρίσκεται ανάμεσα στην Ύδρα και στην Ερμιόνη. Η αρχαία του ονομασία ήταν Απεροπία λόγω της «άπειρης θέας» που προσέφερες στους κατοίκους της. Άλλωστε οι Αρχαίοι φημίζονταν για τις επιλογές του τόπου όταν ήταν να φτιάξουν τις πόλεις τους.

Λίγο μεγαλύτερος από μια βραχονησίδα, ο Δοκός κατοικήθηκε από την εποχή του χαλκού και λόγω των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων έχει σήμερα κηρυχτεί αδόμητη ζώνη.
Αυτό που κάνει όμως σήμερα τον Δοκό ξεχωριστό είναι η κυρία Ειρήνη Ντούσκου.

Η μοναδική κάτοικος του νησιού που παρά τα 85 της χρόνια επιμένει να ζει στον τόπο που γεννήθηκε, με συντροφιά τη θάλασσα και τα ζώα της.
Η γιαγιά Ειρήνη έζησε όλη της τη ζωή στο νησί και αρνείται να το εγκαταλείψει, αν και επειδή τα χρόνια έχουν αρχίσει να τη βαραίνουν, περνά και κάποια διαστήματα στην Ύδρα όπου ζουν ο γιός και τη κόρη της.

Η γιαγιά Ειρήνη εξακολουθεί να μένει μόνη της- ή σχεδόν μόνη της - στο Δοκό. Πηγή: CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Στην απογραφή του 2011 ο Δοκός είχε 18 κατοίκους. Σήμερα η κυρία Ειρήνη είναι η μόνη που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνιμη κάτοικος. Η αγάπη της για τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε όλη της τη ζωή δεν την αφήνουν να λείψει για πολύ από το νησί της παρά τις δυσκολίες της ηλικίας και τη μοναξιά.
Με τη βοήθεια της κόρης της Μαρίας η οποία συχνά περνά μαζί της αρκετές μέρες στο Δοκό, φροντίζει τα περιβόλια της και τα ζώα της όπως έχει κάθε παραδοσιακό αγροτόσπιτο.

Πριν αρκετά χρόνια ο Δοκός είχε κάποιους μόνιμους κατοίκους αλλά σιγά σιγά έφυγαν. Κάποια παλιά σπίτια έχουν μείνει και οι ιδιοκτήτες τους έρχονται που και που για να τα ανοίξουν για μερικές μέρες το καλοκαίρι αλλά επειδή το νησί έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο αρχαιολογική ζώνη δεν χτίζεται πλέον τίποτα.
Για τη γιαγιά Ειρήνη το πρόβλημα είναι ο χειμώνας όπου δεν πατάει ψυχή. Από τον Απρίλιο και μετά το νησάκι έχει κάθε μέρα σχεδόν κόσμο που έρχεται με σκάφη για μπάνιο και θαλάσσια σπορ αλλά και για περπάτημα και εξερευνήσεις. Κι έτσι όλο και κάποιος θα περάσει από το σπίτι της.
Όπως μας λέει η γιαγιά Ειρήνη η ζωή στο νησί την κρατά ζωντανή και σε εγρήγορση γιατί πάντα έχει να ασχοληθεί με κάτι.

Πριν δύο χρόνια ο τότε υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος είχε πάει στο Δοκό για την γιορτή των Θεοφανείων και τότε είχε επισκεφθεί και την γιαγιά Ειρήνη.
Το μικρό νησάκι απέναντι από την Ύδρα είναι ολόκληρο ένας αρχαιολογικός θησαυρός.

Στην κορυφή του βράχου του Δοκού υπάρχουν ερείπια ενετικού κάστρου. Πηγή: CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Στη θαλάσσια περιοχή της Κομμένης Μύτης βρέθηκε το αρχαιότερο μέχρι στιγμής γνωστό ναυάγιο. H έρευνα έφερε στο φως δύο λίθινες άγκυρες, πολλά κεραμικά και πλήθος λίθινων εργαλείων. Το ναυάγιο χρονολογείται στην ύστερη Πρωτοελλαδική ΙΙ περίοδο (2450/2350-2200/2150 π.Χ), κάτι που έχει βάλει το Δοκό στο βιβλίο Γκίνες. Υπάρχουν ακόμη ίχνη μυκηναϊκού οικισμού και ερείπια ενετικού κάστρου. Το γεγονός ότι ο Δοκός έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή λόγω των αρχαίων, προκαλεί τη δυσαρέσκεια ανθρώπων που έχουν ιδιοκτησίες στο νησί και δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Ο Δοκός έχει κηρυχθει αρχαιολογική ζώνη και απαγορεύεται κάθε δόμηση. Πηγή: CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Ο Δοκός λόγω του ότι είναι ένα παρθένο νησί απαράμιλλης ομορφιάς έχει κατά καιρούς προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών. Πριν μερικά χρόνια διακινείτο σενάριο για τουριστική αξιοποίηση του νησιού με μεγάλη επένδυση και κατασκευή 12.000 τουριστικών κατοικιών, κάτι που είχε θορυβήσει την Ύδρα και τους αρχαιολόγους.
Τα σενάρια ωστόσο ήταν μόνο σενάρια αλλά στη εποχή που η ανάπτυξη συχνά ταυτίζεται με τσιμέντο και περιβαλλοντική καταστροφή, ποτέ δεν ξέρει κανείς αν θα τα δούμε να γίνονται πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ