FOCUS

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει ολόκληρο το σώμα μας
NIAID-RML via AP

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά και τα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, το δέρμα και τον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως έκαναν γνωστό γιατροί σε μια μελέτη που βασίστηκε σε μαρτυρίες ασθενών.

Η ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κολούμπια –ένα από τα νοσοκομεία που την περασμένη άνοιξη πλημμύρισαν από ασθενείς- συγκέντρωσε αναφορές ασθενών δικών του ή από άλλες ιατρικές ομάδες ανά τον κόσμο.

Η αναλυτική εικόνα δείχνει ότι ο κορωνοϊός επιτίθεται πρακτικά σε όλα τα κύρια συστήματα του ανθρώπινου σώματος, βλάπτοντας απευθείας τα όργανα και προκαλώντας θρομβώσεις στο αίμα, αρρυθμίες στην καρδιά, νεφρική ανεπάρκεια και έκρηξη εξανθημάτων στην επιδερμίδα.

Επίσης προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, μυϊκούς και στομαχικούς πόνους, καθώς και άλλα συμπτώματα εκτός από τα κλασικά αναπνευστικά συμπτώματα όπως ο βήχας και ο πυρετός.

Μια «καταιγίδα» από βλάβες

«Οι γιατροί χρειάζεται να σκέφτονται την Covid-19 ως μια πολυστημική ασθένεια», λέει, ο δρ. Aakriti Gupta, καρδιολόγος στο Κολούμπια, ο οποίος εργάστηκε για τη μελέτη.

«Υπάρχουν πολλές αναφορές για θρομβώσεις, αλλά πρέπει καταλάβουμε ότι σημαντικό ποσοστό αυτών των ασθενών υποφέρουν ακόμη από βλάβες στα νεφρά, την καρδιά και τον εγκέφαλο, και οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις σε συνδυασμό με την αναπνευστική ασθένεια» συμπληρώνει ο ίδιος.

Η μόλυνση του κορωνοϊού ενεργοποιεί ακόμη το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέρος αυτής της αντίδρασης περιλαμβάνει παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες.

Αυτή η φλεγμονή μπορεί να βλάψει κύτταρα και όργανα ενώ η αποκαλούμενη καταιγίδα από κυτοκίνες είναι μία από τις αιτίες των σοβαρών συμπτωμάτων.

«Πρόκειται για έναν συνηθισμένο ιό και είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστείς από το πόσες επιδράσεις έχει πάνω στο ανθρώπινο σώμα», λέει ο δρ. Mahesh Madhavan, ένας ακόμη καρδιολόγος που εργάστηκε στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της πήξης του αίματος φαίνεται να προκαλούνται από πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς, όπως άμεση βλάβη των κυττάρων ή χαμηλό οξυγόνο στο αίμα που προκαλείται από πνευμονία.

Αυτές οι πήξεις μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά ή μπορεί να σφηνώσουν στους πνεύμονες ή τα πόδια.

Φράζουν τα νεφρά και παρεμβαίνουν στις θεραπείες αιμοκάθαρσης που απαιτούνται για τους πιο άρρωστους ασθενείς.

Η βλάβη στο πάγκρεας μπορεί να επιβαρύνει τον διαβήτη και οι ασθενείς με διαβήτη εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από τον κορωνοϊό.

Παραλήρημα και λεμφοπενία

Ο ιός μπορεί να βλάψει απευθείας τον εγκέφαλο, αλλά κάποια από τα νευρολογικά αποτελέσματα αποτελούν συνέπεια της θεραπείας. «Οι ασθενείς της Covid-19 μπορεί να παραμείνουν διασωληνωμένοι για δύο ή τρεις εβδομάδες. Το ένα τέταρτο των ασθενών χρειάζεται αναπνευστήρα για 30 ή περισσότερες ημέρες», λέει ο Gupta.

«Αυτές είναι πολύ παρατεταμένες διασωληνώσεις και οι ασθενείς χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νάρκωσης. Το «παραλήρημα στη ΜΕΘ» ήταν μία πολύ γνωστή κατάσταση και πριν την Covid, και οι ψευδαισθήσεις ίσως είναι λιγότερο αποτέλεσμα του ιού και περισσότερο αποτέλεσμα της παρατεταμένης νάρκωσης».

Ο ιός επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαντλώντας τα κύτταρα που συνήθως ο οργανισμός αναπτύσσει προκειμένου να καταπολεμήσει τις ιογενείς μολύνσεις. «Η λεμφοπενία, δείκτης εξασθενημένης κυτταρικής ανοσίας, είναι ένα εργαστηριακό εύρημα που αναφέρεται στο 67-90% των ασθενών με COVID-19», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα συμπτώματα όταν ένας ασθενής κορωνοϊού εισάγεται στο νοσοκομείο, λέει η ομάδα του Κολούμπια.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια καλά νέα.

«Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ασθένειας, αλλά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα", έγραψαν οι ερευνητές. Πολλές από τις επιπτώσεις στο δέρμα, όπως εξανθήματα και μπλαβιασμένα, πρησμένα δάκτυλα, επίσης εξαφανίζονται από μόνες τους.

How coronavirus affects the entire body, by Maggie Fox, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ