FOCUS

Η ασθένεια Τραμπ και άλλες «εκπλήξεις του Οκτωβρίου» που έβαλαν «φωτιά» στις αμερικανικές εκλογές

Η ασθένεια Τραμπ και άλλες «εκπλήξεις του Οκτωβρίου» που έβαλαν «φωτιά» στις αμερικανικές εκλογές
Όπως ήταν επόμενο, η είδηση της ασθένειας Τραμπ κάνει τον γύρο του κόσμου. Εδώ, μια γυναίκα παρακολουθεί τις εξελίξεις περνώντας από δρόμο στο Μιλάνο. AP Photo/Luca Bruno

Η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έβαλε «φωτιά» στην αμερικανική πολιτική σκηνή ενόψει μάλιστα των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Και μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, να ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη απειλή αναφορικά με την υγεία κάποιου Αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες, ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές είναι μάλλον συνηθισμένοι σε γεγονότα που, λίγο πριν την τελική μάχη, απειλούν να τινάξουν το πολιτικό σκηνικό στον αέρα και να... μηδενίσουν το κοντέρ στην κούρσα της διαδοχής.

Γι' αυτό άλλωστε και ο αμερικανικός Τύπος έχει υιοθετήσει και τον όρο «έκπληξη του Οκτωβρίου» (October surprise).

Τέτοια... έκπληξη έχει επικρατήσει να θεωρείται οποιαδήποτε είδηση που δημιουργείται σκόπιμα ή τυχαία και η οποία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κι αυτό γιατί, με τις αμερικανικές εκλογές να διενεργούνται, σύμφωνα με το σύνταγμα, στις αρχές Νοεμβρίου, γεγονότα που συμβαίνουν τον Οκτώβριο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους μέχρι τελευταία στιγμή ψηφοφόρους ή ακόμη κι εκείνων που δεν είναι 100% απόλυτοι στην επιλογή τους.

Έτσι, αυτές οι σχετικά τελευταίας στιγμής ειδήσεις, μπορεί είτε να αλλάξουν εντελώς τις ισορροπίες είτε να ενδυναμώσουν το αναπόφευκτο.

«Νονός» του όρου θεωρείται ο William J. Casey, επικεφαλής της CIA μεταξύ 1981 και 1987, όταν ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980.

Ωστόσο, προγενέστερα γεγονότα εντάχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του όρου.

Ακολουθούν μερικές «εκπλήξεις του Οκτωβρίου» από την προεκλογική Ιστορία των ΗΠΑ που θεωρείται ότι άφησαν το στίγμα τους στην εκλογική μάχη που ακολούθησε.

1972: Νίξον εναντίον ΜακΓκόβερν

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1972 μεταξύ του Ρεπουμπλικανού τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζορτζ ΜακΓκόβερν, οι Ηνωμένες Πολιτείες διένυαν τον τέταρτο χρόνο διαπραγματεύσεων προκειμένου να λήξει ο μακροχρόνια και εσωτερικά διχαστικός πόλεμος του Βιετνάμ.

Στις 26 Οκτωβρίου, μόλις 12 μέρες πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ, ο προεδρικός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι Κίσιγκερ, εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο όπου ανακοίνωσε:

«Πιστεύουμε ότι η ειρήνη είναι στο χέρι μας».

Η φράση αυτή, θεωρήθηκε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην επανεκλογή Νίξον, ο οποίος απεμπόλησε τον ΜακΓκόβερν σε όλες τις πολιτείες εκτός από τη Μασαχουσέτη, πετυχαίνοντας νίκη – θρίαμβο με διαφορά 20 μονάδων.

2000: Γκορ εναντίον Μπους

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις 7 Νοεμβρίου, ο Τόμας Κόνολι, ένας διακεκριμένος δικηγόρος υπεράσπισης και δημοκρατικός υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη του Μέιν, επιβεβαίωσε σε έναν δημοσιογράφος ότι ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Τζορτζ Μπους είχε συλληφθεί το 1976 σε εκείνη την πολιτεία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Λίγα λεπτά μετά την αποκάλυψη, ο Μπους επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ.

2004: Μπους εναντίον Κέρι

Στις 27 Οκτωβρίου, οι New York Times δημοσιοποίησαν την εξαφάνιση μίας τεράστιας ποσότητας εκρηκτικών από μια αποθήκη 48 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Η προεκλογική ομάδα του Κέρι κατηγόρησε τη διοίκηση Μπους για κακοδιαχείριση, η οποία με τη σειρά της διέψευσε το άρθρο.

Στις 29 Οκτωβρίου, το αραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera δημοσίευσε ένα βίντεο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην ομιλία του είπε:

«Η ασφάλειά σας δεν είναι στα χέρια του Κέρι, του Μπους ή της Αλ Κάιντα. Η ασφάλειά σας είναι στα χέρια σας».

Αυτή η κίνηση θεωρείται ότι βοήθησε τον πρόεδρο Μπους καθώς επανέφερε στο προσκήνιο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

2008: Μακέιν εναντίον Ομπάμα

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, τέσσερις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2008, το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε ότι η Zeituni Onyango, η θεία του δημοκρατικού υποψηφίου Μπαράκ Ομπάμα, ζούσε ως παράνομος μετανάστης στη Βοστώνη.

Η αίτηση ασύλου της είχε απορριφθεί και είχε διαταχθεί να αποχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004.

Ορισμένοι χαρακτήρισαν, επίσης, την αύξηση του ποσοστού ανεργίας τον Οκτώβριο του 2008 ως «έκπληξη του Οκτωβρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ