FOCUS

Ερσίν Τατάρ: Ο λογιστής, το σκάνδαλο, τα ΜΜΕ, τα τεθωρακισμένα και τελικά «εκλεκτός» του Ερντογάν

Ερσίν Τατάρ: Ο λογιστής, το σκάνδαλο, τα ΜΜΕ, τα τεθωρακισμένα και τελικά «εκλεκτός» του Ερντογάν
Από τη συνάντηση του Ερσίν Τατάρ (αριστερά) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη ASSOCIATED PRESS

Σπουδές στο Κέιμπριτζ, λογιστής στην PriceWaterhouse, μεγαλοστέλεχος σε τουρκική αμυντική βιομηχανία, ιδρυτής τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, εμπλεκόμενος στον όμιλο του Ασίλ Ναντίρ, του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία που με τα σκάνδαλά του συγκλόνισε τη Βρετανία και τελικά «εκλεκτός» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη θέση ατύπως του «προέδρου» του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο και τυπικά εκλεγμένος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο λόγος για τον Ερσίν Τατάρ που γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1960 στη Λευκωσία. Γιος του Τουρκοκύπριου πολιτικού Ρουστέμ Τατάρ, ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του σε αγγλικό σχολείο. Μετά την τουρκική εισβολή το σχολείο του έμεινε στις ελεύθερες περιοχές και έτσι συνέχισε τις σπουδές του εσώκλειστος στο Forest School του Λονδίνου. Σπούδασε Οικονομικά στο Jesus College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και έπιασε δουλειά ως λογιστής στον οίκο Price Waterhouse, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, από το 1982 έως το 1986.

Η καριέρα του, ωστόσο, άρχισε να «απογειώνεται» με την πρόσληψή του ως Οικονομικός Διευθυντής στον όμιλο PollyPeck του Ασίλ Ναντίρ. Πρόκειται για την εταιρεία του Τουρκοκύπριου, η οποία, όταν κατέρρευσε το 1990, άφησε χρέη πίσω της άνω των 1,3 δισ. βρετανικών λιρών. Ο Ναντίρ, που ζούσε ανάμεσα στο Λονδίνο και την Τουρκία συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές, κρίθηκε ένοχος για 30 υποθέσεις, έχοντας απαλλαγεί για άλλες 46. Όταν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, δραπέτευσε στα Κατεχόμενα και επέστρεψε στη Βρετανία το 2010, πιστεύοντας ότι θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες. Τελικά, καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη. Το 2016 εκδόθηκε στην Τουρκία και αφού έμεινε μία ημέρα στη φυλακή αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Κύπρο. Ο Ερσίν Τατάρ εργάστηκε δίπλα στον Ασίλ Ναντίρ επί τέσσερα χρόνια, από το 1986 έως το 1990. Τότε θεωρήθηκε ως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του και πως τον βοήθησε στη μεταφορά χρημάτων.

Το 1990, ο Τατάρ μετακομίζει στην Τουρκία όπου αναλαμβάνει γενικός διευθυντής των τηλεοπτικών σταθμών Show TV και Cine5. To Show TV, μαζί με τον ειδησεογραφικό σταθμό Haberturk, το τουρκικοό Bloomberg και τον ενημερωτικό διαδικτυακό τόπο haberturk.com.tr μεταβιβάστηκαν αργότερα στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Ciner.

Όλη τη δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε με τα μέσα ενημέρωσης και ειδικά το Show TV το οποίο διηύθυνε. Την ίδια περίοδο άρχισε να εισέρχεται στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, εκδίδοντας αρχικά τα περιοδικά «Kibrisli» και «Kibrisim», ενώ προχώρησε το 1996 στην ίδρυση του τηλεοπτικού Kanal T. Το 2000 άρχισε να αρθρογραφεί στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Halkin Sesi».

Τη διετία 1991-1992 έκανε ένα διάλειμμα από τα μέσα ενημέρωσης και εργάστηκε στην Αγκυρα στην αμυντική βιομηχανία FMC-Nurol Savunma Sanayi A.Ş, η οποία παράγει ερπυστριοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού.

Επιστρέφει στην Κύπρο και το 2009 ξεκινάει πολιτική καριέρα. Εκλέγεται στο «κοινοβούλιο» του κατοχικού καθεστώτοτος και υπηρετεί μέχρι το 2013 στην «κυβέρνηση» του Ντερβίς Έρογλου ως «υπουργός Οικονομικών».

Στις 31 Οκτωβρίου του 2018 εξελέγη πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

Τα τελευταία χρόνια είναι ο «εκλεκτός» της Άγκυρας και του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα. Ο Τατάρ αρνείται το πλαίσιο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας του Κυπριακού που είχε προκύψει από τη συμφωνία Μακάριου-Ντενκτάς το 1977 και προσδιορίζει τους όρους των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 43 χρόνια. Πρόκειται για τη γραμμή που ακολουθεί η Άγκυρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, τον Ιούλιο του 2017. Πρόσφατα, είχε δηλώσει ότι «ο συνεταιρισμός με τους Ελληνοκυπρίους δεν είναι κάτι που μπορούν να δεχτούν οι Τουρκοκύπριοι. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πλέον το δικό τους κράτος».

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, νίκησε στο δεύτερο γύρο των εκλογών στα Κατεχόμενα τον απερχόμενο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, με ποσοστό 51,74% και πλέον καλείται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ