FOCUS

«Έρχονται κι άλλοι φονικοί ιοί»: O γιατρός που ανακάλυψε τον Έμπολα προειδοποιεί

«Έρχονται κι άλλοι φονικοί ιοί»: O γιατρός που ανακάλυψε τον Έμπολα προειδοποιεί
AP Photo/Jerome Delay

Εμφανίζοντας πρώιμα συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού, η ασθενής κάθεται ήσυχη στο κρεβάτι της, έχοντας δίπλα της δύο νήπια που απελπισμένα θέλουν να φύγουν από το δωμάτιο που μοιάζει με νοσοκομείου στο Ingende, μια απομακρυσμένη πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ).

Περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ για τον Έμπολα.

Η ασθενής μπορεί να επικοινωνήσει με τους συγγενείς της μόνο μέσω ενός διαφανούς πλαστικού παραθύρου. Η ταυτότητά της είναι μυστική, για να την προστατεύσει από το να εξοστρακιστεί από τους ντόπιους που φοβούνται μην μολυνθούν από τον Έμπολα. Τα παιδιά της έχουν επίσης υποβληθεί στην εξέταση, αλλά, προς το παρόν, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Υπάρχει ένα εμβόλιο και μια θεραπεία για τον Έμπολα, που έχουν μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο σκοτώνει.

Αλλά η ερώτηση στο πίσω μέρος του μυαλού όλων είναι: Τι γίνεται αν αυτή η γυναίκα δεν έχει Έμπολα; Τι γίνεται αν, αντίθετα, είναι η ασθενής 0 της «Ασθένειας X», της πρώτης γνωστής λοίμωξη ενός νέου παθογόνου ιού που θα μπορούσε να εξαλείψει τον κόσμο τόσο γρήγορα όσο η Covid-19, με τη διαφορά ότι θα έχει το ποσοστό θνησιμότητας 50% έως 90% του Έμπολα;

«Όλοι πρέπει να φοβόμαστε», λέει ο γιατρός της ασθενούς, δρ. Μπαντίν Μπονκόλε. «Ο Έμπολα ήταν άγνωστος. Η Covid ήταν άγνωστη. Πρέπει να επαγρυπνούμε για νέες αρρώστιες».

Μια συνεχής απειλή

Σύμφωνα με τον καθηγητή Jean – Jacque Muembe Tamfum, ο οποίος συνέβαλε στην ανακάλυψη του ιού του Έμπολα το 1976 και έκτοτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την ανακάλυψη νέων παθογενειών, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν άγνωστο αριθμό νέων και δυνητικά θανάσιμων ιών με προέλευση από τα τροπικά δάση της Αφρικής.

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου νέες παθογένειες θα προκύπτουν», είπε στο CNNi. «Και αυτό είναι που αποτελεί μια απειλή για την ανθρωπότητα.

Ως νεαρός ερευνητής, ο Muyembe πήρε τα πρώτα δείγματα αίματος από τα θύματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που προκάλεσε αιμορραγίες και σκότωσε περίπου το 88% των ασθενών και το 80% του προσωπικού που εργάζονταν στο Yambuku Mission Hospital όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η ασθένεια.

bonkole_empola.jpg
O γιατρός Μπαντίν ΜπονκόλεCNNi

Τα φιαλίδια αίματος στάλθηκαν στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ, όπου οι επιστήμονες βρήκαν έναν ιό σε σχήμα σκουληκιού. Το ονόμασαν «Έμπολα», κατά το ποτάμι που βρίσκεται κοντά στην πρώτη εστία στη χώρα που τότε ήταν γνωστή ως Ζαΐρ.

Ο προσδιορισμός του Έμπολα βασίστηκε σε μια αλυσίδα που συνέδεσε τα πιο απομακρυσμένα μέρη των τροπικών δασών της Αφρικής με εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας στη Δύση.

Τώρα, η Δύση πρέπει να βασιστεί σε Αφρικανούς επιστήμονες στο Κονγκό και αλλού που παίζουν τον ρόλο φρουρών προειδοποιώντας για μελλοντικές ασθένειες.

Στην Ingende, οι φόβοι της συνάντησης με έναν νέο, θανατηφόρο ιό παρέμειναν πολύ πραγματικοί ακόμα και μετά την ανάρρωση του ασθενούς που έδειχνε συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα του Έμπολα. Τα δείγματά της ελέγχθηκαν επιτόπου και στάλθηκαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας του Κονγκό (INRB) στην Κινσάσα, όπου εξετάστηκαν περαιτέρω για άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα. Όλα επέστρεψαν αρνητικά, η ασθένεια που την πρόσβαλε παραμένει μυστήριο.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNNi στην πρωτεύουσα της ΛΔΚ, Κινσάσα, ο Muyembe προειδοποίησε ότι πρόκειται να έρθουν πολλές ακόμη ζωονόσους – δηλαδή ασθένειες που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους.

Ο κίτρινος πυρετός, διάφορες μορφές γρίπης, λύσσας, βρουκέλλωσης και νόσου του Lyme είναι μεταξύ εκείνων που περνούν από ζώα στον άνθρωπο, συχνά μέσω ενός ξενιστή όπως ένα τρωκτικό ή έντομο.

Έχουν προκαλέσει επιδημίες και πανδημίες στο παρελθόν.

Ο HIV προέκυψε από έναν τύπο χιμπατζή και μεταλλάχθηκε σε μια παγκόσμια σύγχρονη πανούκλα. Οι SARS, MERS και ο ιός Covid-19 που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 είναι όλοι οι κορωνοϊοί που πήδησαν στον άνθρωπο από άγνωστες «δεξαμενές» - ο όρος που χρησιμοποιούν οι ιολόγοι για τους φυσικούς ξενιστές του ιού - στο βασίλειο των ζώων. Η Covid-19 θεωρείται ότι προέρχεται από την Κίνα, πιθανώς από νυχτερίδες.

Πιστεύει ο Muyembe ότι οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από τις Covid-19, πιο αποκαλυπτικές; «Ναι, ναι, έτσι νομίζω» απαντά.

Νέοι ιοί στο προσκήνιο

Από την πρώτη μόλυνση από ζώο σε άνθρωπο, τον κίτρινο πυρετό, ο οποίος εντοπίστηκε το 1901, οι επιστήμονες έχουν βρει τουλάχιστον 200 άλλους ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνα του Mark Woolhouse, καθηγητή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανακαλύπτονται νέα είδη ιών με ρυθμό τριών έως τεσσάρων το χρόνο. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από ζώα.

Σε ένα εργαστήριο στην Mbandaka, οι οικολόγοι ετοιμάζονται να πάρουν δείγμα αίματος από μια νυχτερίδα που αιχμαλώτησαν στο δάσος.CNNi

Οι ειδικοί λένε ότι ο αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων ιών είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της οικολογικής καταστροφής και του εμπορίου άγριων ζώων.

Καθώς οι φυσικοί τους βιότοποι εξαφανίζονται, ζώα όπως αρουραίοι, νυχτερίδες και έντομα επιβιώνουν όταν εξαλείφονται μεγαλύτερα ζώα. Είναι σε θέση να ζουν μαζί με τα ανθρώπινα όντα και συχνά είναι ύποπτα ως οι φορείς που μπορούν να μεταφέρουν νέες ασθένειες στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις παλαιότερες εκρήξεις του Έμπολα με βαριά ανθρώπινη εισβολή στα τροπικά δάση. Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να προσδιορίσουν ότι 25 από τα 27 κρούσματα του Έμπολα που εντοπίστηκαν κατά μήκος των ορίων των τροπικών δασών στην Κεντρική και Δυτική Αφρική μεταξύ 2001 και 2014 ξεκίνησαν σε μέρη που είχαν βιώσει την αποψίλωση των δασών περίπου δύο χρόνια πριν. Πρόσθεσαν επίσης ότι εμφανίστηκαν εστίες του σε περιοχές όπου η πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού ήταν υψηλή και όπου ο ιός έχει ευνοϊκές συνθήκες, αλλά ότι η σχετική σημασία της απώλειας των δασών είναι εν μέρει ανεξάρτητη από αυτούς τους παράγοντες.

Στα πρώτα 14 χρόνια του 21ου αιώνα, μια έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος του Μπαγκλαντές στο τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό αποψιλώθηκε.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις αποψίλωσης και αύξησης του πληθυσμού, το τροπικό δάσος της χώρας μπορεί να έχει εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το τέλος του αιώνα. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα ζώα και οι ιοί που μεταφέρουν θα συγκρούονται με ανθρώπους με νέους και συχνά καταστροφικούς τρόπους.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Μια διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Κένυα και τη Βραζιλία έχει υπολογίσει ότι μια παγκόσμια επένδυση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε έργα για την προστασία των τροπικών δασών, τη διακοπή του εμπορίου άγριας ζωής και τη γεωργία θα ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το κόστος πρόληψης μελλοντικών πανδημιών.

Γράφοντας στο περιοδικό Science, η ομάδα δήλωσε ότι η δαπάνη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για παγκόσμια συστήματα προστασίας των δασών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 40% της παγκόσμιας αποψίλωσης σε περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο εξάπλωσης ιών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων στους ανθρώπους που ζουν εκεί και που βγάζουν τα προς το ζην από τα δάση, και την απαγόρευση της εκτεταμένης υλοτομίας και την εμπορευματοποίηση του εμπορίου άγριων ζώων.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη Βραζιλία οδήγησε σε μείωση κατά 70% στην αποψίλωση των δασών μεταξύ 2005 και 2012, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ενώ 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μπορεί να ακούγονται πολλά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα κάνει γρήγορα απόσβεση. Η πανδημία κορωνοϊού θα κοστίσει μόνο στις ΗΠΑ περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Κάτλερ και Λάρι Σάμερς, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία θα κοστίσει 28 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή μεταξύ 2020 και 2025, σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από την πανδημία.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

Ο Muyembe είναι τώρα επικεφαλής του INRB στην Κινσάσα.

Τελευταία τεχνολογία

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να στεγάζονται στα περιορισμένα γραφεία της παλιάς ένωσης INRB όπου ο Muyembe εργάστηκε για πρώτη φορά στον Έμπολα, ολοκαίνουργια εργαστήρια άνοιξαν τον Φεβρουάριο. Το INRB υποστηρίζεται από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ΕΕ και άλλους διεθνείς δωρητές, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ, ενώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Με εργαστήρια με επίπεδο Βιοασφάλειας 3, ικανότητα προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδιώματος και εξοπλισμό παγκόσμιας κλάσης, αυτές οι εγκαταστάσεις δεν αποτελούν πράξη φιλανθρωπικής βοήθειας - αποτελούν στρατηγική επένδυση.

Με την υποστήριξη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτά τα εργαστήρια INRB είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στον κόσμο για νέες εστίες γνωστών ασθενειών όπως ο Έμπολα και - ίσως το πιο σημαντικό - για εκείνες τις ασθένειες που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει .

«Εάν εμφανιστεί ένα παθογόνο από την Αφρική, θα χρειαστεί χρόνος για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Muyembe. «Επομένως, εάν αυτός ο ιός ανιχνευθεί νωρίς -όπως στο ίδρυμά μου εδώ- θα είναι ευκαιρία για την Ευρώπη [και τον υπόλοιπο κόσμο] να αναπτύξει νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση αυτών των νέων παθογόνων».

Ο Muyembe διαθέτει μονάδες αναγνώρισης στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στα νέα παθογόνα. Οι γιατροί, οι ιολόγοι και οι ερευνητές εργάζονται βαθιά στο εσωτερικό της ΛΔΚ, αναζητώντας γνωστούς και άγνωστους ιούς προτού αυτοί μπορέσουν να προκαλέσουν νέες πανδημίες.

Κυνηγοί ιών

Ο Simon Pierre Ndimbo και ο Guy Midingi είναι οικολόγοι και κυνηγοί ιών στη βορειοδυτική επαρχία Équateur της ΛΔΚ, όπου βρίσκεται η Ingende. Είναι η κορυφή του δόρατος στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό σημείων αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών (ΕIDs).

Σε μια πρόσφατη αποστολή, το ζευγάρι συγκέντρωσε 84 νυχτερίδες, συλλέγοντάς τες επιμελώς από τα δίχτυα τους, δένοντάς τες και ρίχνοντας τα ζώα σε σακούλες.

«Πρέπει να είσαι προσεκτικός, διαφορετικά δαγκώνουν», εξήγησε ο Midingi, φορώντας στα χέρια του διπλά γάντια για προστασία.

H πρωτοφανής αποψίλωση των δασών τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τον εκδιωγμό των ξενιστών από το φυσικό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους.AP Photo/Matthias Schrader

Ένα μόνο δάγκωμα νυχτερίδας θα μπορούσε να είναι η στιγμή όπου μια νέα ασθένεια κάνει το άλμα από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο Ndimbo λέει ότι η προτεραιότητά τους είναι να αναζητούν σημάδια μόλυνσης από Έμπολα στα νυχτερίδες. Το τελευταίο ξέσπασμα της νόσου στην επαρχία Εquateur εντοπίστηκε στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και σε ένα νέο στέλεχος που θεωρείται ότι προέρχονται από τη δασική δεξαμενή. Και κανείς δεν ξέρει πού, ή τι, είναι αυτή η δεξαμενή.

Πίσω στο εργαστήριο της Mbandaka, οι νυχτερίδες καθαρίζονται και λαμβάνονται δείγματα αίματος για έλεγχο για τον Έμπολα πριν σταλούν στο INRB για περαιτέρω εξετάσεις. Οι νυχτερίδες στη συνέχεια απελευθερώνονται.

Δεκάδες νέοι κορωνοϊοί έχουν βρεθεί σε νυχτερίδες τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν ξέρει πόσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι για τον άνθρωπο.

Ακριβά γούστα

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο μολύνθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι με Έμπολα παραμένει μυστήριο, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ζωονόσοι όπως ο Έμπολα και η Covid-19 κάνουν το άλμα όταν τα άγρια ​​ζώα σφαγιάζονται.

Το κρέας των άγριων ζώων είναι η παραδοσιακή πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους που ζουν στα τροπικά δάση, αλλά τώρα εμπορεύεται πολύ μακριά από την πηγή του και εξάγεται παγκοσμίως. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι τέτοιου κρέατος λαμβάνονται από τη λεκάνη του ποταμού Κονγκό κάθε χρόνο.

Ο Adams Cassinga, Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης Conserv Congo και ερευνητής εγκλημάτων σε βάρος της άγριας πανίδας, δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι «μόνο στην Κινσάσα, εξάγουμε μεταξύ πέντε και 15 τόνων κρέατος... μερικά πηγαίνουν στην Αμερική... αλλά το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει Ευρώπη. Κυρίως στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Λονδίνο».

Λαϊκή αγορά κρεάτων στο λιμάνι της Κινσάσα.CNNi

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και το μαγειρεμένο κρέας πρωτευόντων δεν είναι απολύτως ασφαλές.

Τα ζωντανά ζώα στις λαϊκές αγορές (wet markets) αποτελούν μεγαλύτερη απειλή.

Εδώ νεαροί κροκόδειλοι – με το στόμα τους ορθάνοικτο και τα πόδια δεμένα- στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλο. Οι έμποροι προσφέρουν βαρέλια γιγαντιαίων σαλιγκαριών, χελωνών και νεροχελώνων. Αλλού υπάρχουν μαύρες αγορές από ζωντανούς χιμπατζήδες και περισσότερα εξωτικά ζώα.

Η «Ασθένεια X» μπορεί να έχει κουρνιάσει μέσα σε οποιοδήποτε από αυτά τα ζώα, που φτάνουν στη μητρόπολη από φτωχούς ανθρώπους που υπηρετούν τα γούστα των πλούσιων για εξωτικά γεύματα και κατοικίδια.

Σε αντίθεση με τη λαϊκή λανθασμένη αντίληψη, αυτού του είδους τα κρέατα εδώ, στις αστικές περιοχές, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για τους πλούσιους και προνομιούχους. Υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που πιστεύουν στη δεισιδαιμονία ότι εάν καταναλώσει κανείς ένα συγκεκριμένο είδος κρέατος, θα του δώσει δύναμη», είπε ο Κασίνγκα. «Έχετε επίσης ανθρώπους που το καταναλώνουν ως σύμβολο εξουσίας. Αλλά επίσης τα τελευταία 10 έως 20 χρόνια έχουμε βιώσει μια εισροή ομογενών, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ασία, που απαιτούν να τρώνε συγκεκριμένους τύπους κρέατος όπως χελώνες, φίδια, πρωτεύοντα».

Οι επιστήμονες έχουν παλιότερα συνδέσει αυτά τα είδη λαϊκών αγορών με ζωονόσους. Τόσο ο ιός της γρίπης H5N1, γνωστός ως γρίπη των πτηνών, όσο και ο SARS προήλθαν από αυτούς. Η ακριβής προέλευση του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί. Όμως, η μεγαλύτερη υποψία για την πηγή της έχει πέσει στις λαϊκές αγορές όπου πωλούνται ζωντανά ζώα και σφαγιάζονται για το κρέας τους.

Διώχνοντας τους ιούς από το σπίτι τους

Η εμπορευματοποίηση του εμπορίου κρέατος είναι μια πιθανή οδός μόλυνσης. Είναι επίσης ένα σύμπτωμα της καταστροφής του τροπικού δάσους του Κονγκό, του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο μετά τον Αμαζόνιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής οφείλεται σε τοπικούς αγρότες, οι οποίοι βασίζονται οικονομικά στο δάσος - το 84% της δασικής εκκαθάρισης είναι να προσφέρει χώρο για γεωργία μικρής κλίμακας.

Ωστόσο, οι τεχνικές κοπής και καψίματος που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι αυξάνουν την έκθεση του ανθρώπου σε αυτό το κάποτε παρθένο έδαφος και τα άγρια ​​ζώα του, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ασθένειες.

«Αν πας στο δάσος... θα αλλάξεις την οικολογία. Και τα έντομα και οι αρουραίοι θα φύγουν από αυτό το μέρος και θα έρθουν στα χωριά... οπότε αυτή είναι η μετάδοση του ιού, των νέων παθογόνων», είπε ο Muyembe.

Πίσω στο νοσοκομείο της Ingende, οι γιατροί φορούν όσο περισσότερο προστατευτικό εξοπλισμό μπορούν να βρουν: γυαλιά, κίτρινες φόρμες βιολογικού κινδύνου, διπλά γάντια που κλείνουν με ταινία, κουκούλες πάνω από το κεφάλι και τους ώμους τους, καλύμματα πάνω από τα παπούτσια τους και πολύπλοκες μάσκες.

Ακόμα ανησυχούν ότι η γυναίκα ασθενής μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα μιας ασθένειας που μοιάζει με Έμπολα που δεν είναι στην πραγματικότητα ο Έμπολα. Μπορεί να είναι ένας νέος ιός, μπορεί επίσης να είναι μία από τις πολλές ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους εδώ που είναι ήδη γνωστές στην επιστήμη - αλλά καμία από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν εδώ δεν εξήγησε τον υψηλό πυρετό και τη διάρροια.

«Παίρνουμε περιπτώσεις που μοιάζουν πολύ με τον Έμπολα, αλλά όταν κάνουμε τις εξετάσεις, είναι αρνητικές», δήλωσε ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών στο Ίνγκεντε, Δρ. Christian Bompalanga.

«Πρέπει να κάνουμε πρόσθετες εξετάσεις για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει ... αυτή τη στιγμή υπάρχουν μερικά ύποπτα κρούσματα εκεί», πρόσθεσε, δείχνοντας το θάλαμο απομόνωσης όπου βρίσκεται η νεαρή γυναίκα και τα παιδιά της. Εβδομάδες αργότερα δεν υπάρχει ακόμη σαφής διάγνωση για την ασθένειά της.

Μόλις ένας νέος ιός αρχίσει να κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων, οι συνέπειες μιας σύντομης συνάντησης στην άκρη ενός δάσους ή σε μια λαϊκή αγορά θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Η Covid-19 το έδειξε αυτό. Ο Έμπολα το έχει αποδείξει. Και στις περισσότερες από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις υπάρχει η υπόθεση ότι θα υπάρξουν περισσότερες μεταδοτικές συνέπειες καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καταστρέφουν τους βιότοπους της ερήμου. Δεν είναι «ΕΑΝ» αλλά «ΠΟΤΕ».

Η λύση είναι ξεκάθαρη. Προστατέψτε τα δάση για να προστατεύσετε την ανθρωπότητα - επειδή η Μητέρα Φύση έχει θανατηφόρα όπλα στο οπλοστάσιό της.

Hunting for 'Disease X'
In the Congo rainforest, the doctor who discovered Ebola warns of deadly viruses yet to come, by Sam Kiley and Alex Platt, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ