FOCUS

Mεγάλη Έρευνα του CNN: Είναι υπαρκτό το μέντιουμ πίσω από τη μεγαλύτερη απάτη του αιώνα;

Mεγάλη Έρευνα του CNN: Είναι υπαρκτό το μέντιουμ πίσω από τη μεγαλύτερη απάτη του αιώνα;

Υπάρχει ή όχι η Maria Duval; Eαν απευθύνεις αυτό το ερώτημα σε κάποιον με μαντικές ικανότητες, οι απαντήσεις ποικίλουν. Ωστόσο ένα μέντιουμ που ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ξανακούσει το όνομά της, δέχθηκε να κάνει μια “πνευματιστική έρευνα” για αυτήν, με την προϋπόθεση να μην αποκαλύψουμε την ταυτότητα του:

“Ναι, πιστεύω ότι είναι ζωντανή. Κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιεί άλλο όνομα και βρίσκεται σε θεραπεία για ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Αυτά μπορώ μόνο να σας πω με σιγουριά, δε βρίσκω τίποτα άλλο για αυτή τη γυναίκα, ούτε μπορώ να διακρίνω αν έχει μεταφυσικές ικανότητες. Να προσέχετε με αυτό το πρόσωπο. Το Maria Duval δεν είναι το πραγματικό της όνομα” κατέληξε.

Από την άλλη η Patty Payne, ένα άλλο μέντιουμ στο οποίο απευθυνθήκαμε με έδρα της τη Νέα Υόρκη, είχε άλλη άποψη.

“Έκανα μια σύντομη έρευνα για την Duval χθες το βράδυ. Είναι πράγματι αληθινή. Είναι πράγματι ζωντανή. Έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί και δεν δέχεται πλέον να εξυπηρετήσει πελάτες. Μια ομάδα απατεώνων χρησιμοποίησε το όνομα και τη φήμη της Duval για να εξαπατήσει κόσμο και να τους πάρει τα χρήματα. Οι κύριες ομάδες που στοχοποιήθηκαν ήταν οι γηραιότεροι και οι λιγότερο μορφωμένοι. Σαν απάντηση σε αυτή την ανήθικη χρήση του ονόματός της εκείνη αποσύρθηκε από τη δημοσιότητα και από το επάγγελμα της” είπε.

160209143143 maria duval notebook 2 payne james 780x439

Το πιο ανατριχιαστικό “διάβασμα” από όλους το έκανε όμως η Katherine Horton-James, ένα μέντιουμ από το Μεξικό: “Τα μάτια της ούρλιαζαν για 'Βοήθεια...' Νιώθω ότι είχε μπλέξει πολύ άσχημα και για αυτό αποσύρθηκε. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορείτε να τη βρείτε πουθενά. Διάβασα την ενέργεια της ως 'πεθαμένη' αλλά πιστεύω πως αυτό είναι αποτέλεσμα του φόβου που νοιώθει με όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από το όνομα της” είπε.

Όταν προσπαθεί κανείς να εντοπίσει την άπιαστη Γαλλίδα μέντιουμ, το όνομα της οποίας συνδέεται με μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία, λογικό είναι να ξεκινάει την αναζήτηση του από την ευρύτερη κοινότητα των επαγγελματιών του πνευματισμού. Ακριβώς όπως οι διεθνείς ερευνητές που έχουν αποπειραθεί να λύσουν αυτό το μυστήριο, έτσι και περισσότερα από δώδεκα μέντιουμ που προσεγγίσαμε δεν είχαν πληροφορίες για την τοποθεσία της, ενώ κάποιοι δεν ήταν καν σίγουροι για την ύπαρξη της.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος της αποκλειστικής έρευνας του CNN για τη Maria Duval

Η Duval είναι ένα όνομα που διχάζει εδώ και δεκαετίες. Για τους θαυμαστές της, είναι ένας φάρος ελπίδας και ένας προάγγελος καλοτυχίας. Για τους κριτικούς της, είναι μια στυγνή εγκληματίας που έχει εξαπατήσει και στην ουσία “κλέψει” εκατομμύρια ηλικιωμένους, μοναχικούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο στα όρια της κατάθλιψης.

media xll 8436731

Η επιχείρησή της έχει προσελκύσει περίπου 200 εκατ. δολάρια στην Αμερική και τον Καναδά σύμφωνα με την Αμερικανική κυβέρνηση μέσω μιας εντυπωσιακά απλής απάτης: Στέλνοντας προσωπικά γράμματα αγάπης και προσφέροντας τυχερούς αριθμούς, φυλαχτά και υποσχέσεις ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές των ανθρώπων.

Ένα θύμα, του οποίου το γράμμα χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο σε αγωγή της Αμερικάνικης κυβέρνησης, έστειλε στην Duval πάνω από 1.000 δολάρια ελπίζοντας ότι οι μεταφυσικές ικανότητες της θα το βοηθήσουν να κερδίσει τα χρήματα που τόσο χρειάζονταν. Έχοντας πλέον καταλάβει ότι πρόκειται για μια απάτη το θύμα της έγραψε:

“Σε εμπιστεύτηκα. Αλλά το μόνο που κάνεις είναι να ζητάς περισσότερα και να στέλνεις το ίδιο γράμμα νομίζοντας ότι δε θα καταλάβω τι κάνεις... Δε ξέρω πως κοιμάσαι τα βράδια... Ο κόσμος είναι ένα χάος από μόνος του και μετά έρχονται άνθρωποι σαν εσένα και μας δίνουν ελπίδα και μας ωθούν στο να δίνουμε το υστέρημα μας για να πλουτίζεις εσύ.”

160106123648 maria duval 2 signature close up 780x439

Σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Ταχυδρομικού Ελέγχου αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις απάτης δια αλληλογραφίας μέχρι σήμερα. Μια απάτη που έχει αποπλανήσει εκατομμύρια Αμερικάνους στο να πιστέψουν ότι λαμβάνουν προσωπικές συμβουλές και θαυματουργά φυλακτά. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με ταχυδρομικούς επιθεωρητές τα γράμματα της Duval παράγονται μαζικά ενώ τα φυλακτά είναι άχρηστα κομμάτια πλαστικού από την Κίνα.

Ενώ το όνομα και η υπογραφή της Duval είναι σε όλα τα γράμματα, Ομοσπονδιακοί Πράκτορες υποστηρίζουν ότι δεν είναι η Duval το πρόσωπο πίσω από αυτή την απάτη, ενδεχομένως μάλιστα να είναι ένα πρόσωπο που δεν υπάρχει καν.

Μια απλή έρευνα στο Facebook αποκαλύπτει πληθώρα γυναικών με το όνομα Maria Duval. Το μέντιουμ που ψάχνουμε όμως δεν είναι ούτε Γερμανίδα τραγουδίστρια αλλά ούτε Αργεντινή ηθοποιός.

Οι φήμες στο διαδίκτυο οργιάζουν, ενώ υπάρχουν και μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες στη σελίδα της Duval στο Wikipedia. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι το πραγματικό της όνομα είναι Carolina Maria Gambia, γεννημένη στην Ιταλία και στην πορεία μετακόμισε στη Γαλλία.

Τα γράμματα που έχουν οι αρχές στα χέρια τους φωτογραφίζουν μια Duval που υπήρξε δημόσιο πρόσωπο και ενεργό μέντιουμ, με πληθώρα τηλεοπτικών εμφανίσεων και ικανότητες να προβλέψει εκατοντάδες κοσμοϊστορικά γεγονότα.

160225094439 maria duval blake 780x439 copy

Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες δηλώσεις της είναι: η εκλογή μαύρου Προέδρου της Αμερικής, ότι η Γη θα εκραγεί και ότι οι άνθρωποι μια μέρα θα ζουν στο διάστημα.

Επιπλέον η ξανθιά γυναίκα με την γκρίζα σκιά ματιών που ισχυρίζεται ότι είναι η Duval έχει δώσει συνεντεύξεις, έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και έχει μιλήσει για το “χάρισμά” της στο YouTube. Η ίδια γυναίκα είχε εμφανιστεί σε ιστοσελίδα με το όνομα της Duval, το οποίο έκλεισε λίγο αφού ξεκινήσαμε την έρευνα μας.

Είναι όμως πράγματι αυτή η γυναίκα η Maria Duval; Και αν ναι, είναι η Maria Duval ο εγκέφαλος αυτής της τιτάνιας απάτης; Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αν θέλουμε να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

1985: Η χρονιά που ξεκίνησαν όλα

Τα ίχνη της Duval ξεκίνησαν να είναι ορατά το 1985 όταν εκείνη (ή κάποια προσποιούμενη ότι είναι εκείνη) απέκτησε το γαλλικό εμπορικό σήμα “Maria Duval”.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, πληθώρα αιτήσεων για εμπορικά σήματα υποβλήθηκαν ανά τον κόσμο, με πολλές να φημολογείται ότι προήλθαν από την ίδια τη Duval. Ακόμα και οι δικηγόροι που την εκπροσώπησαν μας είπαν ότι ούτε της είχαν μιλήσει ούτε την είχαν δει ποτέ από κοντά.

160106163126 maria duval 2 original trademark 780x439

Ένας δικηγόρος που εκπροσώπησε τη Duval τη δεκαετία του ’90, για παράδειγμα, είπε ότι είχε μιλήσει μαζί της με τη βοήθεια μεσάζοντα, ποτέ απευθείας.

Αργότερα, το 2006, η Duval υπέγραψε ένα έγγραφο με το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Θεωρούσαμε ότι η υπογραφή της θα ήταν ένα στοιχείο πιο κοντά στην πραγματική ταυτότητα της Duval, αλλά τα αναρίθμητα τηλεφωνήματα και email στο δικηγόρο έπεσαν στο κενό και μένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα.

160106145044 maria duval 2 real signature 780x439

Οι αδιέξοδες κυβερνητικές έρευνες

Παρά τις αλλεπάλληλες έρευνες και τη πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί περί μεταφυσικών ικανοτήτων της Duval είναι αληθείς στη σφαίρα της φαντασίας της και μόνο, κανείς δεν έχει καταφέρει να την “στριμώξει” και να την ανακρίνει. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι συχνά οι κρατικές ορίζονται από τα σύνορα τους. Πέρα από αυτά η εξουσία τους φθίνει.

Η αστυνομία του Οντάριο, για παράδειγμα, ερεύνησε μια διαφήμιση της Duval σε εφημερίδα στην οποία ισχυριζόταν ότι “ξέρει το μυστικό της δύναμης που μαγνητίζει την καλοτυχία την Παρασκευή 13, γνωστή ως Egrigor.” Ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για αυτό δεν βρέθηκαν όμως ποτέ, γι’ αυτό και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ακόμα και η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει να την εντοπίσει. Το 2007, υπέγραψε ένα διακανονισμό με την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ με σκοπό να αποδείξει ότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο ή ανήθικο. Το μυστήριο είναι ότι κανένας σχετικός με την υπόθεση δεν μπορούσε να μας διαφωτίσει ως προς το από πού προήλθε η υπογραφή. Ενώ ο δικηγόρος που την εκπροσώπησε δήλωσε μόνο ότι δεν του επιτρεπόταν να δώσει πληροφορίες για πρώην πελάτες του.

Η Διεθνής Προστασία Καταναλωτών και Δικτύων Επιβολής περιέγραψε την Duval ως “πιθανότατα ένα φανταστικό” πρόσωπο, όταν ηγήθηκε μιας προσπάθειας να κλείσει την, ενεργή σε 9 χώρες, επιχείρηση της.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα η Νορβηγία έκλεισε λογαριασμούς στους οποίους τα θύματα κατέθεταν χρήματα για την Duval. Επίσης απαγόρευσαν σε εφημερίδες και περιοδικά να περιλαμβάνουν τις διαφημίσεις της Duval στις σελίδες τους.

"Είναι μια τρελή. Τρελή αλλά πονηρή γυναίκα"

Η ταυτότητα της Duval έχει απασχολήσει τα μέσα εδώ και πολύ καιρό. Παρ’ όλα αυτά ελάχιστοι είναι οι δημοσιογράφοι που ισχυρίζονται ότι της έχουν πάρει συνέντευξη. Μια γυναίκα που παρουσιάστηκε ως η Duval έδωσε συνέντευξη σε έναν Αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό. Σε όλη τη συνέντευξη δεν έγινε καμία αναφορά στα ερωτηματικά γύρω από το όνομα της και τη δράση της.

160128162856 maria duval 2 main image 780x439

Αντίθετα καθ’ όλη τη διάρκεια της 15λεπτης συνέντευξης, που βγήκε στον αέρα το 2000, η Duval περηφανευόταν για τις μεταφυσικές της ικανότητες. Ο δημοσιογράφος μάλιστα, βασισμένος στα λεγόμενα της, την παρομοίασε με κοινωνική λειτουργό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Duval παραδέχτηκε ότι είχε δημιουργηθεί μια διαφήμιση για να την βοηθήσει να προσεγγίσει κόσμο. “Θέλω να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ κάνοντας χρήση των ικανοτήτων μου” δήλωσε η ίδια με τη βοήθεια ενός Γάλλου μεταφραστή. “Η θρησκεία σιγά σιγά εξαφανίζεται. Και η δομή της οικογένειας δεν είναι πια αυτό που ήταν. Επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ένα σημείο αναφοράς, ένα στήριγμα και πιστεύω πως εγώ καλύπτω αυτό το κενό.”

Ο Βέλγος δημοσιογράφος, Jan Vanlangendonck, κράτησε μια πιο σκεπτική στάση απέναντι στο ζήτημα. Έχοντας καταγγείλει την απάτη της Duval στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, την έπεισε να καθίσει μαζί του σε ένα καφέ στο Παρίσι και να του μιλήσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεοπτικής συνέντευξης η Duval παραδέχτηκε ότι δεν υπογράφει η ίδια τα γράμματα αλλά υπερασπίστηκε την επιχείρηση της – λέγοντας πως οι πελάτες στην πλειοψηφία τους είναι πολύ ευχαριστημένοι ενώ στους δυσαρεστημένους γίνεται επιστροφή χρημάτων.

Επικοινωνήσαμε με τον Vanlangendonck μέσω mail και τον ρωτήσαμε πως του φάνηκε η Duval στη συνάντησή τους το 2007: “Τρελή αλλά πονηρή, ξέρει να ελίσσεται. Δε βγήκε στιγμή από το ρόλο,” μας απάντησε ο Vanlangendonck.

Η στιγμή που ξεθωριάζουν τα χνάρια της

Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις αυτής της γυναίκας ήταν το 2008 στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εμφάνισης η Duval προέβλεψε ότι θα εκλεγεί Αφρoαμερικάνος Πρόεδρος της Αμερικής (μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές).

Το Δεκέμβριο του 2008, μια γαλλική εφημερίδα ανακοίνωσε την επάνοδο της στη μικρή πόλη του Callas, στην Νότια Γαλλία. “Maria Duval: Η επιστροφή που κανείς δεν είχε προβλέψει”, ήταν ο τίτλος του άρθρου. “Για πόσο το κοσμοπολίτικο μέντιουμ μας θα εγκατασταθεί στο Callas; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.”

160106150656 maria duval 2 come back 780x439

Από εκείνη τη στιγμή και μετά η Duval φαίνεται να αποσύρθηκε ή να κρύβεται. Έγγραφα που φέρουν το εμπορικό σήμα της δείχνουν ότι μετέφερε τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματός της σε μια Δανέζικη εταιρία με την οποία το 2008 είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη. Ταυτοχρόνως οι δημόσιες εμφανίσεις, τα σποτάκια στο YouTube και τα άρθρα εφημερίδων έχουν ελαττωθεί αισθητά. Αλλά τα γράμματα συνεχίζουν να έρχονται.

Ακόμη και αν Duval είναι αληθινή και είναι το πρόσωπο πίσω από αυτή τη πλεκτάνη, σίγουρα δεν δρα μόνη της. Από επιχειρήσεις “βιτρίνες” στην Αγγλική επαρχία μέχρι τον Αυστραλό ιδιοκτήτη μιας εταιρίας με σπόρους για γκαζόν, έχουμε ξεκινήσει να χαρτογραφούμε το πλέγμα γύρω από την Duval. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης, συναντήσαμε ύποπτους χαρακτήρες που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι οι εγκέφαλοι αυτής της υπόθεσης.

Την επόμενη Παρασκευή, θα αποκαλύψουμε το διεθνές δίκτυο που κρατάει αυτή τη πλεκτάνη ζωντανή σε όλον τον κόσμο.

Eπιμέλεια κειμένου: Αλεξία Μπαλτάκου

Chapter Two: She's the face of a $200 million scam - but does she exist?

ΔΗΜΟΦΙΛΗ