ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασιλικό «θρίλερ» στην Ιορδανία: Στηρίζει τον βασιλιά Αμπντάλα η Ελλάδα

Βασιλικό «θρίλερ» στην Ιορδανία: Στηρίζει τον βασιλιά Αμπντάλα η Ελλάδα
Yousef Allan/The Royal Hashemite Court via AP, File

Την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας εκφράζει η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας», σημειώνει. «Η Ιορδανία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μετριοπάθειας σε μια ταραχώδη περιοχή και ισχυρός συνεργάτης της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπουμε σε συνέχιση της στενής μας συνεργασία με τους Ιορδανούς φίλους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA μετέδωσε χθες Σάββατο ότι συνελήφθησαν διάφορα πρόσωπα, ανάμεσά τους πρώην κορυφαίος σύμβουλος του βασιλιά Αμπντάλα Β΄με την αιτιολογία της συνωμοσίας κατά του θρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε «κατ’ οίκον κράτηση» υποστηρίζει ότι έχει τεθεί ο άλλοτε πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας Χάμζα σε μια προσπάθεια του χασεμιτικού βασιλείου να απομονώσει τους επικριτές του, με τον ίδιο να διεψεύσδει ότι συνωμοτούσε ενανατίον «της ασφάλειας και της σταθερότητας» του.

Σε βίντεο που έστειλε στο BBC δικηγόρος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου ως το 2004, ο Χάμζα δηλώνει ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου πήγε το πρωί στην κατοικία του και τον ενημέρωσε ότι «δεν του επιτρέπεται να βγαίνει έξω» και να επικοινωνεί με άλλους ή να συναντάται μαζί τους.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πήρε μέρος σε καμία συνωμοσία και τόνισε ότι «δεν είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της διακυβέρνησης, της διαφθοράς και της ανικανότητας» των αρχών στη χώρα του.

Βίντεο με ταυτόσημο περιεχόμενο, στο οποίο ο Χάμζα εκφράζεται στα αραβικά, μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα.

Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζα Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ