FOCUS

Deutsche Welle: Έλλειψη πλαστικών συσκευασιών λόγω πανδημίας

Deutsche Welle: Έλλειψη πλαστικών συσκευασιών λόγω πανδημίας
AP Photo/Bertrand Combaldieu

Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που επηρεάζουν και την παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα καταγράφει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Αισθητές είναι οι ελλείψεις συνθετικών υλών και πλαστικού.

 

Το πόσο ευάλωτες είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας έγινε σαφές λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Δυσκολίες υπάρχουν ακόμα και στην παραγωγή προϊόντων όπως οι πλαστικές μεμβράνες με τις οποίες προστατεύονται τυριά και κρέατα στα σούπερ μάρκετ.

Για τη παραγωγή μιας μεμβράνης οι μικρομεσαίες γερμανικές εταιρίες συσκευασίας εξαρτώνται από ύλες, όπως η νάφθα, ενδιάμεσο προϊόν διύλισης του πετρελαίου. Κατά συνέπεια ακόμα και στην παραγωγή αυτού του προϊόντος στη Γερμανία παίζουν καθοριστικό ρόλο εταιρίες πετρελαιοειδών και χημικές βιομηχανίες σε Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Η Μάρα Χάνκερ, εκπρόσωπος και διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας (ΙΚ) εξηγεί:

«Οι βιομηχανίες παραγωγής συσκευασιών είναι δικτυωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς η εξάρτηση από παραγωγούς πρώτων υλών είναι μεγάλη. Αν κάπου παρουσιαστούν για κάποιο λόγο προβλήματα, τότε καθυστερεί η όλη διαδικασία. Οι περισσότερες μονάδες στη Γερμανία δηλώνουν στην παρούσα φάση ικανοποιημένες ότι είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στη ζήτηση».

Εκτόνωση της κατάστασης το φθινόπωρο

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχουν εκτοξευθεί οι τιμές σημαντικών συνθετικών υλών για τη βιομηχανία πλαστικών, όπως πχ. η πολυαιθυλίνη που είναι πλέον ακριβότερη κατά 35%, ενώ το κόστος της πολυουρεθάνης αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο κατά 50%.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας αποδίδει στην πανδημία και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού την έλλειψη πρώτων υλών, η οποία στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα εμφανής στην παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα, αλλά και για τον ιατρικό τομέα:

«Υπάρχουν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των γερμανικών εταιριών με διογκωμένη πολυστερόλη, το γνωστό φελιζόλ, χάρη στο οποίο μεταφέρονται ασφαλώς και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε τέτοια υλικά είναι διαθέσιμα για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση».

Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η αλυσίδα εφοδιασμού με συνθετικές ύλες επιστρέψει σε ρυθμούς προ πανδημίας: «Η πλειονότητα των μελών μας θεωρεί ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί το νωρίτερα το φθινόπωρο», καταλήγει η Μάρα Χάνκερ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ