FOCUS

Τι ξέρουμε και πόσο επικίνδυνη είναι η νέα «διπλή μετάλλαξη» της Ινδίας;

Τι ξέρουμε και πόσο επικίνδυνη είναι η νέα «διπλή μετάλλαξη» της Ινδίας;
NIAID-RML via AP, File

Τις τελευταίες ημέρες ένα φονικό κύμα κορωνοϊού «σαρώνει» την Ινδία με αποτέλεσμα η χώρα να σπάει το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο. Για πολλούς, την ευθύνη φέρει μια μετάλλαξη του SARS-COV-2 που εντοπίστηκε τις τελευταίες μέρες και δύο φορείς της έχουν διαγνωστεί και στην Ελλάδα. 

Η κατάσταση στην πολυπληθή χώρα θυμίζει ανησυχητικά αυτό που συνέβη στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Ιράν, λέει ο επιδημιολόγος Kristian Andersen από το Scripps Research Institute.

«Αυτές οι χώρες είχαν ήδη πολλά κρούσματα [κατά το πρώτο κύμα] και υπήρχε η αίσθηση ότι η χώρα είχε αποκτήσει κάποιο βαθμό ανοσίας της αγέλης», λέει.

Και τότε, καθώς ο καιρός περνούσε και η ανοσία του πληθυσμού μειωνόταν, πιο μολυσματικές μεταλλάξεις έκαναν την εμφάνισή τους, οδηγώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες σε νέα άλματα.

«Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει στην Ινδία», λέει ο Άντερσεν.

Μία από τις νέες παραλλαγές του ιού που κυκλοφορεί στην Ινδία –και προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία- αναφέρεται ως «διπλή μετάλλαξη».

Tι ξέρουμε μέχρι τώρα γι’ αυτήν;

Γιατί αποκαλείται διπλή μετάλλαξη;

Επισήμως, η μετάλλαξη ονομάζεται B.1.617, ωστόσο έχει επικρατήσει να αποκαλείται «διπλή μετάλλαξη». Κι αυτό γιατί η B.1.617 έχει δύο βασικές μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί σε δύο άλλα διαβόητα στελέχη.

Επιστημονικά, ωστόσο, ο όρος «διπλή μετάλλαξη» δεν βγάζει κανένα νόημα, λέει ο Antersen.

«Ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται όλη την ώρα. Υπάρχουν παντού διπλές μεταλλάξεις του. Επομένως η ινδική παραλλαγή δεν θα πρέπει να αποκαλείται έτσι.


Όπως και οι άλλες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία, η Β.1.617 δεν περιέχει μόνο δύο μεταλλάξεις, αλλά πάνω από δώδεκα.


Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο επικράτησε ο όρος «διπλή μετάλλαξη».

Πρώτον, η B.1.617 εμπεριέχει μία μετάλλαξη (την L452R) που είναι επίσης παρούσα στο βασικό στέλεχος στην Καλιφόρνια.

Δεύτερον, η B.1.617 έχει μια παρόμοια μετάλλαξη (την E484Q) με αυτή που πρωτοανιχνεύτηκε στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία (αυτή αποκαλείται E484K).

Επομένως, με έναν… σμπάρο, η Β.1.617 έχει δύο «διάσημες» μεταλλάξεις.

Έχει όμως και περίπου 11 από τις άλλες.

Είναι η ινδική μετάλλαξη «διπλά ανησυχητική»;

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η B1.617 είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η μετάλλαξη L452R μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των ιών να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Η καλιφορνέζικη εκδοχή η οποία φέρει την ίδια μετάλλαξη, είναι περίπου 20% πιο μεταδοτική από τα παλαιότερα στελέχη του ιού.

Η B.1.167 επίσης μεταδίδεται γρήγορα στην Ινδία ενώ τους τελευταίους μήνες έχει γίνει κυρίαρχη στην πολιτεία της Μαχαράστρα.

Ωστόσο, λέει ο Andersen, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά αν η B.1.617 είναι πιο μεταδιδόμενη οδηγώντας την Ινδία σε αυτήν την έκρηξη κρουσμάτων.

«Ξέρουμε ότι και η B.1.1.7 (γνωστή και ως ‘βρετανική’ μετάλλαξη) κυκλοφορεί στην Ινδία και ξέρουμε ότι και η P.1. (γνωστή και ως ‘βραζιλιάνικη’ μετάλλαξη) κυκλοφορεί επίσης εκεί. Επομένως, μπορεί κι αυτές να παίξουν ρόλο. Ακόμη δεν έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα».

Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια ενάντια στην B.1.617;

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τις δύο κύριες μεταλλάξεις της B.1.617 με την αυξημένη ικανότητα του ιού να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, πιθανότατα, τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα εξακολουθούν να δουλεύουν κατά της B1.617, αλλά ενδεχομένως είναι ελάχιστα λιγότερο αποτελεσματικά, έγραψε στο Twitter ο Ravi Gupta από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ:

«Πιθανότατα τα εμβόλια να προστατεύουν ενάντια σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο αλλά όχι και ενάντια στην μόλυνση ανθρώπων με φτωχό ανοσοποιητικό σύστημα».

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη προσβληθεί με Covid-19 μπορούν να επαναμολυνθούν, έγραψε ο Gupta, ειδικά με την πάροδο του χρόνου, όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα έχει εξασθενήσει. Αυτές οι επαναμολύνσεις ίσως οδηγούν αυτό το νέο δεύτερο κύμα στην Ινδία.

Αν πράγματι η B1.617 αυξάνει την πιθανότητα επαναμόλυνσης (ή την μόλυνση ανθρώπων που έχουν ήδη εμβολιαστεί, τότε αυτή η νέα μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλες χώρες όπου η ανοσία του πληθυσμού, φυσική ή μέσω των εμβολίων, μειώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ