FOCUS

Hλικιωμένοι, φτωχοί και άστεγοι: Τα θύματα του μέντιουμ Maria Duval διηγούνται τις ιστορίες τους

Hλικιωμένοι, φτωχοί και άστεγοι: Τα θύματα του μέντιουμ Maria Duval διηγούνται τις ιστορίες τους

Στη λίστα των θυμάτων της υπάρχουν ηλικιωμένοι καταβεβλημένοι από ασθένειες, άνθρωποι βουτηγμένοι στα χρέη που προσπαθούν να ορθοποδήσουν και οικογένειες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη επάνω από το κεφάλι τους. Η απάτη είναι εντυπωσιακά απλή: υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή με τις συμβουλές και τα φυλαχτά που θα τους έστελνε η Γαλλίδα μάντισσα Duval. Το μόνο που εκείνοι έπρεπε να κάνουν ήταν να απαντήσουν στο γράμμα της -με χρήματα.

Ένα χαρακτηριστικό των θυμάτων είναι η ευκολοπιστία. Πιστεύουν στα λεγόμενα της Duval ότι μπορεί να τους βοηθήσει να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, να βρουν επαγγελματική αποκατάσταση και να ξεπεράσουν τεράστια προβλήματα υγείας.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος της αποκλειστικής έρευνας του CNN για τη Maria Duval

Σύμφωνα με τους αμερικάνους ταχυδρομικούς επιθεωρητές η Duval είναι ο ιθύνων νους μιας από τις πιο μεγάλες υποθέσεις απάτης στην ιστορία που έχει αποφέρει περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια στην Αμερική και τον Καναδά μόνο.

Μια μερίδα ερευνητών εξακολουθεί να αμφισβητεί την ύπαρξη της Duval ως αληθινό πρόσωπο ή αν είναι απλώς η δημιουργία τσαρλατάνων. Στο μυαλό των θυμάτων όμως η Duval είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Οι ιστορίες τους στοιχειώνουν, αποδεικνύοντας παράλληλα πόσο πόσο άκαρδη είναι αυτή η απάτη.

160105144850 maria duval 1 letter 780x439

“Κάτι μου λέει ότι μπορώ να σε εμπιστευτώ”

Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα έστελναν μακροσκελή και συναισθηματικά φορτισμένα γράμματα στη Duval ξεδιπλώνοντας όλες τις φοβίες και τις ελπίδες τους. “Ήδη ονειρεύομαι τι θα κάνω όλα αυτά τα χρήματα που θα κερδίσω”, έγραψε ένα θύμα σε γράμμα που έχουν στα χέρια τους οι αμερικάνικες Αρχές. “Δε θα χρειάζεται να δουλεύει η γυναίκα μου πλέον και θα μπορέσει να πάρει και ένα καλύτερο αμάξι. Το ίδιο θα κάνω και εγώ. Θα εγκαταστήσουμε και κλιματιστικό στο σπίτι.” Και σε μια υποσημείωση στο τέλος του κειμένου έγραφε: “Μη ξεχάσω! Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων θα το αποταμιεύσω στην τράπεζα.”

“Πως μπορείς να το κάνεις αυτό σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο;”

Όπως πολλοί που έπεσαν στην παγίδα της Duval έτσι και η μητέρα της Leela DeVere έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ όταν ξεκίνησε να στέλνει 139 δολάρια το μήνα στο μέντιουμ. Οι πληρωμές σύντομα αθροίστηκαν σε χιλιάδες δολάρια. “Πως μπορείς να το κάνεις αυτό σε μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει λησμονήσει ποιά είναι;” αναρωτιέται η DeVere.

“Κάθε μέρα βυθίζομαι και πιο βαθιά στα χρέη μου”

Σε ένα άλλο γράμμα προς τη Duval που ανακαλύφθηκε από τις Αρχές, ένας άνθρωπος έγραφε πως εκείνος και η οικογένεια του αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δε μπορούν να πληρώσουν για ένα ραντεβού στον οδοντίατρο ή για μια εξέταση ματιών. Απολογήθηκε μάλιστα που δεν της έγραφε συχνότερα αλλά βρισκόταν σε πανικό λόγω προβλημάτων στη μέση του αλλά και οικονομικών. “Κάθε μέρα βυθίζομαι και πιο βαθιά στα χρέη μου. Δε μπορώ να στείλω κάτι που δεν έχω.”

“Πριν την σκοτώσει, η Clare χαμογελούσε”

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται τόσο κοντά με την Duval που στο τέλος παθαίνουν εμμονή μαζί της. Το 1998 ένα 17χρονο κορίτσι από την Αγγλία βρέθηκε νεκρό σε ένα ποτάμι με ένα γράμμα της Duval στη τσέπη της. Η μητέρα της δήλωσε στην εφημερίδα ότι αλληλογραφούσε με την Duval για βδομάδες πριν το θάνατο της. “Η Claire συνήθιζε να χαμογελάει αλλά όταν ξεκίνησε η επικοινωνία τους, πήρε την κάτω βόλτα” δήλωσε η μητέρα της.

“Κατάντησαν έναν ηλικιωμένο αλλά οικονομικά ανεξάρτητο άντρα, εξαρτημένο από τα παιδιά του”

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από παράπονα που προέρχονται από θύματα της Maria Duval, για το οικονομικό και συναισθηματικό βάρος που έχουν προκαλέσει οι επιστολές της. Ένας δυσαρεστημένος πελάτης από τον Καναδά μιλάει με σπαραγμό για την περίπτωση του πατέρα του ο οποίος έστειλε 6.000 δολάρια στο μέντιουμ ελπίζοντας να τον βοηθήσει να κερδίσει πολύ περισσότερα. “Αυτή τη στιγμή δεν του έχει μείνει τίποτα και φυσικά τίποτα δεν βγήκε αληθινό. Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να μην κοιμούνται τα βράδια.”

160106124726 maria duval 2 talisman 780x439

“Περίμενε με ανυπομονησία να λάβει το επίδομα αναπηρίας μου”

Κάποιος που ισχυρίστηκε ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο έγραψε σε ένα forum στο ίντερνετ ότι η Duval τους έστελνε πανικόβλητα γράμματα απαιτώντας τα 45 της δολάρια – ενώ συνολικά κόστιζε στον άνθρωπο 1.500 δολάρια. “Δεν είναι ποτέ ευχαριστημένη. Είναι η μεγαλύτερη απατεώνας που υπάρχει.”

“Έχασα την όρεξή μου και τον ύπνο μου ανησυχώντας για το πότε θα με χτυπήσει η κακοτυχία.”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα γράμματα της Duval έπαιρναν έναν πιο δυσοίωνο τόνο μιλώντας για την τρομερή κακοτυχία που περιμένει όσους την αγνοούν. Το 1997, μια γυναίκα δήλωσε στην Scottish Daily Record και την Sunday Mail ότι τρομοκρατείτο στην ιδέα του τι θα της συνέβαινε αν δεν έστελνε τα χρήματα που της ζητούσε η Duval. “Όταν της έγραψα και της είπα ότι δεν έχω τα λεφτά που μου ζητάει, τα γράμματα έγιναν τρομακτικά,” δήλωσε τότε. “Ήμουν τόσο φοβισμένη που δεν μπορούσα ούτε να φάω ούτε να κοιμηθώ από την αγωνία μου για το αν θα με χτυπούσε η κακοτυχία. Είχα πειστεί ότι θα χρειαστώ και άλλη επέμβαση στην καρδιά και ότι αυτή τη φορά δε θα τα κατάφερνα.”

160217115323 maria duval paper quotes 780x439

“Νιώθω κορόιδο”

Μητέρα 5 παιδιών και με ένα σταθερό εισόδημα θεώρησε ότι στέλνοντας χρήματα στην Duval θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της. “Έχω στείλει τόσα χρήματα σε αυτή τη γυναίκα που από ένα σημείο και μετά δεν είχα να πληρώσω τους λογαριασμούς μου,” έγραψε σε μια φόρμα παραπόνων στο διαδίκτυο. “Και ναι, τώρα νιώθω κορόιδο, αλλά όταν λαμβάνεις αυτά τα γράμματα ξανά και ξανά νιώθεις ότι έχεις μια ευκαιρία να εξασφαλίσεις κάτι καλύτερο για τα παιδιά σου και αποτυγχάνεις με το να μην απαντήσεις.”

“Αποζητούσα τόσο απεγνωσμένα την ελπίδα”

Η σοκαριστική μαρτυρία μιας γυναίκας από το Michigan αναφέρει ότι το γράμμα της Duval την πέτυχε σε μια από τις σκοτεινές περιόδους της ζωής της – έχοντας πάρει πρόσφατα διαζύγιο, έχοντας στείλει τον γιό της φαντάρο και έχοντας χάσει τη δουλειά της είχε πολύ ανάγκη να ελπίσει. “Αυτή η απάτη με αποτελείωσε, αποτελείωσε το κάθε ψήγμα ελπίδας για καλοσύνη στον κόσμο που μου είχε απομείνει και με έσπρωξε στον γκρεμό,” έγραψε η ίδια. “Συγχαρητήρια! Πέτυχες διάνα.”

“Έχει πλέον χρεοκοπήσει και είναι στο έλεος του κράτους”

Μια αμερικανίδα μοιράστηκε την ιστορία του 96χρονου πεθερού της ο οποίος αρνείτο να αποδεχτεί ότι τα γράμματα ήταν μέρος μια απάτης και μάλιστα προσπάθησε να πραγματοποιήσει πληρωμή αφότου η οικογένειά του του έκλεισε τον λογαριασμό τραπέζης του. “Είναι τόσο απελπισμένος για χρήματα που εναποθέτει όλες του τις ελπίδες σε αυτό.”

“Επιβιώνω με τη σύνταξη μου”

Μια 82χρονη χήρα από το Όρεγκον δήλωσε ότι μετανιώνει που ξεκίνησε να στέλνει χρήματα στη Duval. Ακόμη και αφού κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη, έγραψε σε ένα online forum παραπόνων λέγοντας ότι εξακολουθούσαν να φεύγουν χρήματα από τον λογαριασμό της και χωρίς να τα στέλνει η ίδια. “Ζω με τα χρήματα της κοινωνικής ασφάλισης, που δεν είναι και πολλά. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει, σας παρακαλώ;” έγραψε η ίδια το 2009.

“Είμαι άστεγη και έχω 5000 χρέος”

Μια κάτοικος της Γιούτα δήλωσε ότι βρέθηκε σε πολύ δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση από την στιγμή που ξεκίνησε να στέλνει χρήματα στη Duval. “Το μόνο που ήθελε από μένα ήταν χρήματα. Τώρα είμαι άστεγη και έχω ένα χρέος ύψους 5000 δολαρίων,” έγραψε σε μια φόρμα παραπόνων στο διαδίκτυο. “Χρειάζομαι οδοντιατρική περίθαλψη και δεν έχω τα χρήματα.”

Την επόμενη Παρασκευή, θα διεισδύσουμε στο διεθνές εκληματικό δίκτυο της Maria Duval που απλώνει τα πλοκάμια του όπου υπάρχουν ηλικιωμένοι, φτωχοί και πονεμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Eπιμέλεια κειμένου: Αλεξία Μπαλτάκου

Elderly, broke and homeless: The victims of a $200 million psychic scam by Blake Ellis and Melanie Hicken

ΔΗΜΟΦΙΛΗ