FOCUS

Κορωνοϊός: Γιατί το να ζει κανείς μαζί του δεν θα είναι το ίδιο με τη γρίπη

Κορωνοϊός: Γιατί το να ζει κανείς μαζί του δεν θα είναι το ίδιο με τη γρίπη
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει. Πόσο διαφέρει όμως ο κορωνοϊός από τον άλλο απρόσκλητο επισκέπτη του χειμώνα, την εποχική γρίπη

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες αίρουν τους περιορισμούς τους, το μήνυμα για την αποτροπή της διασποράς φαίνεται να έχει αλλάξει. Οι κανόνες και οι απαγορεύσεις έχουν αντικατασταθεί από προσωπικές αποφάσεις και όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε την ανάγκη να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως κάνουμε και με την εποχική γρίπη.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η πανδημία προκάλεσε πολλές φορές τη σύγκριση με τη γρίπη, και πράγματι οι δύο ιοί έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα: και οι δύο είναι μεταδοτικοί, πιθανά θανάσιμοι αναπνευστικοί ιοί. Μπορούν να μεταδοθούν μέσω αερολυμάτων, σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών. Και εμφανίζουν κάποια κοινά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και κούραση. Ενόψει του χειμώνα, μία από τις προκλήσεις των εθνικών συστημάτων υγείας είναι να διακρίνουν τους ασθενείς με Covid-19 από εκείνους με γρίπη.

Ωστόσο, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον νέο κορωνοϊό και τη γρίπη. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται γρηγορότερα από τη γρίπη και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρότερη ασθένεια. Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φανούν και οι άνθρωποι τείνουν να νοσούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να τον μεταδίδουν περισσότερο.

Η εποχική γρίπη είναι μαζί μας εδώ και αρκετό καιρό ώστε η προστασία από τα εμβόλια να μειώνει τα κρούσματα και τους θανάτους. Η ανάλυση των προηγούμενων κρουσμάτων γρίπης υποδηλώνει ότι η τιμή R για την εποχική γρίπη - ο αριθμός των ατόμων στους οποίους ένας άνθρωπος μεταδίδει τον ιό- είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,28. Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα τεσσάρων ατόμων με γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πέντε ακόμη.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται πιο γρήγορα από αυτό. Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ανά την υφήλιο, η τιμή R εκτιμάται γύρω στο επτά, επομένως, χωρίς εμβόλια και άλλους περιορισμούς, ένας άνθρωπος μπορεί κατά μέσο όρο να μολύνει ακόμη επτά άτομα.

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών επεκτείνονται και ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται, η ανοσία θα μειώνει την τιμή R, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο.

Ο κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη, κυρίως γιατί «χτυπάει» μεγαλύτερους ανθρώπους. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη σε αυτό ότι μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων εμβολιάζονται τακτικά για τη γρίπη.

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εστιάζουν περισσότερο στο να αποτρέψουν τον θάνατο παρά τη μετάδοση του ιού, οπότε τα κρούσματα αναμένεται ότι θα αυξάνονται για ένα διάστημα κι άλλο.

Όσο επεκτείνεται η πανδημία, τόσο θα αυξάνεται η δυνατότητα του ιού να αναζητά ευπαθείς ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είναι επαρκώς προστατευμένοι από το εμβόλιο. Παρότι τα εμβόλια αποδυναμώνουν δραστικά τη σύνδεση ανάμεσα στα κρούσματα και τους θανάτους, δεν μπορούν να τη σπάσουν εντελώς.

Κάθε χρόνο ένα εμπεριστατωμένο δίκτυο επιτήρησης ανιχνεύει ποιες μεταλλάξεις της γρίπης είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν απειλή την ερχόμενη σεζόν. Αυτή η πληροφόρηση καθορίζει ποια στελέχη θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη που θα διατεθεί στο κοινό. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι υγειονομικές Αρχές, αν χρειαστεί, προσαρμόζουν το εμβόλιο στα νέα δεδομένα. Και παρά τον καλολαδωμένο μηχανισμό που προστατεύει τον κόσμο από τη γρίπη, ο αριθμός των θανάτων κάθε χρονιά παραμένει σημαντικός.

Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ακόμη, για τον κορωνοϊό.

Για τις υγειονομικές υπηρεσίες, το να ζούμε με τον κορωνοϊό σημαίνει να μάθουμε να υπομένουμε ένα διπλό κύμα κάθε χειμώνα καθώς ο κορωνοϊός και η γρίπη θα μας επισκέπτονται την ίδια περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ