FOCUS

Μεγάλη έρευνα του CNN: Οι εγκληματικοί εγκέφαλοι πίσω από το δίκτυο απάτης της Maria Duval

Μεγάλη έρευνα του CNN: Οι εγκληματικοί εγκέφαλοι πίσω από το δίκτυο απάτης της Maria Duval

Είναι πλέον ολοφάνερο. H πλεκτάνη Maria Duval, το εγκληματικό φαινόμενο που οι αρχές χαρακτηρίζουν ως το πιο ακραίο παράδειγμα απάτης δια αλληλογραφίας στην ιστορία είναι δουλειά που χρειάζεται παραπάνω από έναν άνθρωπο.

Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Νεα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς. Tη στιγμή που μια χώρα χτυπάει τον ιστό της απάτης, ένα άλλο πλοκάμι της εμφανίζεται αλλού. Προσφάτως, ο ιστός απλώθηκε στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο και σε κυβερνητικά αρχεία, παρατηρήσαμε το κυνήγι που αρχικά θεωρήσαμε ότι αφορούσε μια γυναίκα/εγκέφαλο της υπόθεσης να μετατρέπεται σε ένα κυνήγι ενός εκληματικού δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντί να βρούμε τη γυναίκα που αναζητούσαμε, ανακαλύψαμε ένα πλέγμα απατεώνων και εταιρίες βιτρίνες που συνδέονται με εκείνους σε όλο τον κόσμο.

Πολλές από αυτές τις εταιρίες παρήγαγαν γράμματα της Duval σε τεράστιες ποσότητες για δεκαετίες, ξεγελούσαν τα θύματα τους με το να υπόσχονται πράγματα αδύνατα και να πουλάνε ευτελή πετρώματα για φυλαχτά, πάντα με το αζημίωτο. Κάθε φορά που νομίζαμε ότι πλησιάζαμε στον εγκέφαλο της υπόθεσης, εμφανιζόταν ακόμη ένας επιχειρηματίας με καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση, αφήνοντας μας ακόμα πιο μπερδεμένους.

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες αποδείχθηκε ότι ήταν εταιρίες-βιτρίνες με ψεύτικα ονόματα των διευθυντών ώστε να καλυφθούν τα ίχνη των πραγματικών ενόχων. Όσο ξεδιπλώναμε την αλήθεια για την αυτοκρατορία της Duval καταλήγαμε με καινούριες θεωρίες ως προς το ποιος πραγματικά κινούσε τα νήματα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Τούφες μαλλιών και φορτηγά γεμάτα γράμματα

Ξεκινήσαμε την αναζήτηση μας στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κατατέθηκε μια αγωγή από το Τμήμα της Δικαιοσύνης το 2014 ώστε να σταματήσει τη δράση της Duval και του Patrick Guerin (προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον Guerin αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση).

160208154718 maria duval notebook 3 guerin custom 1

Η εν λόγω αγωγή θυμίζει κάτι από σαπουνόπερα. Τα γράμματα της Duval φαίνεται να ξεκίνησαν να διανέμονται από μια Καναδέζικη εταιρία ονόματι Infogest Direct Marketing, ένα όνομα που θα πρέπει να απομνημονεύσετε, γιατί θα το ξαναδείτε.

Με σκοπό να παραπλανήσει τις Αρχές η Infogest έστελνε τα γράμματα σε όλη τη Νότιο Αμερική προτού να φτάσουν στα γραμματοκιβώτια των θυμάτων, κάτι που εκπρόσωποι της εταιρίας παραδέχθηκαν στο δικαστήριο αλλά “δεν έκανε κάτι παράνομο”.

Αυτή είναι η εκτίμηση του τμήματος της Δικαιοσύνης για την πορεία των γραμμάτων:

Μια εταιρία στον Καναδά προσλήφθηκε από την Infogest με σκοπό να τυπώνει τα γράμματα της Duval απευθυνόμενα κυρίως σε ευάλωτους ανθρώπους, τα στοιχεία των οποίων συγκέντρωναν hackers. Στη συνέχεια τα γράμματα μεταφέρονταν με φορτηγά πέρα από τα Καναδικά σύνορα στην Νέα Υόρκη όπου διανέμονταν έως και 50.000 γράμματα τη φορά.

Maria Duval, Kεφάλαιο Πρώτο: Είναι αυτό το μέντιουμ η μεγαλύτερη απάτη του κόσμου σήμερα;

Παραλήπτες των γραμμάτων δέχονταν οδηγίες να αποστείλουν χρήματα, προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες ακόμη και τούφες από τα μαλλιά τους (με τη δικαιολογία πως αυτά θα βοηθήσουν σε ακριβέστερες προβλέψεις).

Οι απαντήσεις αποστέλλονταν σε μια κινεζική εταιρία, την Destiny Research Center, σε κάποια από τις διευθύνσεις της σε Αμερική και Καναδά. Αυτές οι διευθύνσεις όπως αποδείχτηκε δεν είναι τίποτα παραπάνω από θυρίδες της ίδιας της εταιρίας.

Σε αυτές στοιβάζονταν οι απαντήσεις των θυμάτων προτού φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, σε μια εντελώς διαφορετική τοποθεσία στο Long Island της Νέας Υόρκης. Η Data Marketing Group ήταν η εταιρία που επεξεργαζόταν τα οικονομικά ζητήματα ενώ ερχόταν σε επαφή με μια εταιρία που έστελνε τα “φυλαχτά”, τα οποία στη πραγματικότητα ήταν μπιχλιμπίδια εισαγόμενα από την Κίνα.

DUVAL LETTERS

Μπορεί τα ποσά που αποστέλλονταν να μην ήταν ιδιαίτερα υψηλά – συνήθως όχι πάνω από 50 δολάρια – τα συνολικά έσοδα τους όμως έφταναν τα εκατομμύρια. Το δυναμικό της Data Marketing Group είχε τουλάχιστον 500.000 δολάρια ανά δυο βδομάδες, προς επεξεργασία ενώ, σύμφωνα με το τμήμα της Δικαιοσύνης, πετούσε όσες φωτογραφίες ή μαλλιά είχαν στείλει τα θύματα.

Τα θύματα εντάχθηκαν σε μια λεπτομερή βάση δεδομένων, η οποία βοηθούσε στο να αποστέλλονται καινούρια γράμματα που ζητούσαν παραπάνω χρήματα από τα θύματα, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο.

Στα τέλη του 2014, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε την πρωτοβουλία να απαγορεύσει στις εταιρίες να στέλνουν γράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες – τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Σαν αποτέλεσμα, τουλάχιστον 12 κούτες γεμάτες πληρωμές βρέθηκαν και κρατήθηκαν από τις Αρχές. Εκτενής έρευνα γύρω από τις συναλλαγές και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διεξάγεται μέχρι και σήμερα. Έχουμε προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε με τις εταιρίες και τους νομικούς συμβούλους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αλλά δεν πήραμε απάντηση.

Οι αμερικάνοι ερευνητές έχουν προσπαθήσει με αποτυχία να εντοπίσουν τους “εγκεφάλους” της υπόθεσης – γεγονός που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εξουσιοδότησης σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό εμείς, χρησιμοποιώντας αυτή την υπόθεση ως έναυσμα, ξεκινήσαμε τη δική μας έρευνα γύρω από το διεθνές δίκτυο που κρατάει την απάτη ενεργή.

Από τους τάπητες στο χάος

Σε πρώτη φάση, ήμασταν πεπεισμένοι ότι ο Joseph Patrick Davitt και η εταιρία του Listano Limited ήταν οι παράγοντες κλειδιά στην λύση του μυστηρίου που πλανάται γύρω από τη Maria Duval.

Το λογότυπο της Listano μπορούσε να βρεθεί στις ιστοσελίδες Mariaduval.com και Mariaduval.net, ιστοσελίδες οι οποίες βγήκαν εκτός λειτουργίας σύντομα αφότου ξεκινήσαμε τις έρευνές μας. Η Listano έχει επίσης αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος της Duval, ώστε να μπορεί η εταιρία να το χρησιμοποιεί κατά βούληση για προσωπικό της όφελος.

Όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώναμε όμως για τον Davitt, τόσο συνειδητοποιούσαμε ότι είναι πιθανό να έχει τοποθετηθεί στρατηγικά σε αυτή τη θέση ώστε να αποπροσανατολίσει οποιονδήποτε θέλει να βρει αυτούς που κινούν τα νήματα σε αυτή την υπόθεση.

160106100102 maria duval 3 davitt registry custom 2

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn διευθύνει τη δική του εταιρία marketing στην Αυστραλία. Έκτοτε, η λειτουργία της προσωπικής του ιστοσελίδας έχει ανασταλεί προσωρινά ενώ το προφίλ του στο LinkedIn έχει διαγραφεί. Όταν τον καλέσαμε στην εταιρία του (η οποία φαίνεται να μην έχει καμία σχέση είτε με την Listano, είτε με τη Duval), απάντησε το τηλέφωνο συστήνοντας με άνεση τον εαυτό του αλλά πάγωσε αφότου του είπαμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι και αναζητούμε την Maria Duval.

Αφού δεν ακουγόταν τίποτα από την άλλη πλευρά του ακουστικού για ένα λεπτό τουλάχιστον, έκλεισε το τηλέφωνο. Κάναμε πολλαπλά τηλεφωνήματα στην εταιρία μάρκετινγκ του Davitt και όλες τις φορές ακούσαμε ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα μιας γυναίκας σχετικά με τις δραστηριότητές της.

Maria Duval, Kεφάλαιο Δεύτερο: Είναι υπαρκτή αυτή η σατανική γυναίκα ή είναι βιτρίνα ενός δικτύου απάτης;

Δοκιμάσαμε ξανά μια εβδομάδα μετά και αυτή τη φορά μας υποδέχτηκε ένα μήνυμα με την ίδια φωνή να λέει ότι καλέσαμε σε μια εταιρία για τάπητες και γκαζόν με την επωνυμία SuperGreen Lawn Seed. Μετά από μια σύντομη έρευνα γύρω από την εταιρία SuperGreen Lawn Seed, εξακριβώσαμε ότι πρόκειται για μια ακόμη εταιρία του Davitt, γεγονός που μας μπέρδεψε περισσότερο. Έχουμε κάνει έκτοτε προσπάθειες να επικοινωνήσουμε μέσω email, τηλεφώνου, μηνυμάτων αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση.

160208084721 maria duval notebook 3 davitt custom 2

Μια διεύθυνση. Πολλαπλές επιχειρήσεις.

Μη γνωρίζοντας που να κατευθυνθούμε μετά το αδιέξοδο στο οποίο βρεθήκαμε, συγκεντρώσαμε ό,τι μπορέσαμε για τη Listano και φτάσαμε σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ενώ ο Davitt, ο διευθύνων σύμβουλος της Listano, κατοικεί στην Αυστραλία, η διεύθυνση της εταιρίας του είναι Greenhill 37 στο Statford-upon-Avon, την γενέτειρα του Shakespeare.

Ψάξαμε την διεύθυνση στο Google Street View και το μόνο που βρήκαμε είναι ένα αλλόκοτο κτίριο πάνω από ένα μαγαζί με ρούχα και απέναντι από ένα μαγαζί με κεμπάπ. Καμία εταιρία ονόματι Listano στον ορίζοντα.

Ανατρέξαμε σε μια βάση δεδομένων για βρετανικές εταιρίες και βρήκαμε πάνω από 100 επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στην ίδια διεύθυνση. Κάναμε ένα τυπικό έλεγχο στις διάφορες επιχειρήσεις και ανακαλύψαμε με μεγάλη μας έκπληξη ότι μερικά από τα ονόματα διευθυντών που προέκυψαν μας ήταν ήδη γνωστά.

Ο Andrea Egger, για παράδειγμα, είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρίας επενδύσεων η οποία είναι εγγεγραμμένη στον αριθμό 37 της οδού Greenhill. Ο ίδιος άνθρωπος ήταν ο συνήγορος της Duval σε μια από τις δικαστικές της διαμάχες για τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος της. Στο μεταξύ, ένας άντρας ονόματι Martin Dettling είναι καταχωρημένος ως πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ηelisports Αnd Μegayacht με διεύθυνση τον ίδιο δρόμο και αριθμό. Ο Dettling έχει χαρακτηριστεί στην αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο ως ο διευθυντής του Destiny Research Center. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον Egger και με τον Dettling αλλά δεν πήραμε απάντηση.

160209171614 duval 37 greenhill street 780x439

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Γιατί είναι τόσες επιχειρήσεις καταχωρημένες σε αυτή τη διεύθυνση, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία επιχειρηματική έδρα εκεί; Κάποιος πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτό. Τότε ανακαλύψαμε έναν μυστήριο λογιστή με ρόλο κλειδί στην υπόθεση, τον Barney McGettigan.

Η λογιστική εταιρία του McGettigan ήταν μια από τις εταιρίες που είχαν καταχωρηθεί στην ίδια διεύθυνση, και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τον ψάξουμε.

Ένας περιχαρής άντρας Βρετανικής καταγωγής απάντησε στο τηλέφωνο και επιβεβαίωσε την ταυτότητα του και ότι το γραφείο του βρίσκεται στην οδό Greenhill, στο νούμερο 37.

Όταν όμως του εξηγήσαμε ότι ψάχναμε μια εταιρία με την επωνυμία Listano Limited, το ύφος του άλλαξε αμέσως. Δε μπορούσαμε να ηχογραφήσουμε τη συζήτηση αλλά με βάση τις σημειώσεις μας εξελίχθηκε κάπως έτσι:

CNN: Συνεργάζεστε με την Listano Limited;

McGettigan: Ε, δεν είμαι σίγουρος. Θα πρέπει να κοιτάξω τα αρχεία μας και να δω αν υπάρχει κάποια συνεργασία μαζί τους.

160208100003 maria duval notebook 3 mcgettigan custom 2

CNN: Οπότε η Listano Limited δεν εδράζεται εκεί;

McGettigan: Ναι, αυτό λέω. Προσφέρουμε σε κάποιους από τους πελάτες μας την ευχέρεια να χρησιμοποιούν την διεύθυνση μας ως την επίσημη διεύθυνση για την εταιρία τους.

CNN: Έχουμε δει πληθώρα εταιριών συνδεδεμένων με τη Maria Duval που είναι καταχωρημένες στην διεύθυνση σας. Μπορούμε να σας στείλουμε μια λίστα αυτών να τις διασταυρώσετε με τη βάση δεδομένων σας;

McGettigan: Θα προτιμούσα να μη σας δώσω το email μου.

Ύστερα από αυτό ο McGettigan έκλεισε εσπευσμένα το τηλέφωνο με την φράση “Righty-ho!”.

Ενώ μας είχε πει ότι θα διερευνήσει τη σχέση της εταιρίας του με τη Listano, έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε και δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας. Κάτι μας λέει ότι ούτε πρόκειται να το κάνει. Μπορεί πράγματι να μην σχετίζεται προσωπικά με την Duval αλλά τώρα δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι βοηθάει με το να στεγάζει εταιρίες στην οδό Greenhill, 37, όπως για παράδειγμα η Listano.

Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι

Κάθε άνθρωπος με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή μας οδήγησε σε πολλά άλλα στοιχεία. Μετά από πολλές εβδομάδες αναζήτησης, καταλήξαμε σε μια εκτενή λίστα που θεωρούμε ότι περιλαμβάνει όλα τα άτομα που αναμείχθηκαν με κάποιο τρόπο με τη Duval ανά τα χρόνια.

Μια μέρα λοιπόν πήραμε την γενναία απόφαση να χωθούμε σε μια μικρή αίθουσα συσκέψεων στα γραφεία του CNN στη Νέα Υόρκη με σκοπό να κάνουμε αλλεπάλληλα τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κάποιος να μας ωθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αντ’ αυτού βιώσαμε απόρριψη. Πολύ απόρριψη.

Κεφάλαιο Τρίτο, Maria Duval: Τα θύματα του σατανικού μέντιουμ Maria Duval διηγούνται τις ιστορίες τους

Ένας από τους ανθρώπους που προσεγγίσαμε ήταν ο Kaj Hvolgaard, ο οποίος είχε αναγνωριστεί σε ένα blog ως ο Δανός αντιπρόσωπος της Duval.

Με φωνή ηλικιωμένου ανθρώπου και με βαριά προφορά, ο Hvolgaard, απαντάει το τηλέφωνο. Όταν του είπαμε ότι ψάχνουμε για την Duval, αμέσως απάντησε ότι δεν την ξέρει την κυρία. Μετά από πληθώρα ερωτήσεων σχετικών με την Duval, παραδέχτηκε ότι την είχε γνωρίσει.

“Όχι, όχι, όχι”, απάντησε πανικόβλητος όταν τον ρωτήσαμε αν εκπροσωπούσε τη Duval. “Δεν έχω καμία σχέση με αυτή τη γυναίκα. Καμία απολύτως. Δε θέλω να το συζητήσω αυτό το θέμα. Έχουν περάσει τόσα χρόνια άλλωστε. Είμαι εκτός αυτού του κυκλώματος. Σας ευχαριστώ πολύ για το τηλεφώνημα. Αντίο.”

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου δεν μας δόθηκε καν η ευκαιρία να μας απορρίψουν. Για παράδειγμα υπήρχαν δυο άντρες με τους οποίους ενδιαφερόμασταν πολύ να μιλήσουμε μιας και πολλά κυβερνητικά έγγραφα τους καταχωρούσαν ως διευθύνοντες συμβούλους της Astroforce, μιας εταιρίας μπλεγμένης με το δίκτυο για χρόνια. Περιέργως, τα βρετανικά μέσα είχαν αναφέρει ότι γράμματα που στέλνονταν χρησιμοποιώντας το όνομα της Duval περιείχαν φωτογραφίες ενός εκ των δύο αντρών ντυμένο ως γυναίκα.

Δοκιμάσαμε να τον καλέσουμε σε πολλά νούμερα αλλά ήταν όλα απενεργοποιημένα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι γύρω στα 80 τώρα και η σχέση του με τη Duval σήμερα.

Από τον μαραθώνιο τηλεφωνημάτων που κάναμε καταφέραμε να μιλήσουμε μόνο με ένα άτομο. Έναν άντρα ονόματι Lukas Mattle.

Θυμάστε τη καναδική εταιρία με την επωνυμία Infogest Direct Marketing που κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές Αρχές ότι βοήθησε στην διαδικασία διανομής των γραμμάτων της Duval; Αν δεν ήταν ήδη αρκετά μπερδεμένα τα πράγματα για τα δεδομένα σας, ετοιμαστείτε να μπερδευτείτε περισσότερο καθώς ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν περισσότερες από μια εταιρίες με την επωνυμία Infogest.

Ανακαλύψαμε ότι η καναδική εταιρία Infogest ήταν ένα παρακλάδι της ελβετικής Infogest S.A. η οποία αναλάμβανε τη διεξαγωγή των εργασιών των επιχειρήσεων της Duval σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Mattle ήταν καταγεγραμμένος ως ο διευθυντής της εταιρίας, πλάι στον συγγενή του, Beda Mattle, ο οποίος είχε τον τίτλο του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας για πάνω από 20 χρόνια.

160208095918 maria duval notebook 3 mattle custom 2

Καλέσαμε τον Mattle πολλές φορές μέχρι να καταφέρουμε να του μιλήσουμε. Μιλούσε σπαστά Αγγλικά αλλά όσα είχε να πει είχαν πολύ ενδιαφέρον. Μας δήλωσε ότι είχε πράγματι εργαστεί στην Infogest για ένα διάστημα αλλά η εταιρία και κατ’ επέκταση και η Duval έχουν πλέον “ξοφλήσει”. Όταν προσπαθήσαμε να καλέσουμε τον ελβετικό αριθμό της εταιρίας η γραμμή κόπηκε. Ενώ η μετέπειτα έρευνα μας απέδειξε ότι η εταιρία είχε πράγματι κλείσει το 2014. Αλλά εάν η Infogest δεν λειτουργεί πια τότε πως εμφανίζεται ακόμα το όνομα της Duval σε τόσες χώρες, όπως η Ρωσία;

Μετά από μια σειρά αδιεξόδων και απογοητεύσεων, ξυπνήσαμε ένα πρωί για να βρούμε απάντηση σε ένα από τα εκατοντάδες μηνύματα που είχαμε στείλει στο LinkedIn σε πρώην υπαλλήλους εταιριών συνδεδεμένων με την Duval.

Φως στον ορίζοντα

Αυτή η επαφή αποδείχθηκε μείζονος σημασίας. Μας μίλησε εκτενώς τηλεφωνικά αλλά ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του. Είπε μάλιστα ότι δε θέλει να συνδυαστεί το όνομά του με μια “ανήθικη” εταιρία. Μας είπε ότι δούλεψε στην Astroforce, μια από τις εταιρίες που συνεργαζόταν στενά με την ίδια τη Duval.

Μας συμβούλεψε να επικεντρωθούμε σε δυο πρόσωπα κλειδιά, τον Jacques Michel Mailland και τον Jean-Claude Reuille. Είπε μάλιστα ότι ο Reuille διεύθυνε και την Astroforce και την Infogest, αν και δεν ήθελε να εμφανίζεται το όνομα του σε οποιαδήποτε επίσημη βάση δεδομένων.

O Mailland, η “ιδιοφυία της αλληλογραφίας”, ήταν υπεύθυνος για την αποστολή των γραμμάτων σε εταιρίες διανομής σε όλον τον κόσμο.

Η πηγή μας είπε χαρακτηριστικά ότι λόγω της αυξημένης δημοσιότητας που προσέλκυαν οι “ικανότητες” της Duval, ο Mailland αποφάσισε να την προσλάβει ως το πρόσωπο και το όνομα μιας καμπάνιας του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 – μαζί με δυο άλλα υποτιθέμενα μέντιουμ.

Ο ίδιος ανώνυμος υπάλληλος δήλωσε άγνοια ως προς το πώς η Duval πληρωνόταν, είπε μάλιστα ότι δεν την είχε δει ποτέ από κοντά. Σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα διάστημα στέλνονταν γράμματα και από τα τρία μέντιουμ αλλά η Duval ήταν η μόνη που ξεχώρισε – έγινε superstar.

Είπε μάλιστα ότι όταν δούλευε εκεί κατά τη δεκαετία του ’90 είχε ακούσει ότι η Astroforce είχε κλείσει πριν από χρόνια. Ήταν μεγάλη έκπληξη για εκείνον να μάθει ότι το σχέδιο είναι ακόμα εν ενεργεία.

“Πιστεύω ότι κρύβονται πολύ πλούσιοι άνθρωποι πίσω από αυτή την πλεκτάνη,” είπε.

160215145119 maria duval notebook 4 reuille mailland 780x439

Ήταν δύσκολο να συγκρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας όταν καταφέραμε επιτέλους να του μιλήσουμε. Όχι απλώς μας έδωσε καινούριες ζουμερές πληροφορίες αλλά ήταν και αμετάπειστος ως προς την καταλυτική σημασία των Mailland και Reuille στην υπόθεση.

Αυτά τα ονόματα σαν τα είχαμε ξανακούσει κάπου. Ακόμη και πριν από τη συνέντευξη μας με τον πρώην υπάλληλο της Astroforce, είχαμε στα χέρια μας δημόσια έγγραφα τα οποία έδειχναν ίχνη ότι αυτοί οι δύο άντρες κάποτε κινούσαν τα νήματα σε πολλές από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονταν στην υπόθεση.

Ο Mailland ήταν καταχωρημένος ως η επαφή της Duval για την ιστοσελίδα της για πολλά χρόνια όπως επίσης και ως διευθυντής μιας εταιρίας Astroforce. Μπορεί ο Reuille να είχε υιοθετήσει ένα χαμηλότερο προφίλ, αλλά έγγραφα της ελβετικής κυβέρνησης δείχνουν ότι ήταν και εκείνος υψηλόβαθμο στέλεχος της Infogest ενώ οι διάφορες συνδέσεις μεταξύ των δύο θα αποκαλυφθούν την επόμενη Παρασκευή.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν πολλοί πρώην υπάλληλοι των εταιριών μας είπαν ότι ο Reuille κινούσε τα νήματα στην εταιρία, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διανομή των γραμμάτων. Εμείς όμως είχαμε και άλλες απορίες.

Ακόμη και αν αυτοί οι άντρες λειτουργούσαν κάποτε ως κινητήριες δυνάμεις (πράγμα που ο Reuille αρνείται κατηγορηματικά), ποιος είναι ο σημερινός τους ρόλος στο δίκτυο της απάτης; Έχουν μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες τους σε νέα πρόσωπα; Που βρίσκονται τώρα;

Όσο η έμφαση μας επικεντρώνεται στους Reuille και Mailland τόσο το ενδιαφέρον για την υπόθεση κορυφώνεται και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίεργα.

Την επόμενη Παρασκευή το μυστήριο της Maria Duval συνεχίζει να αποκαλύπτεται και οι υποτιθέμενοι εγκέφαλοι της υπόθεσης θα έρθουν στο φως. Μαζί με εξωγήινους, κλωνοποίηση και μηνύματα ερωτικού περιεχομένου που προστίθενται στην υπόθεση που σκοτώνει ανθρώπους.

Επιμέλεια: Αλεξία Μπαλτάκου

Chapter Three: The global network keeping a 20-year scam alive by Blake Ellis and Melanie Hicken

ΔΗΜΟΦΙΛΗ