FOCUS

«Μετωπική» του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με την Εκκλησία για 289 στρέμματα πρασίνου

«Μετωπική» του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με την Εκκλησία για 289 στρέμματα πρασίνου
CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Με μία ιστορική για το Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο εισηγήθηκε την επανεπιβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, σε συνολικά 288,7 στρέμματα ακινήτων με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Στόχος της απόφασης αυτής είναι να αντισταθμιστεί και να επανέλθει το ανατραπέν σήμερα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως αυτό καθορίστηκε το 1951 με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης.

Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η δημοτική αρχή με μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση βάζει φρένο στα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος να πουλήσει περίπου 40 οικόπεδα γης στη Βουλιαγμένη σε επενδυτές, πολλά εκ των οποίων είναι πολεοδομικά ατακτοποίητα.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη γη και αυτό κινητοποίησε το Δήμο που επιλέγει την «μετωπική σύγκρουσή» προκειμένου να παραμείνουν οι συγκεκριμένες εκτάσεις κοινόχρηστοι χώροι.

Οι κοινόχρηστες εκτάσεις και οι χώροι πρασίνου στη Βουλιαγμένη και η αντιπαράθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι μια παλιά υπόθεση, που ξεκινά αμέσως μετά το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης.

Με βάση λοιπόν αυτό το σχέδιο, το 2021 στρέμματα της περιοχής κατανεμήθηκαν ως εξής:

  • 1.120 στρέμματα οικοδομήσιμων χώρων (37%)
  • 903 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων (30%)
  • 1.008 στρέμματα κοινόχρηστων ελεύθερων δόμησης χώρων (33%)

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντέλλος και η επικεφαλής της νομικής ομάδας που επεξεργάστηκε την εισήγηση, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, κα. Γλυκερία Σιούτη, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1682,38 (ποσοστό 53%) ενώ σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%).

Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%.

Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά σε βάρος των χώρων προς κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η σύμβαση του 1951 (σύμβαση Κατσαφαρόπουλου) οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) το 1951 σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα.

Όπως είπε επανειλημμένα είπε στην παρουσίασή του ο κ. Κωνσταντέλλος «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο και δεν θα πρέπει να αποζημιωθεί τώρα».

Οι διοικήσεις της πρώην Κοινότητας και Δήμου Βουλιαγμένης, υπό τους δημάρχους Πατρίκιο Καραγεώργο και Γρηγόρη Κασιδόκωστα, όπως ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέκοψαν αυτή την απομείωση των ελεύθερων χώρων με διαδοχική κήρυξη απαλλοτριώσεων.

Η αδυναμία ωστόσο, του Δήμου να αποζημιώσει τις εκτάσεις αυτές, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, παρόλο που η διοίκηση του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και σήμερα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αρνείται σταθερά, να ρυθμίσει πολεοδομικά τις εκτάσεις αυτές, χαράσσοντας οικοδομικές γραμμές και καθορίζοντας όρους δόμησης και χρήσεις γης.

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που προασπίζεται την αρχή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο».

Η κατανομή χρήσεων γης μετά την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης από το Δήμο Βάρης Βούλας, Βουλιαγμένης διαμορφώνεται ως εξής: 46% οικοδομήσιμοι χώροι, 24% προς κοινωφελείς σκοπούς ελεύθερους δόμησης και 30% κοινόχρηστοι. Με την κατανομή χρήσεων εφόσον τα αιτήματα της Εκκλησίας για αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων –κοινωφελών χώρων γίνουν αποδεκτά η διαμόρφωση γίνεται ως εξής: 55% οικοδομήσιμοι χώροι, 15% προς κοινωφελείς σκοπούς ελεύθερους δόμησης και 30% κοινόχρηστοι.


Όπως τόνισε η κυρία Σιούτη, ο Δήμος έχει το νόμο με το μέρος του για την διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. «Με το Άρθρο 91 παρ. 1 ν. 4759/2020, επιβάλλεται η διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου κοινοχρήστων – οικοδομήσιμων χώρων, απαγορεύεται ο αποχαρακτηρισμός των κοινόχρηστων χώρων, χωρίς την αντιστάθμισή τους με τον χαρακτηρισμό ίσων χώρων ως κοινοχρήστων.»

Ο κ. Κωνσταντέλλος, ζητώντας την ομόθυμη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως τη σημαντικότερη απόφαση που έχει πάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ίδρυση του, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η προστασία του φυσικού κάλλους της Βουλιαγμένης και η διατήρηση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της πόλης».

Στην παρουσίασή του κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδος να δει από μια διαφορετική οπτική γωνία το θέμα να κατανοήσει τη σοβαρότητά του και να «διδάξει προστασία του περιβάλλοντος».

Η συνέχεια θα δοθεί όπως όλα δείχνουν στα δικαστήρια ή απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε πως η Δήμος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα και θα φτάσει αν χρειαστεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ενημερωθεί σχετικά με τις κινήσεις του Δήμου και σύντομα θα γίνει μια συνάντηση με παράγοντες του υπουργείου για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ