FOCUS

Βρετανία: Στρατηγική μηδενικών εκπομπών άνθρακα με επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια

Βρετανία: Στρατηγική μηδενικών εκπομπών άνθρακα με επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια
AP Photo/J. David Ake, File

«Καθ' οδόν» προς τη Διάσκεψη της Γλασκώβης για το Κλίμα (COP26), η Βρετανία παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδιά της για μία μεγάλη στροφή προς ουσιαστικά μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με ορίζοντα το 2050, στο πλαίσιο στρατηγικής που εστιάζει στην πυρηνική ενέργεια και την κατασκευή νέου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού πριν από τις εκλογές του 2024.

Άξονας της στρατηγικής που παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον είναι η επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής με την εξεύρεση εναλλακτικών στον άνθρακα σε κάθε τομέα της οικονομίας, από τη θέρμανση μέχρι τις μεταφορές και τη βιομηχανία, ώστε να έχει η Βρετανία μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Ο Τζόνσον, ο οποίος είχε εκφράσει κάποτε τον σκεπτικισμό του για την κλιματική αλλαγή, παρουσίασε τη στρατηγική του σε ένα έγγραφο 368 σελίδων που θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην εμπροσθοφυλακή των πράσινων οικονομιών, επιδιώκοντας να αναγκάσει τις δυτικές οικονομίες και ανταγωνιστές, όπως η Κίνα και η Ρωσία, να εγκαταλείψουν τον επί αιώνες εθισμό τους στα ορυκτά καύσιμα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται του κόσμου στην κούρσα για καθαρές μηδενικές εκπομπές» δήλωσε ο Τζόνσον προλογίζοντας το «Net Zero Strategy: Build Back Greener».

«Η Κίνα και η Ρωσία ακολουθούν το προβάδισμά μας με τους δικούς τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών, καθώς οι τιμές [θα] κατρακυλούν και η πράσινη τεχνολογία [θα] γίνεται ο παγκόσμιος κανόνας» δήλωσε.

Το έγγραφο είναι ουσιαστικά μια σειρά μακροπρόθεσμων υποσχέσεων για τη στροφή της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο προς πράσινες τεχνολογίες -από τη στροφή προς τον καθαρό ηλεκτρισμό «υποκείμενο στην ασφάλεια και την προσφορά» στη «δημιουργία ενός μονοπατιού» προς τη θέρμανση με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα βρετανικά σπίτια.

Νέος πυρηνικός σταθμός

Η βρετανικής κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει μια τελική επενδυτική απόφαση για ένα μεγάλης κλίμακας εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας έως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου, ενώ παράλληλα θα επιδιώκει την παραγωγή 40 γιγαβάτ από την αιολική ενέργεια έως το 2030, καθώς και ένα γιγαβάτ από πλωτή αιολική ενέργεια.

Η Βρετανία θα έχει ικανότητα παραγωγής υδρογόνου πέντε γιγαβάτ παράλληλα με τη μείωση στο μισό των εκπομπών από το πετρέλαιο και το αέριο. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παράγει τουλάχιστον πέντε μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο από απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από κινητήρες έως το 2030.

Προς εισαγωγή νέων φόρων

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε, εν τω μεταξύ, ότι η Βρετανία θα χρειαστεί πιθανόν να εισαγάγει νέους φόρους προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

«Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της μετάβασης στα δημόσια οικονομικά θα προέλθει από μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά που τροφοδοτούν το φορολογικό σύστημα» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι πρωταρχικό μεταξύ αυτών είναι η απώλεια σημαντικών ποσών από φορολογικά έσοδα καθώς η οικονομικά απομακρύνει από τη χρήση ορυκτών καυσίμων».

Τα έσοδα από τον φόρο στα καύσιμα και τον ειδικό φόρο στα οχήματα ανέρχονταν σε 37 δισ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2019-2020, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,7% του οικονομικού προϊόντος, ανέφερε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας ύψους 2 τρισ. στερλινών θα αυξηθεί καθώς η χώρα επενδύει στο να καταστήσει την οικονομία της μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Αν όμως υπάρξει γρήγορη παγκόσμια δράση προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι λιγότερο σοβαρές από εκείνες της πανδημίας του κορονοϊού, είπαν.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως οποιαδήποτε προσωρινά έσοδα από αύξηση των τιμών άνθρακα δεν είναι πιθανόν να επαρκούν προκειμένου να αντισταθμίσουν τη γενική πτώση των φορολογικών εσόδων, αν και θα βοηθήσουν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

«Αν δεν υπάρξουν επιπλέον δημόσιες δαπάνες, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να σκεφθεί αλλαγές σε υφιστάμενους φόρους και νέες πηγές εισοδήματος σε όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προκειμένου να επιτύχει βιώσιμες μηδενικές εκπομπές, και σε συνέπεια με τις κυβερνητικές δημοσιονομικές αρχές» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ