FOCUS

Κορωνοϊός: Γιατί οι θάνατοι εμβολιασμένων δεν συνεπάγονται αναποτελεσματικότητα των εμβολίων

Κορωνοϊός: Γιατί οι θάνατοι εμβολιασμένων δεν συνεπάγονται αναποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 84 ετών, συνέπεια επιπλοκών της νόσου Covid 19. Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Ωστόσο, έπασχε από υποκείμενο νόσημα, πολλαπλό μυέλωμα, το οποίο είναι μια σοβαρή μορφή καρκίνου του αίματος.

Αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσίων στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα θα αδράξει την ευκαιρία, με αφορμή το θάνατο του Πάουελ, για να ισχυριστεί ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά. Εάν πεθαίνει κανείς ακόμη και μετά τον εμβολιασμό του από την Covid 19, ποιος ο λόγος να εμβολιάζεται ο κόσμος;

Κόλιν Πάουελ: Η ζωή του στρατηγού και πολιτικού που σημαδεύτηκε από την εισβολή στο Ιράκ

Το CNNi συνομίλησε για το θέμα αυτό με τη δόκτορα Λεάνα Γουέν, γιατρό στα Επείγοντα Περιστατικά και καθηγήτρια Πολιτικής Υγεινής και Διαχείρισης στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγεία Μίλκεν του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

CNNi: Γιατί οι εμβολιασμένοι έναντι της Covid 19 πεθαίνουν από τη νόσο αυτή; Πώς αιτιολογείτε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των πολιτών;

Λεάνα Γουέν: Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τις δείχνουν τα στοιχεία της επιστήμης και της έρευνα. Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού είναι άκρως αποτελεσματικά ως προς την αποτροπή της νόσησης και ιδίως της σοβαρής νόσησης. Τα πλέον πρόσφατα δεδομένα από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια μειώνουν σε εξαπλάσιο βαθμό την πιθανότητα να υπάρξει θετική ανίχνευση του κορωνοϊού, ενώ μειωμένη κατά 11πλάσιο βαθμό είναι και η πιθανότητα θανάτου από την ασθένεια αυτή.

Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι εάν είσαι εμβολιασμένος, έχεις έξι φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθείς από τη νόσο σε σύγκριση με κάποιον που είναι ανεμβολίαστος. Και έχεις 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσεις τη ζωή σου από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί.

Ωστόσο, τα εμβόλια έναντι της Covid 19 δεν σε προστατεύουν στο 100%. Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να παρέχει τέτοια κάλυψη, όπως το ίδιο ισχύει και για τις φαρμακευτικές θεραπείες, ότι δεν μπορούν να σε καλύψουν στο 100%.

CNNi: Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν ακόμη και να πεθάνουν από κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως;

Γουέν: Πράγματι και με βάση όσα έχουμε μάθει, ο στρατηγός Πάουελ εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Γνωρίζουμε ότι ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα της νόσου και να χάσουν τη ζωή τους συνέπεια επιπλοκών που προκαλεί η Covid 19. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται, κατά κύριο λόγο, οι ανοσοκατεσταλμένοι. Όταν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, όπως ο Κόλιν Πάουελ, έχει προσβληθεί από πολλαπλό μυέλωμα, τότε αυτή η κατάσταση δρα αθροιστικά ως προς το επίπεδο κινδύνου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συστήνεται η χορήγηση τρίτης – αναμνηστικής – δόσης των εμβολίων. Τον Αύγουστο, οι ομοσπονδιακές υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας συνέστησαν σε ανθρώπους μέτριας ή σοβαρής ανοσοκαταστολής, που είχαν κάνει το εμβόλιο είτε της Pfizer είτε της Moderna, να κάνουν και τρίτη δόση. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε προειδοποίηση για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων αυτοπροστασίας, καθώς τα άτομα που υπάγονται στην κατηγορία αυτή είναι ευάλωτα στα σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

CNNi: Έχετε δηλώσει και στο παρελθόν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά όταν τα κάνουν όλοι, σωστά;

Γουέν: Ακριβώς. Σκεφτείτε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ως ένα αδιάβροχο παλτό πολύ καλής ποιότητας. Θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ένα τέτοιο ρούχο απέναντι σε ένα ψιλόβροχο. Όταν, όμως ξεσπάσει μια καταιγίδα ή – χειρότερα – ένας τυφώνας, τότε αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα να βραχούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αδιάβροχο είναι ελαττωματικό. Αντίθετα, όταν βρίσκεσαι εν μέσω κακοκαιρίας, τότε το αδιάβροχο δεν σε προστατεύει πάντα σε απόλυτο βαθμό.

Όταν βρισκόμαστε γύρω από ένα υψηλό ιικό φορτίο, αυτό αυξάνει την πιθανότητα να μολυνθούμε από τον ιό. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να εμβολιάζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, γιατί μειώνεται το συνολικό ποσοστό μολύνσεων, γεγονός που καταλήγει στην προστασία του γενικού πληθυσμού. Και, όταν βρίσκεται κανείς σε μια περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας σε αυτόν που τη φορά.

CNNi: Τι έχετε να πείτε σε εκείνους που δεν πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά;

Γουέν: Θα ήθελα να τους ζητήσω να σκεφτούν κι άλλες εκφάνσεις της ιατρικής επιστήμης. Ας πούμε ότι κάποιος πάσχει από μια καρδιολογική νόσο. Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων, αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικές – καμία από αυτές δεν είναι. Το γεγονός και μόνο ότι κάποιος καταλήγει με μια επιδείνωση της νόσου να μπει στο νοσοκομείο για νοσηλεία, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να πάρει φάρμακα, ώστε να αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή.

Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα που αφορά στην πρόληψη. Ας πούμε ότι κάποιος που εφαρμόζει ένα υγιεινό διαιτολόγιο και ασκείται, καταλήγει με υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δίαιτα και η άσκηση δεν είναι καλές πρακτικές. Σημαίνει απλά ότι πρέπει να κάνεις όλα τα σωστά βήματα, ώστε να προλάβεις τη νόσο, αλλά κάποιες φορές ενδέχεται η νόσος να σε προλάβει.

Ένα από τα κύρια προβλήματα στη δημόσια υγεία είναι ότι το έργο που κάνουμε είναι η πρόληψη. Ενώ βλέπεις το τελικό αποτέλεσμα, αν και όταν αποτύχει η πρόληψη, δεν βλέπεις όλες τις ζωές που σώζονται εξαιτίας αυτής.

Μια μελέτη μοντέλων που υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι τα εμβόλια Covid-19 εμπόδισαν περισσότερους από 139.000 θανάτους τους πρώτους πέντε μήνες που ήταν διαθέσιμα.

Μέχρι τις 9 Μαΐου, είχαν σημειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 570.000 θάνατοι Covid-19. Χωρίς εμβόλια, θα μπορούσαμε να είχαμε ως και 709.000 θανάτους.

Εν κατακλείδι, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, επειδή μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης, αλλά και το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης ή θανάτου. Τίποτε, όμως, δεν είναι αποτελεσματικό στο 100%.

Why vaccinated people dying from Covid-19 doesn't mean the vaccines are ineffective, by Katia Hetter, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ