FOCUS

Πόρτλαντ: Η αμερικανική πόλη με τη θλιβερή «πρωτιά» στις δολοφονίες

Πόρτλαντ: Η αμερικανική πόλη με τη θλιβερή «πρωτιά» στις δολοφονίες
AP Photo / Andrew Selsky

Ο Τζέικομπ Ιλάι Νάιτ Βάσκεζ είχε βγει να πιεί ένα ποτό σε μια μικρή ταβέρνα ακριβώς απέναντι από τη δουλειά του, στη βορειοδυτική πλευρά του Πόρτλαντ – μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση στο χώρο της εστίασης κι όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν χαλαρά το φαγητό τους σε εστιατόρια με διεθνή κουζίνα και τον καφέ τους σε καλόβολες καφετέριες.

Ο 34χρονος είχε πάει να φάει ένα κομμάτι πίτσα, όταν ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Ο Βάσκεζ δέχθηκε μια αδέσποτη σφαίρα και έπεσε νεκρός καταμεσής του δρόμου.

Ο θάνατός του στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν μία από τις 67 δολοφονίες που σημειώθηκαν μέσα στο 2021 στο Πόρτλαντ. Έσπασε μια αρνητική πρωτιά που είχε σημειωθεί πριν από ακριβώς 34 χρόνια, όταν στην ίδια πόλη είχαν δολοφονηθεί συνολικά 66 άτομα. Απομένουν πλέον μόλις δύο μήνες πριν το 2021 μας αποχαιρετίσει οριστικά και, όπως όλα δείχνουν, ακόμη και αυτός ο αριθμός θα ξεπεραστούν.

Σε μια μεγαλούπολη που έχει γονατίσει από την ένοπλη βία των συμμοριών, ο φόβος και η οργή φαίνεται πως έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στο Πόρτλαντ, καθώς ιστορίες όπως αυτή του Βάσκεζ προκαλούν φόβο σε πολλούς, αποτρέποντάς τους από το να κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

Το χειρότερο ωστόσο, πλέον, σύμφωνα με το Associated Press, είναι ότι ολοένα και περισσότεροι περαστικοί κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και να χάσουν τη ζωή τους. Είτε πρόκειται για απλούς διαβάτες, είτε για οδηγούς που στέκονται μέσα στα σταθμευμένα οχήματά τους, είτε ακόμη για παιδιά που παίζουν σε κάποιο πάρκο.

Όσο για την αστυνόμευση, η κατάσταση μιλά από μόνη της: η Αστυνομική Διεύθυνση του Πόρτλαντ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και περικοπών. Πλέον, η φιλελεύθερη πόλη που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του Ειρηνικού υλοποιεί καινοτόμες λύσεις, με σκοπό να ενισχύσει την ασφάλεια.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η προσθήκη βαρελιών κυκλοφορίας για την πρόληψη των πυροβολισμών από αυτοκίνητα που βρίσκονται εν κινήσει αλλά και την αναστολή προστίμων για τροχαία παραπτώματα.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να επικεντρωθούν οι αστυνομικοί σε άμεσες απειλές.

Ωστόσο, οι επικριτές επιμένουν ότι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Όρεγκον – που μετρά ήδη περισσότερους από 650.000 κατοίκους – υστερεί πλέον.

Ο γαμπρός του δολοφονημένου Βάσκεζ, ο Ντον Όσμπορν τονίζει:

«Παρακαλώ, ας λύσουμε επιτέλους τα χέρια των αστυνομικών. Εάν οι αστυνομικοί είχαν όλα τα απαραίτητα μέσα να αντιμετωπίσουν το έγκλημα, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Πάνω από 1.000 πυροβολισμοί, τουλάχιστον 314 τραυματίες από σφαίρες μέσα σε 10 μήνες.

Η 9χρονη Χαντάρ Κεντέμ πρόσφατα είπε στις Αρχές της πόλης για ένα περιστατικό που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή.

Η Χαντάρ έπαιζε με τον πατέρα της, τον αδερφό και το σκυλάκι της σε ένα πάρκο στο βορειοανατολικό Πόρτλαντ, όταν ξαφνικά μια ένοπλη συμμορία κουκουλοφόρων άρχισε να πυροβολεί. Τότε εκείνη και η οικογένειά της έτρεξαν να καλυφθούν πίσω από έναν μεταλλικό κάδο απορριμμάτων. Μία από τις σφαίρες σφηνώθηκε στο έδαφος, σε απόσταση αναπνοής από τα πόδια της 9χρονης μαθήτριας.

«Ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που θέλει να αλλάξουν τα πράγματα, όλοι το θέλουν. Θέλω να νιώθω ασφάλεια», είπε η Χαντάρ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρτλαντ.

Σε εθνικό επίπεδο, οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 30% από το 2019 έως το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI. Ωστόσο, στο Πόρτλαντ η θανάσιμη βία, η οποία οξύνθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αυξήθηκε κατακόρυφα, ήτοι κατά 83% μέσα στο 2020.

Το 2021 η πόλη είχε περισσότερες δολοφονίες σε σύγκριση με το Σαν Φρανσίσκο και σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με το γειτονικό Σιάτλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ