FOCUS

Κορωνοϊός- Έρευνα: Όσα περισσότερα τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των εμβολίων

Κορωνοϊός- Έρευνα: Όσα περισσότερα τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των εμβολίων
Όσα περισσότερα τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των εμβολίων AP Photo

Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού σε έναν άνθρωπο, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που του παρέχει ένα mRNA εμβόλιο Covid-19, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. 

Κάτι που ενισχύει την άποψη ότι από ένα σημείο και πέρα είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις, έτσι ώστε να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πίτερ Γκίλμπερτ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του Ερευνητικού Κέντρου Fred Hutchinson του Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", αξιολόγησαν κατά πόσο το επίπεδο των αντισωμάτων αποτελεί αξιόπιστο δείκτη προστασίας ενός εμβολίου.

Η μελέτη, που έγινε σε πλήρως εμβολιασμένους με Moderna (δύο δόσεις), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος Covid-19 είναι περίπου 10 φορές μικρότερος στους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει τα περισσότερα αντισώματα στον οργανισμό τους (στο κορυφαίο 10% από άποψη συνολικού αριθμού αντισωμάτων), σε σχέση με εκείνους που έχουν μη ανιχνεύσιμα αντισώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ